Služen pomen ubijenima u Drakuliću

U naselju Drakulić u Banjaluci kod spomen-kosturnice danas je obilježeno 79 godina od stradanja Srba u ustaškom pokolju 1942. godine u naseljima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Republika Srpska 07.02.2021 | 13:00
Služen pomen ubijenima u Drakuliću

U banjalučkom naselju Drakulić danas je odata pošta Srbima nad kojima su prije 79 godina ustaše počinile pokolj u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.
Prethodno je u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u ovom banjalučkom naselju služena Sveta liturgija. 

U jutro 7. februara 1942. godine, u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, za samo nekoliko sati, ustaše iz Zagreba i Banjaluke izvršile su pokolj srpskog stanovništva. Bez ispaljenog metka, sjekirama, krampama i noževima, ubijeno je 2.315 ljudi, među kojima i 551 dijete. 
Dragoljub Stijaković u pokolju je izgubio 42 člana porodice. 

„Jutros sam potresen. Od 4 sata ujutru do 9 sati te 1942.godine poklano je sve. Na današnji dan. Tražim brata i sestru. Ja sam sam", svjedoči Stijaković. 

Jadranka Gavrić kaže da svake godine dolazi da oda počast žrtvama.

„Mome ocu, Vasić Vladi, u Motikama je ubijena cijela porodica. Ovo mi je tužno, i svaki put tako. Njega su zarobili u Njemačkoj. Kad se vratio, nikoga živog nije našao.“

„Bilo je, sigurno 17-18, što ujaka, tetaka, materinih stričeva i njihove djece“, kaže Milan Vučić.

Cvijeće na spomen-obilježje žrtvama ustaškog pokolja, položili su najviši zvaničnici Republike Srpske. 

„Ubili su ih samo zato jer su pripadali našem narodu. I zato ovo nikada neće prestati, jer je bol toliko snažna da će se održavati ne samo kroz ove decenije koje su prošle, nego i vijekove koji dolaze“, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da se kroz sjećanje na žrtve mora sačuvati teška prošlost srpskog naroda. 

„Nije ovo samo jedan dan kada treba da se sjećamo. To je 365 dana, svaka godina, svaka decenija i svaki put. Isto je važno da pogledamo i Ulicu 7. februara koja se upravo ovdje nalazi u kakvom je stanju. Da grad, nadležne institucije i svi zajedno radimo na sadašnjosti i budućnosti, ali uvijek na sjećanju prema onom što nam se dešavalo“, rekao je Stanivuković.

Nekoliko godina unazad, pokrenuta je inicijativa nadležnih vlasti, na čelu sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske da se posmrtni ostaci svih žrtava prenesu u portu crkve Svetog Đorđa u Drakuliću u jedno spomen-obilježje. Međutim, dio potomaka žrtava žestoko se protivi toj namjeri. 

„Niko nije to pitao te preživjele žrtve. I sad su se našli par ljudi, koji su rekli mi ćemo to napraviti u ime svih. E, ne može. Dok ja živim, ne dam se to uradi što su zamislili“, ističe Milan Vučić.

„Mi dok smo živi, nema teorije prenošenja kostiju, nema priče. Ako su ove vlasti sve riješile do ovih kostiju, neka ih nose u Zagreb. Ali milion drugih problema ima, gdje im borci po kontejnerima rove", dodaje Dragoljub Stijaković.

Resosni ministar Duško Milunović nije želio pred kamere, niti komentarisati stav mještana o premještanju posmtnih ostataka žrtava. Kratko je poručio da se o tom pitanju ranije oglašavao. Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da se trebaju uvažiti stavovi potomaka.

„Nisam upoznata sa svim detaljima, ali podržavam razgovor. Insitucije su te koje moraju da pričaju sa građanima i to sam uvijek podržavala“, poručila je Cvijanovićeva. 

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. 

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Гацко

07.02.2021 12:10

Зна ли она ишта изјавити а да не помене њиховог ментора?

ODGOVORITE
Name

Re Gacko

07.02.2021 12:41

Šta tebi pada na pamet i kad su ovako tužni pomeni u pitanju?Zapitaj se kakav si čovjek?

Name

Kozara boy

07.02.2021 15:15

"Bol za ovim izgubljenim životima je toliko snažan da će se ovo obilježavati ne samo narednih decenija, već i vijekovima. Danas njihovi potomci treba da znaju da su im preci stradali samo zato što su pripadali sprskom narodu i što su bili pravoslavne vjere", naglasio je Dodik.“. - A KOD TEBE MILORADE OBZIR SPRAM TOGA JE TOLIKI DA U NARAODNOJ SKUPŠTINI RS-a IZGRADNJU PELJEŠKOG MOSTA PROGLASIŠ SRPSKIM NACIONALNIM INTERESOM ....OPREM DOBRO TVOJ “patriotizam” i one koji te prate u tome!!!!

Name

izraelac

07.02.2021 12:18

a mjere distance od 1.5m ništa... eto do čega je njima da zbog pokojnika, kojima su mogli pomen održati i online, ugrožavaju žive ljude u doba pandemije... bitno je da se oni slikaju

ODGOVORITE
Name

Ami

07.02.2021 12:39

Tako je.Kad sve rade online,zasto nisu i ovo tako radili.Ovo nije usluzna djelatnost koju ne mozes raditi online.I sto se Viskovic i Seranic sad ne oglase pa pitanju krsenja mjera,a mogao bi i Drasko ponesto reci.I ko je to rekao koja je mjera vaznija,maska ili distanca,ne cuh da je neko uradio neko ispitivanje...

Name

GARAVI SOKAK

07.02.2021 12:52

TREBA UVESTI U SKOLE CASOVE U KOJIMA CE SROSKA DJECA UCITI ISTORIJU SRPSKOG NARODA,DA ZAOAMTE I ORENESU POTOMCIMA I SVE POBJEDE ZA SLOBIDU SVOG NARIDA A I GRESKE KOJE SU POJEDINCI NAORAVILI.SADA JE SNIMLJEN FILM DARA IZ JASENOVCA KOJI SE PRIKAZUJE U AMERICI I LJUDI SE ZGRAZAVAJU NA SVRE ONO STI SE DESAVALO U NDH.KOD NAS KAD SE BUDE PRIKAZAO VECINA TINEJDZERA CE SE PRVI OUT SRESTI SA TOM GROZOTOM.OVO STO S VREMENA NA VRIJEME POLITICARI ODU NA STRATISTA,ODRZE GIVOR NIJE DOVOLJNO.KAZU NISU DALI TITINI POLITICARI DA SE UCI O TOME.NIJE ISTINA.MI SMO U OSNOVNOJ SKOLI NA SKOLSKIM PRIREDBAMA RECITOVALI POEMU "JAMA"GORANA KOVACICA.UCILI SMO O KOZARI GRADINI UPOREDO SA SUTJESKOM I NERETVOM I PJESMAMA O MARKU KRALJEVICU I NJEMANJICIMA.KO NIJE MOGAO DA NAUCI GORSKI VJENAC NIJE MOGAO DOBITI PETICU IZ SRPSKOHRVATSKOG TADA JEZIKA.KAD SE TO SVE ZABRANILO I UKINULO NEKA KAZU OEDAGOZI I ISTORICARI.NE DOZVOLIMO DA NAM ISTIRIJA POCINJE OD 1990 GODINE.OSAKATI CEMO GENERACIJE PO PITANJU NACIONALNOG ODGOJA.

Name

Василије

07.02.2021 12:33

Никако ми није јасно да рудари Хрвати који су зајено са колегама Србима копали угаљ у руднику Раковац да нису дојавили нити једном свом радном колеги "еј чувајте се усташе припремају покољ". О томе сам безброј пута размишљао, како је у те људе била уткана толика мржња против најближих комшија и колега са којима су дијелили и зло и добро у ходницима рудника. Па мишеви које толико мрзимо први јаве рударима ако пријети опасност од одрона и потреса.

ODGOVORITE
Name

FEDERALAC za Vasilija

07.02.2021 15:19

A prijatelju da li si ti ikome rekao sta se sprema, bas me zanima?Sjecam se kraja 1991 kada moj najbolji prijatelj ode na Dugu Njivu na vojnu vjezbu........vrati se sa puskom u ruci ......nista mi nije rekao niti mi se kad javio a iz jedne serpe gov.a jeli

Name

Re Federalac

07.02.2021 18:05

Stanovao san u kvartu gdje su Bošnjaci bili u većini. Međutim, meni je jedan dobar prijatelj, inače Bošnjak posle rata rekao da su oni još u oktobru 1991. godine svi bili nauružani. Ja sam pušku dobio tek 10. maja 1992. godine. Tada već nisam imao kuda, da mi je rekao, vjerovatno bi napustio ove krajeve da sam znao šta se sprema.

Name

????

07.02.2021 18:15

FEDERALAC, svaka čast za komentar ? I ja 1992-e ujutro na posao kao i svaki dan kad me zaustavi portir i predade mi kovertu sa otkazom a da ni okom ne trepnu. Niko od 320 zaposlenih sa kojima sam radio 21 godinu mi ni migom nije dao do znanja šta se sprema nama sa “pogrešnim” imenom ??

Name

Re Federalac

07.02.2021 18:34

Vi ste patriotski ligu formirali i naoružali svoj narod u septembru 1991 godine. Od 1990 godine vaši mladići idu u Hrvatsku i kao odano hrvatsko cvijeće rame uz rame rušite bivšu državu.

Name

Pravda

07.02.2021 12:41

Pa za jedno 500 godina valjda ce se neko osvetiti dahijama ovaj ustasama, ovaj peljeski most je vitalni srpski nacijonalni ovaj znas sta .ebo vas visoki i niski, daj malo suplje price sace izbori, pozurite

ODGOVORITE
Name

KV Mislilac

07.02.2021 14:21

Ništa od ovoga se nebi desilo da nismo krenuli za bravarom Hrvatom, čak što više, njegove simpatizere imamo dan danas na vlasti. Kud ćeš bolje.

ODGOVORITE
Name

komsija

07.02.2021 14:46

Treba da zivim na Petricevcu i isao sam u BL u jadnu skolu i tek sad se prica i spominje stradanje srba, a treb tako spomenuti Tita koji nije decenijama izgubio ni jedne rijeci kao i njegova bagra clanovi KPJ.

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

07.02.2021 16:13

To ti sebe zapitaj. Ja sam, recimo, prije rata živio 160 km od Banjaluke pa sam prije 'ovoga' rata čitao i saznavao o svemu što se dešavalo i u Drakuliću i Rakovcu i Šargovcu i Dragočaju i oko Čelinca i ostalim selima oko Banjaluke. O Kozari i potkozarju da se i ne priča. Isto tako sam čitao i slušao i o događajima u mom kraju. Sada isto tako i moji zemljaci kažu da im je neko branio, da je neko krio, da nije nigdje pisalo o tome šta se dešavalo 41-e i 42-e godine. Nije tačno. O svemu tome sam čitao još onda, vrlo detaljno i opširno. Bile su publikacije, zbornici radova, sjećanja i svjedočanstava, bilo i u štampi i drugim medijima. Samo što to mnoge nije zanimalo. Pa su onda to naknadno kao spoznali, sada ili ovih dana i godina. Dodik i dodikovići i oni prije njih iz SDS-a im kao otvorili oči. Nije tačno. Laž.

Name

Re magistra

07.02.2021 17:54

Bravo. Iz Prijedora sam, a za taj zločin sam saznao u osnovnoj školi prije rata ‘90-ih. Ali to je isto kao i sada kad slušam ove Probosance i prohercegovce. Ono kao svi smo isti. Živimo u BiH. Jedna država bla bla...

Name

Laki

07.02.2021 16:12

Možete zamisliti da se Nemačka, koja je najviše zla nanijela čovečanstvu u zadnjih sto i nešto godina, zgrozila nad zločinima hrvata na ovim prostorima. Zato mislim da sa njima samo koliko je neophodno i ništa više jer oni patološki mrze sve što je srpsko....

ODGOVORITE
Name

Re Laki

08.02.2021 07:36

Njemacka nikome nije nanijela zlo. Nacisti jesu. Hrvati nisu pocinili ove zlocine. Ustase jesu. Zao mi je, ali svi vi koji pripisujete kolektivnu krivicu bilo kom narodu niste ni malo mentalno drugaciji od ovih koje osudjujete - i oni su protivno razumu proglasavali neprijatelje prema krvnim zrncima.

Name

Re: re Laki

08.02.2021 10:01

A odakle su dosli nacisti i ustase iz kojih drzava? Ili ti koliko je hrvata bilo u ustasama? Lupas gluposti...