Srbija je lider u regionu, BiH još čeka vakcine!

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je očigledno da je, po pitanju vakcinacije protiv virusa korona, Srbija lider u regionu, ali i jedna od najuspješnijih zemalja u Evropi, te da BiH čeka vakcine iz programa zajedničke nabavke sa EU, odakle će prve isporuke dobiti sredinom mjeseca.

Republika Srpska 01.02.2021 | 13:44
Srbija je lider u regionu, BiH još čeka vakcine!

Tegeltija je, u intervjuu agenciji Tanjug, naglasio da se pokazalo da Srbija ima svoju dobru spoljnu politiku kojom je obezbijedila prijateljsku podršku za borbu protiv pandemije.

Tegeltija je kazao da BiH nema takvu spoljnu politiku, i nema tu mogućnost, kao i da ima vrlo komplikovan sistem javne nabavke, uključujući i same vakcine.

"Mi smo se opredijelili za globalni sistem. Smatrali smo da će biti više fer i korektnosti u raspodjeli vakcine. Od samog početka govorili su da će biti stvorene pretpostavke da vakcine budu dostupne svima u svijetu. Pandemiju ne možete zaustaviti tako što ćete vakcinisati sve stanovnike samo jedne zemlje, a neki drugi neće dobiti nijednu vakcinu", ukazao je on.

Tegeltija ukazuje da se BiH opredijelila za Program Kovaks, i da je sve vakcine platila u cjelosti, da odakle očekuje 900.000 vakcina, ali da je taj proces krenuo mnogo sporije nego što se očekivali i malo duže će trajati nego što je bilo najavljeno.

"EU ima očigledno probleme sa proizvođačima vakcina, ali sam siguran da će ga riješiti u skorijem vremenskom periodu, kao i da EU neće ostaviti po strani zemlje Zapadnog Balkana", istakao je on.

Podsjetio je da je EU, nakon problema u reagovanju na početku pandemije, bila najznačajniji partner i podrška u otklanjanju posljedica pandemije.

Objasnio je da u skladu sa ustavnim nadležnostima u BiH vakcine nabavljaju i plaćaju fondovi zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Federacije BiH.

Tegeltija je naveo da je RS dosta ambiciozno krenula u traženje alternativnog izbora za nabavku vakcina i jasno je Vlada Srpske rekla da su zainteresovani za rusku i dijelom za kinesku vakcinu.

Rekao je da očekuje da će dio tih vakcina stići u RS iz ta dva izvora, te dodao da je zajednički pokrenuta inicijativu za manji broj vakcina ruskog proizvođača na osnovu interesovanja koje je iskazala Federacija.

Prenio je da će prema posljednjim najavama iz EU putem Kovaks programa BiH biti isporučeno prvih 30.000 doza Fajzerove vakcine i 200.000 AstraZeneka, čime će biti omogućen početak vakcinacije BiH.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

NEMOGUCE

01.02.2021 14:24

PA ZAR VISOKI PRESTAVNI INSKO NE MOZE NABAVIT VAKCINU U BIH.

ODGOVORITE
Name

030

01.02.2021 14:30

Bolje bi bilo,tamošnjem narodu da saceka. Ali eto,Vule pozurio da se dodvori Amerma.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

01.02.2021 14:46

Crveni botu,Vučić koristi ruske i kineske vakcine,a to nije dodvoravanje Amerima! Naprotiv! Ali ti si crveni bot,kao i svi crveni botovi koji mrze Vučića jer je razitkrio vašeg šefa mafije!

Name

RE

01.02.2021 15:37

Ja neka poboljšanja ne vidim u državama koje se masovno vakcinišu, pogledajte samo stanje u Rusiji ili SAD, korona se ne smiruje.

Name

XXL

01.02.2021 14:45

LAZU BRE ..MALO VISE VEC STO TREBA..

ODGOVORITE
Name

Xxl

01.02.2021 14:46

LAZU BRE SVE

ODGOVORITE
Name

Starina

01.02.2021 14:47

Pa dodo je poslao pismo Vučiću da pošalje vakcina,a na drugoj strani priprema rušenje istog pa će on postati predsednik Srbije

ODGOVORITE
Name

Kiki

01.02.2021 16:04

Pa Zorane, što još nisi rekao da si ti sam jako nesposoban čovjek, da kao "predsjednik" Vlade neke države nisi obezbjedio ni jednu vakcinu! Sram te bili bruko jedna!

ODGOVORITE