Vrijeme je da se prestane sa diskriminacijom

"Demokratski narodni savez u potpunosti podržava napore Sindikata bezbjednosnih službi na nivou BiH po pitanju prestanka diskriminacije pripadnika službi bezbjednosti koji imaju mjesto prebivališta na teritoriji Republike Srpske", poručio je potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić. 

Republika Srpska 07.02.2021 | 12:16
Vrijeme je da se prestane sa diskriminacijom

On je naglasio da je to problem koje se tiče isključivo institucija Republike Srpske i sa malo napora se lako može riješiti. 

"Napominjem, u DNS-u smo razgovarali sa predstavnicima Sindikata policijskih organa BiH, a sam sam o ovom problemu govorio javno i prije. U svim tim situacijama traženo je od institucija Republike Srpske da zaštite građane koji žive na teritoriji Republike Srpske i na osnovu kojih se u Fond PIO Republike Srpske slije 11 miliona KM."

Jovičić je rekao da apeluju da se zaustavi diskriminacija naših građana koji su ovakvim odnosom institucija Srpske kažnjeni za svoje učešće u stvaranju Republike Srpske dok su svi ostali nagrađeni. 

"Ukoliko u skorije vrijeme ne uradite nešto po ovom pitanju, naši građani koji rade u bezbjednosnim slžbama će u protivnom biti prinuđeni da se prijavljuju sa mjestom boravka na teritoriju Federacije BiH, pa će samim tim ošteti i budžet Republike Srpske za veći novčani iznos."

On je dodao da se nada i dalje da će kao i do sada preovladati njihov patriotski odnos prema Republici Srpskoj i da to neće uraditi, ali bi ih razumio kada bi to morali uraditi iz egzistencialnih razloga, a sve zbog nebrige onih koji očigledno ne žele da ulože malo truda radi rješavanja ovog problema. 

"Demokratski narodni savez će, na sljedećem zasjedanju Narodne skupštine, imati prijedlog rješavanje ovog problema i  apelujemo na sve nadležne da podrže inicijativu", naglasio je Jovičić u saopštenju.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Hmm

07.02.2021 11:31

Hahaha

ODGOVORITE
Name

Re

07.02.2021 16:03

Čist dokaz da smo policijska država. U službi režima.

Name

bl

07.02.2021 11:47

Pa zar nije RS bolja po plati bar.

ODGOVORITE
Name

brecalo

07.02.2021 11:54

Jeli ovo neka bajka ili ozbiljno mislite pojasnite

ODGOVORITE
Name

Napomena

07.02.2021 12:05

NE ŽIVI SE OD PATRIOTIZMA, NEGO OD PLAĆE. Predložite malo Majki ki, Spiricu i Co. Da se malo okite patriotizmom a ne kesama punim sto ponesu iz omrazenog Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

Mirko

07.02.2021 12:15

Glavna smetnja u rješavanju tog problema je stav ministra Lukača, koji je umislio da je on Republika Srpska i da samo on može određivati kome se mogu dati određena prava a kome ih ne treba dati.

ODGOVORITE
Name

Marin

07.02.2021 12:18

Jovicic dobar covjek i politicar takavog covjeka treba za ministra policije ponovo vratiti.

ODGOVORITE
Name

Sale slovenac

07.02.2021 12:38

Ne spomenu diskriminaciju i RS, koji licemjer i demagog.

Name

Med.radnik

07.02.2021 12:56

Marine,u velikoj si zabludi,daleko od dobrog čovjeka.....za njegovo dobro zna i MUP RS....

Name

X

07.02.2021 12:36

Какво је то чудо, па Лукач, а и НСРС је подијелила полицијске пензионере у Р. Српској и не раде ништа да ту неправду и срамоту исправе. Идиотизам, срам их било свих од оних који су креирали Закон о измјенама и допунама Закона о полицијским службеницима па до оних у НС РС који су такву дискриминацију усвојили. У вези са овим проблемом нек се пробуди руководство Удружења пензионисаних полицијских службеника Р. Српске. Нешто чекају, моле, килаве под изговором да их политика не интересује. Па шта данас можеш остварити ако није исполитизирано. Руши оног ко ти је ускратио права, понизио и отео ти комад хљеба.

ODGOVORITE
Name

doboj

07.02.2021 12:44

Zato su ga i otjerali sto je htio bolje obicnim ljudima.

ODGOVORITE
Name

Realno

07.02.2021 13:17

Pa i nasi iz RS bi trebalo da se obrate nasoj vlasti kada je rijec o platama zaposlenih u RS. Daleko vece plate pripadnici drugih sluzbi u BiH imaju, kada bi im se priznala prava na penziju u RS imali bi vecu penziju nego pripadnici platu.

ODGOVORITE
Name

Idealno

07.02.2021 13:41

Podržavam vašu borbu za policijske strukture za ostvarivanje prava, ali kao stranka bi se trebali boriti i za prava svih ostalih demobilisani boraca, jer su i oni diskriminisani i bez ikakvih prava...

ODGOVORITE
Name

SRAMOTA

07.02.2021 15:40

Policajaci koji su tokom rata bili pripadnici VRS ili MUP RS i imaju sjedište u Republici Srpskoj, a trenutno rade u SIPA, Graničnoj policiji ili Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, jedini u cijeloj državi se ne mogu odreći duplog staža po osnovu učešća u ratu niti imaju petogodšnji prosjek za penziju. Tačnije, njihove kolege, sa prebivalištem u Federaciji BiH rade i sa kojima sjede zajedno u kancelariji, ostaju raditi 8 godina duže da rade i imaju penziju veću za oko 40%. Isto tako policijaciji MUP RS se mogu odreći posebnog staža i uzima im se za obračun penzije najboljih 5 godina, mada pod istom šifrom u Fond PIO RS svi uplaćuju isti iznos doprinosa bez obzira da li rade u MUP RS ili SIPA. Svi su saglasni (bukvalno svi predsjednici svih stranaka uRepublici Srspkoj) da se ova diskriminacija otkloni jednim članom zakona ili odlukom Vlade RS, ali već dvije godine to sprečava dva-tri čovjeka u Vladi RS...

ODGOVORITE
Name

А

07.02.2021 16:42

Отишли сте тамо због боље плате, а сад би у пензију по условима РС, односно МУП које је ступило на снагу од скора. Шта је снама који смо читаво вријеме радили у МУП РС а отишли прије овог прописа? Плата за 1/3 била мања од ваше а сад и пензија од ових што сада иду. Све голи лопов па како се ко снађе, а највише је нас поштених што смо гулили читав рат и после рста у РС и лигурнути у пензију са просјеком кроз читав радни стаж. Ми смо најугроженији. Међутим кад видим каквих све има пензија ја могу бити и презадовоњан. Пензија у РС радника полиције (прашинара) сад се креће од 500 до 850 км. Зар је то поштено, а скупа смо ратовали и радили до пензије?

Name

Za ovoga A

07.02.2021 18:30

Ovdje se radi o gradjanima i bivsim borcima Republike Srpske koji su godinama placali po istoj sifri doprinose Republici Srpskoj, kao i radnici MUP RS i kakve to ima veze sto su otisli da rade u policijske agencije na nivou BiH...to da su prve tri godine gore imali vece plate jeste tacno, ali od 2006. godine gore nije povecana plata a MUP-u RS je nekoliko navrata podizana plata tako sada imaju vece plate od onih na nivou BiH...Neko je morao otici u te policijske organe ili mislis da su trebali biti popunjeni nekim ljudima koji bi se predstavljali kao srbi...

ODGOVORITE
Name

Re

07.02.2021 21:48

Pa kad je tako kako ti kazes reci kolika je tebi plata a kolika u Rs sa.povecanjem i koliko si novca do sada vise dobio radec tamo