Kuba otvara ekonomiju za privatne firme

Vlada u Havani objavila je da će u većini privrednih sektora dozvoliti osnivanje privatnih firmi. Ovo je veliki korak napred u otvaranju kubanske ekonomije, koja je do sada bila planska, pod državnom kontrolom.

Svijet 07.02.2021 | 19:12
Kuba otvara ekonomiju za privatne firme

Kubanska vlada objavila je da će proširiti listu dozvoljenih poslova koji se mogu voditi privatno (samozapošljavanjem), sa dosadašnjih 127 na više od 2.000. Ipak, vlada nije precizirala o kojim se tačno aktivnostima i sektorima radi.

Ministarka rada i socijalne sigurnosti Marta Elena Feito rekla je da će država voditi 124 aktivnosti "potpuno ili delimično", ali nije iznela više detalja.

"Cilj ove reforme je da privatni rad nastavi da se razvija", rekla je ministarka Feito za AFP, dodajući da će taj potez "pomoći oslobađanju proizvodnih snaga" privatnog sektora. 

Portal ambito.com navodi da će mediji, zdravstvo i odbrana – koji se smatraju strateškim sektorima – ostati u državnim rukama.

Kuba godinama unazad ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti na svetu. Prema zvaničnim podacima, samo 1,59 odsto radne snage na ostrvu prošle godine nije imalo posao.

Privatni sektor na Kubi zapošljava više od 600.000 građana, što je oko 13 odsto radne snage u zemlji. Prema podacima ekonomista, mnogo je profitabilniji i efikasniji od državnih i vojnih kompanija. Država vodi 85 odsto kompanija na Kubi. 

Privatnici na Kubi uglavnom se bave zanatima, trgovinom, taksiranjem. Dosta njih bavi se i turizmom, koji je žestoko pogođen pandemijom kovida-19. Zbog ekonomske krize, gotovo 40 odsto privatnika zatražilo je suspenziju licenci za rad.

Kubanska ekonomija je, prema podacima Bi-Bi-Sija, ove godine potonula za 11 odsto, što je najgori rezultat za gotovo 30 godina.

Ovako lošim rezultatima doprinele su i sankcije koje je uvela bivša američka administracija koju je vodio Donald Tramp, nedugo posle neznatne normalizacije odnosa Kube i SAD 2014. godine, pod vođstvom Baraka Obame i Raula Kastra.

Kuba je jedna od retkih zemalja na svetu koja je odbila bilo kakav vid saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom, pre svega zbog odlučnosti dugogodišnjeg lidera Fidela Kastra da ne potpadne pot uticaj svetskih ekonomskih institucija. 

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Vidio

07.02.2021 18:23

Ako je išta pravedno na Kubi, pravedno je to da su tamo svi siromašni, niko nema ništa , niko nikome ne zavidi, u opšte nema te vrste netrpeljivosti. Posle ovoga, ko zna šta će biti.

ODGOVORITE
Name

re Pravedno

08.02.2021 05:53

Nastupiće još gora situacija kao kod nas uvođenjem privatnog sektora.

Name

To mogu slobodno

08.02.2021 09:14

Nazvati blagostanje, kada pocnu da iznenada nicu tkz. privrednici iz vlasti,oa budjet preusmjere na svoj konto, vise, sve vise i vise.....

Name

I na Kubi

08.02.2021 14:41

Ima privatni sektor, ali uglavnom kako se da zakljuciti "najavljeni tkz privrednici" pod dvije vrste kontrole od pljacke.... Sada duvaju neki novi vjetrovi i opet ce biti pod rigoroznijom kontrolom (opet kako za koga) ali uspjesne pljacke u korist nekolicine..... Nece biti potrebe da se vise skrivaju .....

Name

Pravedno

07.02.2021 18:32

...kako kome! Neki nisu za to. Kao što je bilo u Titovoj Jugoslaviji. Čekali ljudi svojih 5 minuta i obogatili se. Za ostalo ih nije briga. Ako je tebi pravedno, drugima nije!

ODGOVORITE
Name

Tacno tako

08.02.2021 17:52

Morace ubrzano da je ocerupaju, nezgodni su gradjani na Kubi....

Name

Ali su

07.02.2021 21:17

"Napredna" drzava, dozvolice privatnu privredu. Al ce da poharaju svijet. Ali mediji ostaju u drzavnim rukama, moci ce i dalje da propagiraju kako braca komunisti uspjesno rade. Vidi se samo po tome koliko Exil Kubanaca ima u USA.

ODGOVORITE
Name

Ami

07.02.2021 21:28

Kapa dole za ovu zadnju recenicu u tekstu...

ODGOVORITE
Name

Sto ste zivjeli

08.02.2021 14:44

Zivjeli, ma kako da ste zivjeli....

ODGOVORITE