Vučić danas sa Makronom: Tema Kosovo i Metohija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Parizu, gde će se tokom radne posete Francuskoj sastati sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom.

Srbija 01.02.2021 | 07:43
Vučić danas sa Makronom: Tema Kosovo i Metohija

Vučić će posle razgovora sa Makronom prisustvovati i ručku, koju u njegovu čast priređuje predsednik Francuske.

Vučić je u nedelju otputovao za Pariz, a kako je napisao na svom instagram profilu, očekuju ga "važni razgovori za Srbiju, a teme od Kosova i Metohije, evropskog puta Srbije do izgradnje metroa u Beogradu".
 
Očekuje se da će teme razgovora biti, pored bilateralnih odnosa, ekonomska saradnje dve zemlje, brojni francuski projekti u Srbiji, ali pre svega i aktuelna borba protiv pandemije korona virusa.

Deo razgovora biće i dijalog Beograda i Prištine, budući da se Francuska zalaže za podsticanje napretka u rešenju odnosa.

Poslednji put, dvojica predsednika razgovarala su telefonom 19. decembra, kada je šef francuske države poručio da Srbija ima podršku Pariza na evropskom putu, a Vučić ukazao na značaj procesa evropskih integracija zapadnog Balkana za mir i stabilnost u regionu.

U tom kontekstu, predsednici Vučić i Makron su razgovarali i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saglasivši se da je razgovor neophodan, a Makron je tada ponovio da zajedno sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, ima nameru da organizuje sastanak predstavnika Beograda i Prištine, kako bi pomogli da se stvori konstruktivna atmosfera za pregovore.

Poslednji susret Vučić i Makron su imali u Parizu, u julu prošle godine kada je u glavnom gradu Francuske održan i video-samit o Kosovu i Metohiji, čiji su domaćini bili Makron i Merkel.

Vučić je tada sa Makronom razgovarao u četiri oka sat i po vremena, a razgovaralo se o tri ključne teme - odnosima Srba i Albanaca i rešenju kosovskog pitanja, bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju u domenu obrazovanja, kulutre, ekonomije i ulaganja.

Vučić je tada obavestio Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pregovorima sa EU, koju je inicirao predsednik Francuske.

Makron je boravio u dvodnevnoj poseti Srbiji 15. jula 2019. godine.

(Tanjug)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Aco

01.02.2021 07:39

Stvarno zar nema neke savjetnike da mo daju do znanja da je jedini presednik sa katasrofalnim zubima. Da se barem nazor ne smije bolje bi bilo

ODGOVORITE
Name

Tata

01.02.2021 10:13

Mislim da je mozak mnogo bitniji u visokoj politici. Ako ti samo vidis zube samo govori o tebi.

Name

Mrs

01.02.2021 09:34

Gdje su vam maske?

ODGOVORITE