Ројтерс: Док други чекају вакцину, Срби могу да бирају

- Британска агенција Ројтерс данас пише о вакцинацији у Србији и констатује да за разлику од људи у другим земљама који брину када ће бити вакцинисани, грађани Србије могу да се усредсреде на то за коју вакцину против корона вируса ће се одлучити.

Србија 03.02.2021 | 17:02
Ројтерс: Док други чекају вакцину, Срби могу да бирају

Ројтерс наводи да у оквиру масовног државног програма вакцинације, грађани Србије могу тренутно да бирају између вакцина компаније Пфизер-Бионтецх, кинеског Синофарма или руског Спутњика, наводи британска новинска агенција у тексту из Београда.

Грађани Србије, такође, могу да се одлуче да приме оно што је доступно одређеног дана у нади да ће се брже вакцинисати.

Агенција истиче да је преко уговора са произвођачима и владама, Београд до сада обезбиједио милион доза вакцине из Кине и десетине хиљада доза вакцина других произвођача, због чега има другу највишу стопу вакцинације у Европи, одмах иза Велике Британије.

Пензионер Синиша Илић, који је чекао ред испред хале 11 Београдског сајма, рекао је за Ројтерс да се одлучио за Пфиез-Бионтецх, која је одобрена у Европској унији, за коју се нада да ће му дозволити да отпутује тамо.

"Желео сам Пфизер... јер ми је дете у Немачкој... да бих могао безбедно да путујем", рекао је он. Грађани испред хале три, чекали су на ред за Синофармову вакцину.

"Мој дугогодишњи пријатељ, лекар, рекао ми је да се вакцинишем кинеском вакцном. Добра је", рекао је за Ројтерс Миладин Ðуровић.

Британска новинска агенција наводи и да је предсједник Србије Александар Вучић данас затражио од кинеског предсједника Си Ðинпинга још извјесну количину вакцина, као и од предсједника Русије Владимира Путина.

У саопштењу из канцеларије српског предсједника се наводи да Србија планира да изгради производни погон за локалну производњу вакцине Спутник В, преноси Ројтерс и додаје са су до сада Индија и Јужна Кореја почеле сопствену производњу Спутњика В.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бели

03.02.2021 17:08

Нека пријатеља па таман у тудјини био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дренка

03.02.2021 21:35

Цим се будала дици тог се паметан стиди..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.04.02.2021

04.02.2021 14:48

То преседниче,само напред србија је уз тебе.Доста је било лешинара ДОСОВАЦА.Дасу досовци досада били неби било Србије на карти света.

ОДГОВОРИТЕ