Макрон на јесен стиже у Србију: Озбиљна подршка!

- Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће предсједник Француске Емануел Макрон посјетити Београд у септембру или октобру ове године.

Србија 01.02.2021 | 17:27
Макрон на јесен стиже у Србију: Озбиљна подршка!

"Биће то велика посета, имаћемо много уговора да потпишемо", рекао је он.

Вучић, који борави у посјети Француској, данас је разговарао са Макроном четири сата.

"Највише смо говорили о односима Београда и Приштине, то је тешко и неуралгично питање за цијелу Европу, не само за Србију. Говорио сам оно што јесте позиција Србије. Вјерујем да ћемо имати озбиљну подршку Француске на европском путу. Француска ће бити подршка Србији и на европском путу, вјерујем и у проналажењу иновативних компромисних рјешења за питање Косова и Метохије" навео је он.

Како је напоменуо, у Паризу му је исказана велика част, био је у винском подруму Јелисејске палате, те су Макрон и он два пута разговарали у "четири ока".

Вучић је најавио да ће преговарачка поглавља са ЕУ бити отварана по кластерима, те да је о томе посебно разговарати са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

"Очекујем да ћемо отварати више поглавља ове године, по новој методологији, кроз кластере", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је најважније да се Србија ослања на своју снагу, а не на нечију помоћ.

Вучић је, упитан да ли актуелна неактивност ЕУ у процесу проширења значи да смо препуштени сами себи, казао да увијек вјерује у нас и нашу снагу, да више није тако као када смо пропадали, нестајали, како је рекао, са лица земље.

"Све зависи од нас. Не треба да учимо народ да нам је најважнија нечија помоћ, већ наша снага, снага наше привреде и политике да идемо европским путем, и радимо на проналажењу компромисних рјешења", нагласио је он.

Добри разговори и добре вијести из Француске, закључио је предсједник Србије, којем је ово био 11. сусрет са Емануелом Макроном.

Последњи пут Макрон је у Србији боравио у јулу 2019. године.

(Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

зивбих

01.02.2021 17:31

Зар нисмо рекли да је најбоље да се странци не мијесају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

01.02.2021 20:44

Бас ми је драго “Председнице” да сте тако радостни и да вјерујете ОБЕЋАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ !!Оно сто није обецано данас Израел и Косово потписали узајамно признање и Израел отвара амбасаду у ПРИШТИНИ !!АЈООООЈ МУКЕ НАШЕ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово

01.02.2021 22:49

Је на тај нацин прекрсила споразум о нелобирању признања. Сад Србија мозе наставити са контра лобирањем уз напомену да це муслиманске земље сад другације гледати на Косово.

Name

макарон

02.02.2021 06:44

Јел га водио опет у своје одаје?

ОДГОВОРИТЕ