Србија је лидер у региону, БиХ још чека вакцине!

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија изјавио је да је очигледно да је, по питању вакцинације против вируса корона, Србија лидер у региону, али и једна од најуспјешнијих земаља у Европи, те да БиХ чека вакцине из програма заједничке набавке са ЕУ, одакле ће прве испоруке добити средином мјесеца.

Република Српска 01.02.2021 | 13:44
Србија је лидер у региону, БиХ још чека вакцине!

Тегелтија је, у интервјуу агенцији Тањуг, нагласио да се показало да Србија има своју добру спољну политику којом је обезбиједила пријатељску подршку за борбу против пандемије.

Тегелтија је казао да БиХ нема такву спољну политику, и нема ту могућност, као и да има врло компликован систем јавне набавке, укључујући и саме вакцине.

"Ми смо се опредијелили за глобални систем. Сматрали смо да ће бити више фер и коректности у расподјели вакцине. Од самог почетка говорили су да ће бити створене претпоставке да вакцине буду доступне свима у свијету. Пандемију не можете зауставити тако што ћете вакцинисати све становнике само једне земље, а неки други неће добити ниједну вакцину", указао је он.

Тегелтија указује да се БиХ опредијелила за Програм Ковакс, и да је све вакцине платила у цјелости, да одакле очекује 900.000 вакцина, али да је тај процес кренуо много спорије него што се очекивали и мало дуже ће трајати него што је било најављено.

"ЕУ има очигледно проблеме са произвођачима вакцина, али сам сигуран да ће га ријешити у скоријем временском периоду, као и да ЕУ неће оставити по страни земље Западног Балкана", истакао је он.

Подсјетио је да је ЕУ, након проблема у реаговању на почетку пандемије, била најзначајнији партнер и подршка у отклањању посљедица пандемије.

Објаснио је да у складу са уставним надлежностима у БиХ вакцине набављају и плаћају фондови здравственог осигурања Републике Српске и Федерације БиХ.

Тегелтија је навео да је РС доста амбициозно кренула у тражење алтернативног избора за набавку вакцина и јасно је Влада Српске рекла да су заинтересовани за руску и дијелом за кинеску вакцину.

Рекао је да очекује да ће дио тих вакцина стићи у РС из та два извора, те додао да је заједнички покренута иницијативу за мањи број вакцина руског произвођача на основу интересовања које је исказала Федерација.

Пренио је да ће према посљедњим најавама из ЕУ путем Ковакс програма БиХ бити испоручено првих 30.000 доза Фајзерове вакцине и 200.000 АстраЗенека, чиме ће бити омогућен почетак вакцинације БиХ.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

НЕМОГУЦЕ

01.02.2021 13:24

ПА ЗАР ВИСОКИ ПРЕСТАВНИ ИНСКО НЕ МОЗЕ НАБАВИТ ВАКЦИНУ У БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

030

01.02.2021 13:30

Боље би било,тамошњем народу да сацека. Али ето,Вуле позурио да се додвори Амерма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.02.2021 13:46

Црвени боту,Вучић користи руске и кинеске вакцине,а то није додворавање Америма! Напротив! Али ти си црвени бот,као и сви црвени ботови који мрзе Вучића јер је разиткрио вашег шефа мафије!

Name

РЕ

01.02.2021 14:37

Ја нека побољшања не видим у државама које се масовно вакцинишу, погледајте само стање у Русији или САД, корона се не смирује.

Name

XXЛ

01.02.2021 13:45

ЛАЗУ БРЕ ..МАЛО ВИСЕ ВЕЦ СТО ТРЕБА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

01.02.2021 13:46

ЛАЗУ БРЕ СВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

01.02.2021 13:47

Па додо је послао писмо Вучићу да пошаље вакцина,а на другој страни припрема рушење истог па ће он постати председник Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

01.02.2021 15:04

Па Зоране, што још ниси рекао да си ти сам јако неспособан човјек, да као "предсједник" Владе неке државе ниси обезбједио ни једну вакцину! Срам те били бруко једна!

ОДГОВОРИТЕ