Министарство нема новца да задовољи пољопривреднике

Ове године ће за пољопривреду на располагању бити 75 милиона марака. Недовољно, поручују пољопривредници из Семберије. Тврде да су доведени пред свршен чин, јер се су данас расправљали о правилнику који је завршен.

Република Српска 03.02.2021 | 17:10
Министарство нема новца да задовољи пољопривреднике

Правилник о подстицајима за ову годину је завршен. Јуче је објављен у Службеном гласнику.  Ове године ће за пољопривреду на располагању бити 75 милиона марака. Недовољно, поручују пољопривредници из Семберије. Незадовољни су и виђеним и понуђеним. Тврде да су доведени пред свршен чин, јер се су данас расправљали о правилнику који је завршен.

''Нама правилник на овај начин није развојни, он је потрошачки усмјерен ка гранама које нису у спрези са развојним программом. Сви људи из Семберије огласићемо се на једном конференцији. На овај начин неће опстати пољопривредна производња. Нас је у Семберији 4 000 мање у четири године и немао шта причати. Мислим да на овај начин пољопривредна производња лећи на кољена у свим секторима", каже Саво Бакајлић из Удружења пољоприведника Семберије.

Воћари дјелимично задовољни. Ипак, није мањакло критика на рачун рада оних који их представљају.

''Министар ни представници Савеза удружења који су били у Сарајаве нису заступали биљну производњу, већ само произвођаче меса, што није добро. Тражимо да се уведу заштите мјере за све произвођаче'', каже из Удружење воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Одређене мјере тражили су и повртари. Успјели су да излобирају да се новим правилник другачије обрачуна премија за набавку трактора веће снаге. Лимит је са досадашњих 30 помјерен на 50 хиљада марака.

Они који се баве пластеничком производњом у случају временских непогода и причињене штете од 1 000 марака моћи ће аплицирати за надокнаду штете. Добили су обећање и да ће подстицаји за повратарство бити исплаћени следећи мјесец. Ипак, незадовољни су мјерама заштите домаће производње.

''Ми истичемо утицај увоза поврћа. Не знамо ко је тај ко је предложио да само је проблем месо, а да нема проблема код нас повртара''- каже предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало.

У Удружењу пољопривредних произвођача Српске тврде да на тржишту неће доћи до повећања цијене говеђег и свинског меса.

Ресорни министар тврди да се изашло свима су сусрет, колико је то било могуће. О многим питањима није било договора, као што је питање плавог дизела, јер једни произвођачи су тражили да се укине, други да остане.

''Промјене за регресирани дизел. Прије био 60 фенинга по литру, сада је 50. Ослободили средства за друге мјере. Редефинисали смо капиталне инвестиције. Подржали смо набавку постројења за сушење жита", каже министар  пољопривреде, шумасртва и водопривреде РС Борис Пашалић.

Да би се испунили сви захтјеви пољопривредника министар каже да би требало око 200 милиона марака. А тај новац Министарство нема.

БН ТВ 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Корона колатерал

03.02.2021 17:07

Потпуни је крах узгајивача стоке у овој години као посљедица короне, нема пласмана. Угоститељство, свадбени салони, славе и остала мјеста масовних окупљања су скроз смањила потражњу. У поткозарју домаћинства не могу продати свињу по 2 км живе ваге, нико неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е доста и вас

03.02.2021 17:18

Пуни сте пара а само кукате само укинути скроз подстицаје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

03.02.2021 17:53

Једина грана привреде која још колико толико функционише се занемарује. Подстицаји су углавном социјалне природе а и додјела земљишта се врши по социјалном збрињавању гласача. Немамо развојну пољопривредну политику. Погледајте на свим састанцима, протестима, било каквим окупљањима пољопривредника, колико је сједих глава а колико младих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

03.02.2021 18:59

Али има за факултет у БЛ и разне друге државне ухљебе

ОДГОВОРИТЕ