Вучић данас са Макроном: Тема Косово и Метохија

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас у Паризу, где ће се током радне посете Француској састати са председником те земље Емануелом Макроном.

Србија 01.02.2021 | 07:43
Вучић данас са Макроном: Тема Косово и Метохија

Вучић ће после разговора са Макроном присуствовати и ручку, коју у његову част приређује председник Француске.

Вучић је у недељу отпутовао за Париз, а како је написао на свом инстаграм профилу, очекују га "важни разговори за Србију, а теме од Косова и Метохије, европског пута Србије до изградње метроа у Београду". <див>  <див>Очекује се да ће теме разговора бити, поред билатералних односа, економска сарадње две земље, бројни француски пројекти у Србији, али пре свега и актуелна борба против пандемије корона вируса. <див>

Део разговора биће и дијалог Београда и Приштине, будући да се Француска залаже за подстицање напретка у решењу односа.

Последњи пут, двојица председника разговарала су телефоном 19. децембра, када је шеф француске државе поручио да Србија има подршку Париза на европском путу, а Вучић указао на значај процеса европских интеграција западног Балкана за мир и стабилност у региону.

У том контексту, председници Вучић и Макрон су разговарали и о наставку дијалога Београда и Приштине, сагласивши се да је разговор неопходан, а Макрон је тада поновио да заједно са канцеларком Немачке Ангелом Меркел, има намеру да организује састанак представника Београда и Приштине, како би помогли да се створи конструктивна атмосфера за преговоре.

Последњи сусрет Вучић и Макрон су имали у Паризу, у јулу прошле године када је у главном граду Француске одржан и видео-самит о Косову и Метохији, чији су домаћини били Макрон и Меркел.

Вучић је тада са Макроном разговарао у четири ока сат и по времена, а разговарало се о три кључне теме - односима Срба и Албанаца и решењу косовског питања, билатералним односима и како појачати сарадњу у домену образовања, кулутре, економије и улагања.

Вучић је тада обавестио Макрона да Србија прихвата нову методологију у преговорима са ЕУ, коју је иницирао председник Француске.

Макрон је боравио у дводневној посети Србији 15. јула 2019. године.

(Тањуг)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ацо

01.02.2021 07:39

Стварно зар нема неке савјетнике да мо дају до знања да је једини преседник са катасрофалним зубима. Да се барем назор не смије боље би било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата

01.02.2021 10:13

Мислим да је мозак много битнији у високој политици. Ако ти само видис зубе само говори о теби.

Name

Мрс

01.02.2021 09:34

Гдје су вам маске?

ОДГОВОРИТЕ