Служен помен убијенима у Дракулићу

У насељу Дракулић у Бањалуци код спомен-костурнице данас је обиљежено 79 година од страдања Срба у усташком покољу 1942. године у насељима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Република Српска 07.02.2021 | 13:00
Служен помен убијенима у Дракулићу

У бањалучком насељу Дракулић данас је одата пошта Србима над којима су прије 79 година усташе починиле покољ у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац.
Претходно је у Цркви Светог великомученика Георгија у овом бањалучком насељу служена Света литургија. 

У јутро 7. фебруара 1942. године, у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, за само неколико сати, усташе из Загреба и Бањалуке извршиле су покољ српског становништва. Без испаљеног метка, сјекирама, крампама и ножевима, убијено је 2.315 људи, међу којима и 551 дијете. 
Драгољуб Стијаковић у покољу је изгубио 42 члана породице. 

„Јутрос сам потресен. Од 4 сата ујутру до 9 сати те 1942.године поклано је све. На данашњи дан. Тражим брата и сестру. Ја сам сам", свједочи Стијаковић. 

Јадранка Гаврић каже да сваке године долази да ода почаст жртвама.

„Моме оцу, Васић Влади, у Мотикама је убијена цијела породица. Ово ми је тужно, и сваки пут тако. Њега су заробили у Њемачкој. Кад се вратио, никога живог није нашао.“

„Било је, сигурно 17-18, што ујака, тетака, материних стричева и њихове дјеце“, каже Милан Вучић.

Цвијеће на спомен-обиљежје жртвама усташког покоља, положили су највиши званичници Републике Српске. 

„Убили су их само зато јер су припадали нашем народу. И зато ово никада неће престати, јер је бол толико снажна да ће се одржавати не само кроз ове деценије које су прошле, него и вијекове који долазе“, поручио је члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да се кроз сјећање на жртве мора сачувати тешка прошлост српског народа. 

„Није ово само један дан када треба да се сјећамо. То је 365 дана, свака година, свака деценија и сваки пут. Исто је важно да погледамо и Улицу 7. фебруара која се управо овдје налази у каквом је стању. Да град, надлежне институције и сви заједно радимо на садашњости и будућности, али увијек на сјећању према оном што нам се дешавало“, рекао је Станивуковић.

Неколико година уназад, покренута је иницијатива надлежних власти, на челу са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске да се посмртни остаци свих жртава пренесу у порту цркве Светог Ђорђа у Дракулићу у једно спомен-обиљежје. Међутим, дио потомака жртава жестоко се противи тој намјери. 

„Нико није то питао те преживјеле жртве. И сад су се нашли пар људи, који су рекли ми ћемо то направити у име свих. Е, не може. Док ја живим, не дам се то уради што су замислили“, истиче Милан Вучић.

„Ми док смо живи, нема теорије преношења костију, нема приче. Ако су ове власти све ријешиле до ових костију, нека их носе у Загреб. Али милион других проблема има, гдје им борци по контејнерима рове", додаје Драгољуб Стијаковић.

Ресосни министар Душко Милуновић није желио пред камере, нити коментарисати став мјештана о премјештању посмтних остатака жртава. Кратко је поручио да се о том питању раније оглашавао. Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да се требају уважити ставови потомака.

„Нисам упозната са свим детаљима, али подржавам разговор. Инситуције су те које морају да причају са грађанима и то сам увијек подржавала“, поручила је Цвијановићева. 

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. 

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Гацко

07.02.2021 12:10

Зна ли она ишта изјавити а да не помене њиховог ментора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гацко

07.02.2021 12:41

Шта теби пада на памет и кад су овако тужни помени у питању?Запитај се какав си човјек?

Name

Козара боy

07.02.2021 15:15

"Бол за овим изгубљеним животима је толико снажан да ће се ово обиљежавати не само наредних деценија, већ и вијековима. Данас њихови потомци треба да знају да су им преци страдали само зато што су припадали спрском народу и што су били православне вјере", нагласио је Додик.“. - А КОД ТЕБЕ МИЛОРАДЕ ОБЗИР СПРАМ ТОГА ЈЕ ТОЛИКИ ДА У НАРАОДНОЈ СКУПШТИНИ РС-а ИЗГРАДЊУ ПЕЉЕШКОГ МОСТА ПРОГЛАСИШ СРПСКИМ НАЦИОНАЛНИМ ИНТЕРЕСОМ ....ОПРЕМ ДОБРО ТВОЈ “патриотизам” и оне који те прате у томе!!!!

Name

израелац

07.02.2021 12:18

а мјере дистанце од 1.5м ништа... ето до чега је њима да због покојника, којима су могли помен одржати и онлине, угрожавају живе људе у доба пандемије... битно је да се они сликају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ами

07.02.2021 12:39

Тако је.Кад све раде онлине,засто нису и ово тако радили.Ово није услузна дјелатност коју не мозес радити онлине.И сто се Висковиц и Сераниц сад не огласе па питању крсења мјера,а могао би и Драско понесто реци.И ко је то рекао која је мјера вазнија,маска или дистанца,не цух да је неко урадио неко испитивање...

Name

ГАРАВИ СОКАК

07.02.2021 12:52

ТРЕБА УВЕСТИ У СКОЛЕ ЦАСОВЕ У КОЈИМА ЦЕ СРОСКА ДЈЕЦА УЦИТИ ИСТОРИЈУ СРПСКОГ НАРОДА,ДА ЗАОАМТЕ И ОРЕНЕСУ ПОТОМЦИМА И СВЕ ПОБЈЕДЕ ЗА СЛОБИДУ СВОГ НАРИДА А И ГРЕСКЕ КОЈЕ СУ ПОЈЕДИНЦИ НАОРАВИЛИ.САДА ЈЕ СНИМЉЕН ФИЛМ ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА КОЈИ СЕ ПРИКАЗУЈЕ У АМЕРИЦИ И ЉУДИ СЕ ЗГРАЗАВАЈУ НА СВРЕ ОНО СТИ СЕ ДЕСАВАЛО У НДХ.КОД НАС КАД СЕ БУДЕ ПРИКАЗАО ВЕЦИНА ТИНЕЈДЗЕРА ЦЕ СЕ ПРВИ ОУТ СРЕСТИ СА ТОМ ГРОЗОТОМ.ОВО СТО С ВРЕМЕНА НА ВРИЈЕМЕ ПОЛИТИЦАРИ ОДУ НА СТРАТИСТА,ОДРЗЕ ГИВОР НИЈЕ ДОВОЉНО.КАЗУ НИСУ ДАЛИ ТИТИНИ ПОЛИТИЦАРИ ДА СЕ УЦИ О ТОМЕ.НИЈЕ ИСТИНА.МИ СМО У ОСНОВНОЈ СКОЛИ НА СКОЛСКИМ ПРИРЕДБАМА РЕЦИТОВАЛИ ПОЕМУ "ЈАМА"ГОРАНА КОВАЦИЦА.УЦИЛИ СМО О КОЗАРИ ГРАДИНИ УПОРЕДО СА СУТЈЕСКОМ И НЕРЕТВОМ И ПЈЕСМАМА О МАРКУ КРАЉЕВИЦУ И ЊЕМАЊИЦИМА.КО НИЈЕ МОГАО ДА НАУЦИ ГОРСКИ ВЈЕНАЦ НИЈЕ МОГАО ДОБИТИ ПЕТИЦУ ИЗ СРПСКОХРВАТСКОГ ТАДА ЈЕЗИКА.КАД СЕ ТО СВЕ ЗАБРАНИЛО И УКИНУЛО НЕКА КАЗУ ОЕДАГОЗИ И ИСТОРИЦАРИ.НЕ ДОЗВОЛИМО ДА НАМ ИСТИРИЈА ПОЦИЊЕ ОД 1990 ГОДИНЕ.ОСАКАТИ ЦЕМО ГЕНЕРАЦИЈЕ ПО ПИТАЊУ НАЦИОНАЛНОГ ОДГОЈА.

Name

Василије

07.02.2021 12:33

Никако ми није јасно да рудари Хрвати који су зајено са колегама Србима копали угаљ у руднику Раковац да нису дојавили нити једном свом радном колеги "еј чувајте се усташе припремају покољ". О томе сам безброј пута размишљао, како је у те људе била уткана толика мржња против најближих комшија и колега са којима су дијелили и зло и добро у ходницима рудника. Па мишеви које толико мрзимо први јаве рударима ако пријети опасност од одрона и потреса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕДЕРАЛАЦ за Василија

07.02.2021 15:19

А пријатељу да ли си ти икоме рекао ста се спрема, бас ме занима?Сјецам се краја 1991 када мој најбољи пријатељ оде на Дугу Њиву на војну вјезбу........врати се са пуском у руци ......ниста ми није рекао нити ми се кад јавио а из једне серпе гов.а јели

Name

Ре Федералац

07.02.2021 18:05

Становао сан у кварту гдје су Бошњаци били у већини. Међутим, мени је један добар пријатељ, иначе Бошњак после рата рекао да су они још у октобру 1991. године сви били науружани. Ја сам пушку добио тек 10. маја 1992. године. Тада већ нисам имао куда, да ми је рекао, вјероватно би напустио ове крајеве да сам знао шта се спрема.

Name

????

07.02.2021 18:15

ФЕДЕРАЛАЦ, свака част за коментар ? И ја 1992-е ујутро на посао као и сваки дан кад ме заустави портир и предаде ми коверту са отказом а да ни оком не трепну. Нико од 320 запослених са којима сам радио 21 годину ми ни мигом није дао до знања шта се спрема нама са “погрешним” именом ??

Name

Ре Федералац

07.02.2021 18:34

Ви сте патриотски лигу формирали и наоружали свој народ у септембру 1991 године. Од 1990 године ваши младићи иду у Хрватску и као одано хрватско цвијеће раме уз раме рушите бившу државу.

Name

Правда

07.02.2021 12:41

Па за једно 500 година ваљда це се неко осветити дахијама овај устасама, овај пељески мост је витални српски нацијонални овај знас ста .ебо вас високи и ниски, дај мало супље прице саце избори, позурите

ОДГОВОРИТЕ
Name

КВ Мислилац

07.02.2021 14:21

Ништа од овога се неби десило да нисмо кренули за браваром Хрватом, чак што више, његове симпатизере имамо дан данас на власти. Куд ћеш боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

07.02.2021 14:46

Треба да зивим на Петрицевцу и исао сам у БЛ у јадну сколу и тек сад се прица и спомиње страдање срба, а треб тако споменути Тита који није деценијама изгубио ни једне ријеци као и његова багра цланови КПЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

07.02.2021 16:13

То ти себе запитај. Ја сам, рецимо, прије рата живио 160 км од Бањалуке па сам прије 'овога' рата читао и сазнавао о свему што се дешавало и у Дракулићу и Раковцу и Шарговцу и Драгочају и око Челинца и осталим селима око Бањалуке. О Козари и поткозарју да се и не прича. Исто тако сам читао и слушао и о догађајима у мом крају. Сада исто тако и моји земљаци кажу да им је неко бранио, да је неко крио, да није нигдје писало о томе шта се дешавало 41-е и 42-е године. Није тачно. О свему томе сам читао још онда, врло детаљно и опширно. Биле су публикације, зборници радова, сјећања и свједочанстава, било и у штампи и другим медијима. Само што то многе није занимало. Па су онда то накнадно као спознали, сада или ових дана и година. Додик и додиковићи и они прије њих из СДС-а им као отворили очи. Није тачно. Лаж.

Name

Ре магистра

07.02.2021 17:54

Браво. Из Приједора сам, а за тај злочин сам сазнао у основној школи прије рата ‘90-их. Али то је исто као и сада кад слушам ове Пробосанце и прохерцеговце. Оно као сви смо исти. Живимо у БиХ. Једна држава бла бла...

Name

Лаки

07.02.2021 16:12

Можете замислити да се Немачка, која је највише зла нанијела човечанству у задњих сто и нешто година, згрозила над злочинима хрвата на овим просторима. Зато мислим да са њима само колико је неопходно и ништа више јер они патолошки мрзе све што је српско....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лаки

08.02.2021 07:36

Њемацка никоме није нанијела зло. Нацисти јесу. Хрвати нису поцинили ове злоцине. Устасе јесу. Зао ми је, али сви ви који приписујете колективну кривицу било ком народу нисте ни мало ментално другацији од ових које осудјујете - и они су противно разуму прогласавали непријатеље према крвним зрнцима.

Name

Ре: ре Лаки

08.02.2021 10:01

А одакле су досли нацисти и устасе из којих дрзава? Или ти колико је хрвата било у устасама? Лупас глупости...