Hoće li BiH uvesti zaštitne mjere za poljoprivredu?

Uvođenje zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uskoro će se naći pred Savjetom ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 31.01.2021 | 10:08
Hoće li BiH uvesti zaštitne mjere za poljoprivredu?

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH narednih dana uputiće Savjetu ministara prijedlog Vlade Republike Srpske, a za poljoprivrednike je ovo važna i dugoočekivana prekretnica.

"To je, po našem mišljenju, istorijski pomak iz prostog razloga što BiH od Sporazuma os tabilizaciji i pridruživanju nije uvela nijednu zaštitnu mjeru na poljoprivredne proizvode. Ovo je nama vjetar u leđa, koji smo godinama tvrdili da imamo tržišne viškove i prekomjerni uvoz" , kazao je za BHRT Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Ako Savjet ministara usvoji ovaj prijedlog, poljoprivrednici će ostati od najavljenih protesta.

Goran Simić iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice kaže da se radi na usaglašavanju detalja prijedloga.
"Treba da za sve kulture damo prijedloge koja su to tri mjeseca u godini kada imamo naše količine i kada ne smijemo dozvoliti uvoz. Takođe i za meso juneće i svinjetinu - kada će se donijeti mjere i kada će prestati zabrana", kazao je Simić.

Pololjoprivrednici predlažu da te mjere budu u trajanju od dvije godine sa mogućnošću produženja, s tim što se može u toku samog trajanja mjere vršiti korekcija u smislu suspenzije ili ograničenja mjer, izvijestio je BHRT-e.

(Indikator)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

oo7

31.01.2021 10:38

Nažalost,BIH se tu najmanje pita.

ODGOVORITE
Name

Realan

31.01.2021 12:51

Pita se BIH samo sto političari uzimaju pinku pa se uvozi sve i svašta a djeca se truju.Kako su mogli zabraniti grožđe za vino da se uvozi.

Name

Dušan

31.01.2021 10:39

Znači ako se oede zbrana uvoza meso poskupljuje 40% minimumOnda je na jelovniku svakih 15 dana....malo su se prerčunali neče niko kupovati baš ko cigarete kd dignu akcize....

ODGOVORITE
Name

Realan

31.01.2021 12:47

Bolje da bude svakih 15 dana ali zdravo domace,nego da se narod truje uvoznim.

Name

Бањалучанин

31.01.2021 10:56

Хоће, ако Шаровић буде министар.

ODGOVORITE
Name

miloš

31.01.2021 12:06

Šta ovi misle zatvoriti granice i oni određivati cijenuAko nemogu da izvezu po skupoj cijeni hoče nama da prodaju po toj cijeniMalo morgen.....Nema ništa od zatvaranja granicaNek se prilagode standardima EU.....šta je problem.....

ODGOVORITE