Вријеме је да се престане са дискриминацијом

"Демократски народни савез у потпуности подржава напоре Синдиката безбједносних служби на нивоу БиХ по питању престанка дискриминације припадника служби безбједности који имају мјесто пребивалишта на територији Републике Српске", поручио је потпредсједник ДНС-а Радислав Јовичић. 

Република Српска 07.02.2021 | 12:16
Вријеме је да се престане са дискриминацијом

Он је нагласио да је то проблем које се тиче искључиво институција Републике Српске и са мало напора се лако може ријешити. 

"Напомињем, у ДНС-у смо разговарали са представницима Синдиката полицијских органа БиХ, а сам сам о овом проблему говорио јавно и прије. У свим тим ситуацијама тражено је од институција Републике Српске да заштите грађане који живе на територији Републике Српске и на основу којих се у Фонд ПИО Републике Српске слије 11 милиона КМ."

Јовичић је рекао да апелују да се заустави дискриминација наших грађана који су оваквим односом институција Српске кажњени за своје учешће у стварању Републике Српске док су сви остали награђени. 

"Уколико у скорије вријеме не урадите нешто по овом питању, наши грађани који раде у безбједносним слжбама ће у противном бити принуђени да се пријављују са мјестом боравка на територију Федерације БиХ, па ће самим тим оштети и буџет Републике Српске за већи новчани износ."

Он је додао да се нада и даље да ће као и до сада преовладати њихов патриотски однос према Републици Српској и да то неће урадити, али би их разумио када би то морали урадити из егзистенциалних разлога, а све због небриге оних који очигледно не желе да уложе мало труда ради рјешавања овог проблема. 

"Демократски народни савез ће, на сљедећем засједању Народне скупштине, имати приједлог рјешавање овог проблема и  апелујемо на све надлежне да подрже иницијативу", нагласио је Јовичић у саопштењу.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Хмм

07.02.2021 11:31

Хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2021 16:03

Чист доказ да смо полицијска држава. У служби режима.

Name

бл

07.02.2021 11:47

Па зар није РС боља по плати бар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

07.02.2021 11:54

Јели ово нека бајка или озбиљно мислите појасните

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напомена

07.02.2021 12:05

НЕ ЖИВИ СЕ ОД ПАТРИОТИЗМА, НЕГО ОД ПЛАЋЕ. Предложите мало Мајки ки, Спирицу и Цо. Да се мало оките патриотизмом а не кесама пуним сто понесу из омразеног Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

07.02.2021 12:15

Главна сметња у рјешавању тог проблема је став министра Лукача, који је умислио да је он Република Српска и да само он може одређивати коме се могу дати одређена права а коме их не треба дати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марин

07.02.2021 12:18

Јовициц добар цовјек и политицар такавог цовјека треба за министра полиције поново вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале словенац

07.02.2021 12:38

Не спомену дискриминацију и РС, који лицемјер и демагог.

Name

Мед.радник

07.02.2021 12:56

Марине,у великој си заблуди,далеко од доброг човјека.....за његово добро зна и МУП РС....

Name

X

07.02.2021 12:36

Какво је то чудо, па Лукач, а и НСРС је подијелила полицијске пензионере у Р. Српској и не раде ништа да ту неправду и срамоту исправе. Идиотизам, срам их било свих од оних који су креирали Закон о измјенама и допунама Закона о полицијским службеницима па до оних у НС РС који су такву дискриминацију усвојили. У вези са овим проблемом нек се пробуди руководство Удружења пензионисаних полицијских службеника Р. Српске. Нешто чекају, моле, килаве под изговором да их политика не интересује. Па шта данас можеш остварити ако није исполитизирано. Руши оног ко ти је ускратио права, понизио и отео ти комад хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

07.02.2021 12:44

Зато су га и отјерали сто је хтио боље обицним људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

07.02.2021 13:17

Па и наси из РС би требало да се обрате насој власти када је ријец о платама запослених у РС. Далеко веце плате припадници других слузби у БиХ имају, када би им се признала права на пензију у РС имали би вецу пензију него припадници плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

07.02.2021 13:41

Подржавам вашу борбу за полицијске структуре за остваривање права, али као странка би се требали борити и за права свих осталих демобилисани бораца, јер су и они дискриминисани и без икаквих права...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРАМОТА

07.02.2021 15:40

Полицајаци који су током рата били припадници ВРС или МУП РС и имају сједиште у Републици Српској, а тренутно раде у СИПА, Граничној полицији или Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, једини у цијелој држави се не могу одрећи дуплог стажа по основу учешћа у рату нити имају петогодшњи просјек за пензију. Тачније, њихове колеге, са пребивалиштем у Федерацији БиХ раде и са којима сједе заједно у канцеларији, остају радити 8 година дуже да раде и имају пензију већу за око 40%. Исто тако полицијацији МУП РС се могу одрећи посебног стажа и узима им се за обрачун пензије најбољих 5 година, мада под истом шифром у Фонд ПИО РС сви уплаћују исти износ доприноса без обзира да ли раде у МУП РС или СИПА. Сви су сагласни (буквално сви предсједници свих странака уРепублици Срспкој) да се ова дискриминација отклони једним чланом закона или одлуком Владе РС, али већ двије године то спречава два-три човјека у Влади РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

07.02.2021 16:42

Отишли сте тамо због боље плате, а сад би у пензију по условима РС, односно МУП које је ступило на снагу од скора. Шта је снама који смо читаво вријеме радили у МУП РС а отишли прије овог прописа? Плата за 1/3 била мања од ваше а сад и пензија од ових што сада иду. Све голи лопов па како се ко снађе, а највише је нас поштених што смо гулили читав рат и после рста у РС и лигурнути у пензију са просјеком кроз читав радни стаж. Ми смо најугроженији. Међутим кад видим каквих све има пензија ја могу бити и презадовоњан. Пензија у РС радника полиције (прашинара) сад се креће од 500 до 850 км. Зар је то поштено, а скупа смо ратовали и радили до пензије?

Name

За овога А

07.02.2021 18:30

Овдје се ради о градјанима и бивсим борцима Републике Српске који су годинама плацали по истој сифри доприносе Републици Српској, као и радници МУП РС и какве то има везе сто су отисли да раде у полицијске агенције на нивоу БиХ...то да су прве три године горе имали веце плате јесте тацно, али од 2006. године горе није повецана плата а МУП-у РС је неколико наврата подизана плата тако сада имају веце плате од оних на нивоу БиХ...Неко је морао отици у те полицијске органе или мислис да су требали бити попуњени неким људима који би се представљали као срби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2021 21:48

Па кад је тако како ти казес реци колика је теби плата а колика у Рс са.повецањем и колико си новца до сада висе добио радец тамо