Радници не смију и неће бити жртве и таоци лоше управе

“Права радника запослених у јавним предузећима која су у надлежности града Бијељине не смију и неће бити доведена у питање због лошег управљања руководећег кадра у тим предузећима”, поручио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић након састанка са представницима Савеза синдиката Републике Српске.

Република Српска 03.02.2021 | 17:18
Радници не смију и неће бити жртве и таоци лоше управе

Посебан акценат током састанка представника Савеза синдиката Републике Српске са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем био је на положају радника у комуналном сектору.

“Добили смо подршку градоначелника с обзиром на то да су проблеми нагомилани и у “Водоводу” и у “Комуналцу”, да ћемо те проблеме заједнички рјешавати. Оно што је нама као гранском синдикату битно је да ће се покушати, када се буде бирао руководећи кадар комуналних предузећа бирати способни, а не подобни људи. Битно је да све оно што управа буде радила апсолутно неће бити на штету радника ниједног комуналног предузећа”, рекла је Драгана Врабичић, предсједник Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске.

Градоначелник Љубиша Петровић рекао је да су због пандемије вируса корона у 2020. години јавна предузећа и привредни субјекти имали лошији биланс пословања, али да то неће оставити посљедице на права радника.

“Након анализе финансијског пословања можемо одговорно поручити да радници не смију и неће бити жртве и таоци лошег руковођења и да ће сва радничка права поштовати. Иза тога ће стајати институција градоначелника и градска управа не допуштајући да иједан радник остане без својих права загарантованих законом”, нагласио је Петровић.

Тема састанка био је и нови посебни колективни уговор. Стари истиче 1. марта ове године.

“Разговарали смо о новом колективном уговору и његовом нацрту на којем наше правне службе раде, заједно са правном службом Градске управе Бијељина. Надамо се да ћемо већ у току наредног мјесеца потписати нови појединачни колективни уговор, у којем ће бити заштићена сва права радника и њихове обавезе”, рекао је Бранко Зеленовић, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске.

Предсједник Савеза Синадиката Репубике Српске Ранка Мишић рекла је да политичка дешавања и превирања не смију доћи на наплату радницима. Она је додала да надлежни морају, поготово усљед актуелне кризе,свакодневно да раде на побољшању њихових права и повећању плата.

“Не треба заборавити да је вирус корона у социјалном и економском смислу оставио посљедице, те да ће и ова година такође бити критична”, подсјетила је Мишићева.

Представници синдиката истакли су да ће, онога тренутка када престану закључавања и отворе се границе европских земаља, сви на овом подручју поново имати проблем: недостатак квалификоване, активне радне снаге, прије свега младих људи.

БН ТВ 

Коментари / 0

Оставите коментар