Radnici ne smiju i neće biti žrtve i taoci loše uprave

“Prava radnika zaposlenih u javnim preduzećima koja su u nadležnosti grada Bijeljine ne smiju i neće biti dovedena u pitanje zbog lošeg upravljanja rukovodećeg kadra u tim preduzećima”, poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nakon sastanka sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Republika Srpska 03.02.2021 | 17:18
Radnici ne smiju i neće biti žrtve i taoci loše uprave

Poseban akcenat tokom sastanka predstavnika Saveza sindikata Republike Srpske sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem bio je na položaju radnika u komunalnom sektoru.

“Dobili smo podršku gradonačelnika s obzirom na to da su problemi nagomilani i u “Vodovodu” i u “Komunalcu”, da ćemo te probleme zajednički rješavati. Ono što je nama kao granskom sindikatu bitno je da će se pokušati, kada se bude birao rukovodeći kadar komunalnih preduzeća birati sposobni, a ne podobni ljudi. Bitno je da sve ono što uprava bude radila apsolutno neće biti na štetu radnika nijednog komunalnog preduzeća”, rekla je Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović rekao je da su zbog pandemije virusa korona u 2020. godini javna preduzeća i privredni subjekti imali lošiji bilans poslovanja, ali da to neće ostaviti posljedice na prava radnika.

“Nakon analize finansijskog poslovanja možemo odgovorno poručiti da radnici ne smiju i neće biti žrtve i taoci lošeg rukovođenja i da će sva radnička prava poštovati. Iza toga će stajati institucija gradonačelnika i gradska uprava ne dopuštajući da ijedan radnik ostane bez svojih prava zagarantovanih zakonom”, naglasio je Petrović.

Tema sastanka bio je i novi posebni kolektivni ugovor. Stari ističe 1. marta ove godine.

“Razgovarali smo o novom kolektivnom ugovoru i njegovom nacrtu na kojem naše pravne službe rade, zajedno sa pravnom službom Gradske uprave Bijeljina. Nadamo se da ćemo već u toku narednog mjeseca potpisati novi pojedinačni kolektivni ugovor, u kojem će biti zaštićena sva prava radnika i njihove obaveze”, rekao je Branko Zelenović, predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske.

Predsjednik Saveza Sinadikata Repubike Srpske Ranka Mišić rekla je da politička dešavanja i previranja ne smiju doći na naplatu radnicima. Ona je dodala da nadležni moraju, pogotovo usljed aktuelne krize,svakodnevno da rade na poboljšanju njihovih prava i povećanju plata.

“Ne treba zaboraviti da je virus korona u socijalnom i ekonomskom smislu ostavio posljedice, te da će i ova godina takođe biti kritična”, podsjetila je Mišićeva.

Predstavnici sindikata istakli su da će, onoga trenutka kada prestanu zaključavanja i otvore se granice evropskih zemalja, svi na ovom području ponovo imati problem: nedostatak kvalifikovane, aktivne radne snage, prije svega mladih ljudi.

BN TV 

Komentari / 0

Ostavite komentar