Непроцесуирање корупције велики проблем у БиХ

Један од најважнијих приоритета за приступање Босне и Херцеговине Европској унији јесте напредак у области владавине права, а посебно способност правосуђа да покаже конкретне резултате у борби против корупције и организованог криминала, став је Делегације ЕУ у БиХ.

Босна и Херцеговина 01.02.2021 | 11:20
Непроцесуирање корупције  велики проблем у БиХ

Босна и Херцеговина је у раној фази, односно на одређеном нивоу припремљености у превенцији борбе против корупције и организованог криминала. Није било напретка у реализацији кључних приоритета из Мишљења, препорука из 2019. у овој области, као ни налаза из Извјештаја стручњака о питањима владавине права у БиХ.

Корупција је и даље врло присутна и представља разлог за озбиљну забринутост, јер је на свим нивоима видљив директан политички утицај на свакодневни живот грађана, наводи се, између осталог, у закључцима Извјештаја Европске комисије о напретку БиХ за 2020. годину.

Неусклађеност законодавства на нивоу цијеле БиХ и слаба институционална сарадња и координација и даље коче борбу против корупције. Резултати на спречавању и сузбијању корупције на високом нивоу и даље су врло ограничени због оперативне неефикасности и политичког уплитања, наводи се у Извјештају о БиХ.

Усвојити закон о спрјечавању сукоба интереса на државном нивоу

У наредној години, како стоји у Извјештају, Босна и Херцеговина треба посебно да усвоји закон о спречавању сукоба интереса на државном нивоу и комплетира законски оквир за заштиту особа која пријављују корупцију.

БиХ треба да покаже напредак у постизању резултата на спречавању и сузбијању корупције на високом нивоу и осигура дјелотворан и независан судски поступак у предметима корупције повезаним са Цовид-ом, те да усвоји нову стратегију и акциони план за борбу против корупције на државном нивоу и осигура ефикасно функционисање и координацију тијела за спречавање корупције на свим нивоима власти, стоји између осталог, у закључцима Извјештаја Европске комисије о напретку БиХ.

Из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини за Фену кажу да "један од најважнијих приоритета за приступање БиХ Европској унији јесте напредак у области владавине права, а посебно способност правосуђа да покаже конкретне резултате у борби против корупције и организованог криминала".

- У Босни и Херцеговини је потребна одлучнија политичка опредијељеност за највише стандарде интегритета и транспарентности у свим сферама друштва, као и за спречавање сукоба интереса, у циљу ефикасне борбе против корупције и јачања повјерења грађана у све јавне институције - казали су Фени из Одјела за комуникације Европске уније у БиХ.

Истакли су да су "више пута апеловали на надлежне да усвоје нови Закон о сукобу интереса на државном нивоу, који би био у складу са европским стандардима, а чијом би се проведбом омогућио значајан напредак у борби против корупције у БиХ".

Провјера података о имовини носилаца јавних функција

- Ово је уједно и један од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ. За сада је само Кантон Сарајево усвојио и примјењује свеобухватан закон о пријављивању и провјери података о имовини носилаца јавних функција, који би требао бити примјер осталим нивоима власти - нагласили су.

Надаље, како су истакли, доношење и учинковита проведба Закона о заштити звиждача је једнако важна, што је истакнуто у кључним приоритетима из Мишљења. То значи, да би БиХ остварила напредак на свом путу ка ЕУ, мора осигурати адекватну заштиту звиждача од застрашивања или одмазде.

- У Мишљењу се такође наводи да су правомоћне пресуде у предметима корупције високог нивоа врло ријетке, као и да санкције немају адекватан одвраћајући учинак. Поред наведених законодавних корака, потребно је остварити напредак и постићи резултате када је ријеч о проактивним истрагама, потврђеним оптужницама, кривичном гоњењу и правоснажним пресудама у предметима организираног криминала и корупције, укључујући на високом нивоу. Знатан број навода о коруптивним праксама за вријеме пандемије додатно је указао на потребу унапређења ефикасности у процесуирању предмета корупције - казали су из Одјељења за комуникације Европске уније у БиХ.

Такође су подсјетили "да је потребно без даљњег одлагања усвојити Стратегију за борбу против корупције за 2020.-2024. годину и одговарајући Акциони план, чијом би проведбом борба против корупције била ефикаснија".

Из Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције истичу да је довољно погледати само један извјештај Еуропске комисије да буде јасно да је широко распострањена корупција у БиХ и њено непроцесуирање управо кључна препрека еуропском путу БиХ.

Без напретка у ефикасној примјени антикорупцијских стратегија

- У годишњим извјештајима Европске комисије јасно стоји да сви нивои власти у БиХ показују знакове политичке заробљености што директно утјече на свакодневни живот грађана. Осим тога, оцијењено је како није постигнут напредак у ефикасној примјени антикорупцијских стратегија и акционих планова, те је евидента неусклађеност законодавства у цијелој земљи и слаба институционална сарадња и координација.

Такође, потцртано је и да су учинци превенције и репресије корупције на високом нивоу врло ограничени и то због оперативне неефикасности и политичког уплитања - казали су Фени из Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

Нагласили су да је "корупција толико раширена да сви нивои власти показују да су под контролом политике, што и овој Агенцији представља велику препреку у раду".

- У БиХ се, нажалост, појединци, а врло често и институције понашају као да је корупција нешто што се дешава некоме другом, а не нама. Све док будемо имали такав став, бит ћемо једна од земаља са највећом стопом корупције у свијету - кажу из ове Агенције.

На питање колико бх. власти искрено раде у борби против корупције и шта непосредно треба урадити, из Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције истичу да се "без жеље и одлучности доносилаца одлука на политичком и административном нивоу не може очекивати предузимање конкретних и ангажираних мјера у борби против корупције, јер ће оне или изостати или бити кампањске и селективне".

Како се помјерити са мртве тачке

- Да бисмо се помјерили с мртве тачке потребно је, прије свега, почети проводити ГРЕЦО препоруке, за које у БиХ мора бити осигурана одговарајућа законодавна и институционална подршка. С обзиром на то да је корупција увијек у вези са процесом доношења одлука, треба тежити томе да процес доношења одлука буде у што мањој мјери препуштен слободној процјени доносилаца одлука. Умјесто тога, потребно је осмислити и проводити одлучивање у јасно дефинисаној процедури, на основу прецизнијих критерија и уз отвореност процеса ка јавности - поручују из ове Агенције.

Наводе да је "неопходно и преиспитивање нивоа и неопходности дискреционих овлаштења као битног сегмента превенције корупције, те подизање свијести јавности како о ризицима дискреционог одлучивања, тако и о начину на који ће цивилно друштво пратити да ли се та овлаштења користе у складу са сврхом због које постоје".

- Колико корупција угрожава пут БиХ ка Европској унији довољно говори чињеница да већина од 14 приоритета које је идентификовала Европска комисија на путу БиХ као уопште статусу кандидата, се односи управо већином на владавину права и на борбу против корупције, односно провођење кључних антикорупционих реформи и усвајање закона који недостају, односно унапређење постојећих закона везано за борбу против корупције - казала је за Фену извршна директорица Транспаренцy Интернатионал БиХ Ивана Корајлић.

Додала је да "у то улазе и изборно законодавство, укљујући и финансирање политичких странака, сукоб интереса, јавне набавке, заштита пријавитеља корупције те реформа правосуђа, као једно од кључних ствари, с обзиром на то да је идентификована као најслабија карика уопште и што се тиче интегритета и што се тиче ефикасности у борби против корупције".

ВСТС је постало као једно од кључних проблема

- Међутим, када погледамо однос власти у БиХ, па чак и прије тога гдје су углавном напоре улагали на то да се уруши и ово сада што имамо, дакле и да се упропасти законски оквир и да се униште потпуно институције и ставе под директну политичку контролу, управо они који би требало да проводе законе.

А са друге стране и када погледамо овај период након мишљења које је Европска комисија издала за БиХ и постављања тих 14 приоритета шта је урађено - није апсолутно ништа урађено - истакла је Корајлић.

Према њеним ријечима, постоје на снази врло отворене опструкције и блокаде процеса и усвајања кључних закона.

- То смо видјели на примјеру закона о сукобу интереса који стоји у процедури већ годинама, за који апсолутно без обзира на поруке које долазе од институција да то треба мијењати, једноставно не желе да се успостави адекватан оквир и контроле и одговорности.

На исти начин имамо причу о закону о јавним набавкама која већ дуго стоји. Када говоримо о закону о Високом судском и тужилачком савјету о којем се годинама прича, ништа није урађено да се унаприједи и процес имеовања, да се реформише само ВСТС које је постало и идентификовано као једно од кључних проблема.

Тако да видимо да апсолутно власти у БиХ чине све што могу да блокирају, да развуку све процесе и мисле очигледно да ће моћи било какве и козметичке измјене остварити и да се то сматра ако испуњење приоритета иако је ЕУ јасно нагласила у којем смјеру унапређења морају ићи - истакла је Корајлић.

(Фена)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Правда

01.02.2021 10:32

Хххххх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

01.02.2021 11:06

Па корупција и долази од ''међународних званичника''. Они се ослањају на подршку служби својих земаља тако да одлично знају шта се овде догађа. Сада наши уцијењени политичари морају нас да пљачкају да би њима давали. Некада је Високи представник наметао законе, смјењивао непосредно изабране људе на изборима а сада ''не може'' да наметне измене Изборног закона које би омогућиле видео надзор и скенирање гласачких листића и тако коначно спријечили огромну изборну крађу. Паметном доста.

Name

д

01.02.2021 12:12

Чекајте још 25 година боље ће те видити, а остаће само камен.

Name

Кики

01.02.2021 12:29

Како је ослобођена Азра Милетић???

Name

добој

01.02.2021 12:35

Није то проблем, то је коријен свих проблема !!!!!

Name

Криминал у политици

01.02.2021 10:35

Ко да процесуира кад је СУДСТВО И ТУЖИЛАШТВО У ИСТОМ КРИМИНАЛУ КАО И ПОЛИТИЧАРИ. СУДИЈЕ И ТУЖИОЦЕ НЕКИ ТАМО ТРЕЋИ СУД ТРЕБА ДА ПРОЦЕСУИРА ЗА ЊИХОВ КРИМИНАЛ ОВДЈЕ НЕМА ЛИЈЕКА ТОМ КРИМИНАЛУ ДОК СЕ НАРОД НЕ ДИГНЕ НА НОГЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кренуло је ...

01.02.2021 10:43

Све би то кренуло на боље да политучари не могу мијењати судије и тузиоце и да им нису дали станове и којешта, да би све сто њих погађа држали у ладицама ... то је рак рана ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

01.02.2021 10:53

Тврди то ЕУ и лупи такве политичаре са 1,4 милијарде, браво за ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

01.02.2021 11:04

Шта има ЕУ да сугерише шта наши политичари и судије треба да раде ми смо финансијски први и корупционашки исто толико новца има да морају стављати у своје Џепове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција

01.02.2021 11:16

Је у свакој пори насег друства. Немогуце је то искорјенити. Кренувси од сваког појединца па према институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овакав политицки систем

01.02.2021 12:33

Се користи за напредак криминала и корупције, јако профитабилно и великодусно се наградјује сваки напредак у томе, док се дрзава и друство распада у просте факторе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вили

01.02.2021 12:35

Одредите награду за лице које пријави корупцију а наградите и инспекторе који то задокументују и рјешићете проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је то

01.02.2021 12:37

Васа монтаза трулог система од којег само ви и улизице имате вајде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мазиц

01.02.2021 15:11

Како це сами против себе преузимат неке мјере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Мујо

01.02.2021 15:43

Прво треба да криминализована и корумпирана канцеларија ЕК у Сарајеву престане са корупцијом. Домаћи запослени у канцеларији ЕК су врло брзо научили странце, како да себи обезбједе лагодан живот и најмање још једну плату, бесплатне ручкове и вечере по сарајевсккм ресторанима, бесплатне излете викендом до Дубровника, бесплатан секс, нерад и јавашлук. Дакле, прво почистите смеће и смрад у канцеларији ЕК у Сарајеву, па онда причајте нешто. Гордана Шувалија једна од тих особа се развела због швалерања и удала за швалераРенцо Давидија, а претходно се са њим, као шегом, сексала по канцеларијама три године. Његов земљак Пјетро Сцала је одобравао пројекте само дјевојкама и женама које су биле спремне да легну са њим у кревет. А да не причамо о десетинама милиона намјештених пројеката које су легендарни Џемо, Пандуревић, Жеравчић, Амра Селешковић и Пуљић преусмјерили у своје џепове и џепове корумпираних странаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

01.02.2021 21:00

Коце процесуират кад суд постоји само за сиротињу

ОДГОВОРИТЕ