Зашто неко послије прележаног ковида нема антитијела!?

У већини случајева се испостави да ако нема симптома, онда нема ни имунолошког одговора, имунолошки систем онда „ћути“, кажу руски лекари…

Здравље 31.01.2021 | 20:10
Зашто неко послије прележаног ковида нема антитијела!?

Они који су прележали цовид 19 очекују да ће неко време бити заштићени од поновног заражавања – међутим, 17% њих после опоравка нема антитела на корона вирус, кажу руски лекари. Како су објаснили за Газета.Ру, код неких људи тело не реагује на корона вирус и не емитује антитела. По њиховом мишљењу, ово је због посебних генетских мутација.

− Тих  17% пацијената који се опорављају од цовид 19 и не развијају антитела, по правилу су они који су имали благи ток болести − каже руски лекар Александар Горелов.  Сличну процену дали су и у руском здравственом институту „Роспотребнадзор“ – они кажу да је таквих пацијената око 20%.

Инфектолог Ана Баландина каже да најчешће асимптоматски или благи ток цовид -19 указује на малу дозу инфекције.

− У већини случајева се испостави да ако нема симптома, онда нема имунолошког одговора, имунолошки систем „ћути“ – објаснила је она. Поред тога, каже ова докторка, понекад ниво антитела може бити толико испод прага осетљивости да се њихово присуство једноставно не бележи. А поред антитела, код пацијената се формира и ћелијски имунитет. Такав имуни одговор је још важнији за одбрану тела.

− Ћелијски имунитет игра кључну улогу. Такође је важан значај макрофага (ћелија способних да активно приграбе и сваре бактерије, вирусе…), који су први који се боре против вируса на нивоу урођеног имунитета, много пре него што се формирају антитела. Ове ћелије играју улогу „специјалних снага“ – штите тело од почетног увођења патогена. У почетку не разумеју да ли је то добар или лош патоген, већ га једноставно униште. Тек тада „узимају“ фрагмент инфекције и пренесу га у лимфне чворове, где се антитела већ производе – каже инфектолог Елена Чурина и додаје да одсуство антитела може указивати на врло јак примарни имуни систем.

Руски лекари кажу да у почетку такви људи још увек развијају антитела, али их је толико мало да у време анализе буду у нултом стању. Такође, у овом случају могу радити „меморијске ћелије“.

− Ако се особа раније сусрела са неком врстом корона вируса, онда су ове ћелије задржале информације о целој породици корона вируса, јер имају 70% сличан генетски састав. Ове меморијске ћелије помажу одређеном слоју становништва да одржи имунитет – кажу лекари.

(еклиника.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар