Хоће ли БиХ увести заштитне мјере за пољопривреду?

Увођење заштитних мјера на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса ускоро ће се наћи пред Савјетом министара БиХ.

Босна и Херцеговина 31.01.2021 | 10:08
Хоће ли БиХ увести заштитне мјере за пољопривреду?

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ наредних дана упутиће Савјету министара приједлог Владе Републике Српске, а за пољопривреднике је ово важна и дугоочекивана прекретница.

"То је, по нашем мишљењу, историјски помак из простог разлога што БиХ од Споразума ос табилизацији и придруживању није увела ниједну заштитну мјеру на пољопривредне производе. Ово је нама вјетар у леђа, који смо годинама тврдили да имамо тржишне вишкове и прекомјерни увоз" , казао је за БХРТ Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Ако Савјет министара усвоји овај приједлог, пољопривредници ће остати од најављених протеста.

Горан Симић из Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице каже да се ради на усаглашавању детаља приједлога.
"Треба да за све културе дамо приједлоге која су то три мјесеца у години када имамо наше количине и када не смијемо дозволити увоз. Такође и за месо јунеће и свињетину - када ће се донијети мјере и када ће престати забрана", казао је Симић.

Полољопривредници предлажу да те мјере буду у трајању од двије године са могућношћу продужења, с тим што се може у току самог трајања мјере вршити корекција у смислу суспензије или ограничења мјер, извијестио је БХРТ-е.

(Индикатор)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

оо7

31.01.2021 10:38

Нажалост,БИХ се ту најмање пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

31.01.2021 12:51

Пита се БИХ само сто политичари узимају пинку па се увози све и свашта а дјеца се трују.Како су могли забранити грожђе за вино да се увози.

Name

Душан

31.01.2021 10:39

Значи ако се оеде збрана увоза месо поскупљује 40% минимумОнда је на јеловнику сваких 15 дана....мало су се прерчунали нече нико куповати баш ко цигарете кд дигну акцизе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

31.01.2021 12:47

Боље да буде сваких 15 дана али здраво домаце,него да се народ трује увозним.

Name

Бањалучанин

31.01.2021 10:56

Хоће, ако Шаровић буде министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

31.01.2021 12:06

Шта ови мисле затворити границе и они одређивати цијенуАко немогу да извезу по скупој цијени хоче нама да продају по тој цијениМало морген.....Нема ништа од затварања границаНек се прилагоде стандардима ЕУ.....шта је проблем.....

ОДГОВОРИТЕ