Ministarstvo nema novca da zadovolji poljoprivrednike

Ove godine će za poljoprivredu na raspolaganju biti 75 miliona maraka. Nedovoljno, poručuju poljoprivrednici iz Semberije. Tvrde da su dovedeni pred svršen čin, jer se su danas raspravljali o pravilniku koji je završen.

Republika Srpska 03.02.2021 | 17:10
Ministarstvo nema novca da zadovolji poljoprivrednike

Pravilnik o podsticajima za ovu godinu je završen. Juče je objavljen u Službenom glasniku.  Ove godine će za poljoprivredu na raspolaganju biti 75 miliona maraka. Nedovoljno, poručuju poljoprivrednici iz Semberije. Nezadovoljni su i viđenim i ponuđenim. Tvrde da su dovedeni pred svršen čin, jer se su danas raspravljali o pravilniku koji je završen.

''Nama pravilnik na ovaj način nije razvojni, on je potrošački usmjeren ka granama koje nisu u sprezi sa razvojnim programmom. Svi ljudi iz Semberije oglasićemo se na jednom konferenciji. Na ovaj način neće opstati poljoprivredna proizvodnja. Nas je u Semberiji 4 000 manje u četiri godine i nemao šta pričati. Mislim da na ovaj način poljoprivredna proizvodnja leći na koljena u svim sektorima", kaže Savo Bakajlić iz Udružеnjа pоljоprivеdnikа Sеmbеriје.

Voćari djelimično zadovoljni. Ipak, nije manjaklo kritika na račun rada onih koji ih predstavljaju.

''Ministar ni predstavnici Saveza udruženja koji su bili u Sarajave nisu zastupali biljnu proizvodnju, već samo proizvođače mesa, što nije dobro. Tražimo da se uvedu zaštite mjere za sve proizvođače'', kaže iz Udruženje voćara RS Dragoja Dojčinović.

Određene mjere tražili su i povrtari. Uspjeli su da izlobiraju da se novim pravilnik drugačije obračuna premija za nabavku traktora veće snage. Limit je sa dosadašnjih 30 pomjeren na 50 hiljada maraka.

Oni koji se bave plasteničkom proizvodnjom u slučaju vremenskih nepogoda i pričinjene štete od 1 000 maraka moći će aplicirati za nadoknadu štete. Dobili su obećanje i da će podsticaji za povratarstvo biti isplaćeni sledeći mjesec. Ipak, nezadovoljni su mjerama zaštite domaće proizvodnje.

''Mi ističemo uticaj uvoza povrća. Ne znamo ko je taj ko je predložio da samo je problem meso, a da nema problema kod nas povrtara''- kaže predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

U Udruženju poljoprivrednih proizvođača Srpske tvrde da na tržištu neće doći do povećanja cijene goveđeg i svinskog mesa.

Resorni ministar tvrdi da se izašlo svima su susret, koliko je to bilo moguće. O mnogim pitanjima nije bilo dogovora, kao što je pitanje plavog dizela, jer jedni proizvođači su tražili da se ukine, drugi da ostane.

''Promjene za regresirani dizel. Prije bio 60 feninga po litru, sada je 50. Oslobodili sredstva za druge mjere. Redefinisali smo kapitalne investicije. Podržali smo nabavku postrojenja za sušenje žita", kaže ministar  poljoprivrede, šumasrtva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.

Da bi se ispunili svi zahtjevi poljoprivrednika ministar kaže da bi trebalo oko 200 miliona maraka. A taj novac Ministarstvo nema.

BN TV 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Korona kolateral

03.02.2021 17:07

Potpuni je krah uzgajivača stoke u ovoj godini kao posljedica korone, nema plasmana. Ugostiteljstvo, svadbeni saloni, slave i ostala mjesta masovnih okupljanja su skroz smanjila potražnju. U potkozarju domaćinstva ne mogu prodati svinju po 2 km žive vage, niko neće.

ODGOVORITE
Name

E dosta i vas

03.02.2021 17:18

Puni ste para a samo kukate samo ukinuti skroz podsticaje

ODGOVORITE
Name

Realista

03.02.2021 17:53

Jedina grana privrede koja još koliko toliko funkcioniše se zanemaruje. Podsticaji su uglavnom socijalne prirode a i dodjela zemljišta se vrši po socijalnom zbrinjavanju glasača. Nemamo razvojnu poljoprivrednu politiku. Pogledajte na svim sastancima, protestima, bilo kakvim okupljanjima poljoprivrednika, koliko je sjedih glava a koliko mladih?

ODGOVORITE
Name

ja

03.02.2021 18:59

Ali ima za fakultet u BL i razne druge državne uhljebe

ODGOVORITE