Фризери на ивици опстанка, приходи мањи до 70%

Пандемија корона вируса у многим дјелатностима направила је велике проблеме у пословању а неке од њих, попут фризера, довела на руб опстанка јер су им у прошлој години због епидемиолошких мјера, којима им је био ограничаван рад, приходи смањени од 50 па чак и до 70 одсто.

Србија 30.01.2021 | 16:12
Фризери на ивици опстанка, приходи мањи до 70%

Тако барем показују процјене Удружења фризера Србије, из којих се види да су они у групи највећих жртава ове кризе. Многи од њих, посебно у мањим градовима, већ су ставили катанце на своје локале или су пак, да би опстали, прибјегли отпуштању радника, па ово занимање није више дефицитарно на бироу за запошљавање, као што је било прије короне.

Овакву неповољну ситуацију условила су правила Кризбог штаба по којима на почетку пандемије ови салони су били затворени а додатни ударац направила је ситуација прије Нове године, када им је радно вријеме, било ограничено до 18 сати. Због тога нису успели да барем дјелимично санирају последице из прве поливине 2020. године, прометом и приходима које су планирали да остваре за вријеме Новогодишпњих празника, који су за ове занатлије ударни.

Пазари нису успијевали да им покрију трошкове, који су били већи, јер су морали да набаве и додатне материјале како би испоштовали епидемиолошке мјере. При том, већина њих није повећавала цијене услуга, што их је сатјерало у ћорсокак. Ситуација, се нешто мијења након што им продужено радно вријеме и омогућен рад викендом али и са почетком вакцинације.

Власница једног од угледних салона у Београду, Ана М., каже за Блиц Бизнис да је то још далеко од пословања прије корона вирусом, али ипак боље.

– Фризерским салонима сада је дозвољен рад до 20 часова, и викендом, што је велика повољност у односу на период прије Нове године. Ограничење рада до 18 сати и недјељом, тада нам је нанијело додатне проблеме, који су настали у периоду ванредног стања, када смо били и затварани. Та правила су нам значајно смањила промет, мој салон је забиљежио пад од близу 50 одсто. У другим салонима је то и веће, па су неки од њих затворени јер велики број муштерија ради од куће, клубови не раде, ресторани раде до осам, смањени су изласци, па фризери и немају кога да фризирају – наводи Ана М.

Она додаје да су фризери у новонасталим условима имали и додатне трошкове јер су за рад морали да испоштују и прописане епидемиолочке мјере.

– Поред обавезног ношења маски, уградила сам и дезо баријере. Због страха муштерија од заразе користим и једнократне пешкире и огртаче за шишање, што све повећава трошкове. Када се направи рачуницу видите да око 90 динара кошта тај једнократни пешкир, а за једну муштерију некада вам је потребно да промијените и три, онда видите да су вам трошкови додатно увећани око 30 одсто а при том цијене услуга нису мијењане.

Све више колега затвара салоне и ради на црно, а да је стање алармантно, показује и то што ме дневно бар два фризера позове који траже посао, а прије короне месецима нисам могла да нађем радника.

Ипак, надам се да ће се ситуација вакцинацијом мало промијенити. Мислим да је држава требало мало више да води рачуна и о нама јер ми можда јесмо мали али велики број људи ради у нашој дјелатности. Ја чак нисам добила ни кредит од Фонда за развој иако сам конкурисала – објашњава Ана М.

У Удружењу фризера Србије потврђују да је ситуација лоша.

– Јако мали број клијената долази у фризерске салоне у овим временима, што је допринијело паду прихода од 50 до 70 одсто. Постоји велики страх да се већина салона из ове ситуације неће извући.

У унутрашњости је проблем још већи јер у неким мјестима пад промета иде од 80 па до чак 90 одсто. Због овакве ситуације иде се у рад на црно. Ипак, после Нове године, помаци су примјетни па очекујемо да ће ситуација наредних мјесеци поправи посебно што је почела и вакцинација – кажу у Удружењу фризера Србије.

(Блиц)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Хари Потер

30.01.2021 15:24

Ко да се читава привреда заснива на фризерима који ионако порез не плацају запослене нрмају, нрпријављују, занимање јако невјерујем да це утицати на БДП. Поцнитр се бавити озбиљним стварима а брице пустите нека краду порезе као и досада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.01.2021 17:21

Преко 2000 људи је умрло,неки одселили. Мора се то осјетити.

Name

Боби

30.01.2021 15:25

Кад год сам се осисао нисам добио никакав рацун тако да ни сами фризери не приказују стварно стање дневног промета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2021 16:22

Подржавам, фризера и ауто механичари никада рачун ми нису дали

Name

за боби

30.01.2021 16:36

Дали си тразио рацун ,Будимо објективни.

Name

Ре ре

30.01.2021 17:20

Никада рацун не издају на Несковиц пумпама.

Name

слободни тесар

30.01.2021 18:54

Господине Боби и у Њемацкој нецете добит рацун од фризера,а знас засто,зато сто они порез паусално плацају ако ниси знао.

Name

Ре 18 :29

30.01.2021 19:23

Па зар јос има возаца који сипају "гориво" на Несковиц пумпама.

Name

Можда

30.01.2021 17:11

Је мање гдје се госпође "кинђуре". Код мог брица је исто као и прије короне. Увијек гужва и морам чекати ред (два, три) или одустати. Заштитна маска, мисаона именица и код брица и мене и осталих муштерија. Хехе, тек ово једнодевни пешкири. Има ону једну платнену застирку кад ошиша муштерију једном је тресне и одмах са њом застире мене итако у круг. Ја има мало промјена повећао је цијене. Није много 1 км. Добар ми је брицо, а ја га жестоко опањках.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мозда

30.01.2021 22:07

У мом Салону је забрањена маска дистанца зивимо и радимо искљуциво по људским принципима и слободама за нас је 1% заразених 0,03% преминулих је атак на здрав разум.....тако да не постујемо ниста од тога....

Name

Главо луда

30.01.2021 18:05

Воли народ лијеп фриз,код нас салони крцати,морате се наруцити сваки пут. Епидемиолоске мјере се не постују,наравно,битно да се фриз среди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре глава луда

30.01.2021 22:04

Твој коментар је сам по себи извјестај твог менталног склопа....склоп људске глупости која ради на принципу Тв Дневника

Name

Ре ре глава луда

31.01.2021 08:01

То је наса нова стварност, и немојмо се вриједјати,будимо искрени и реални. Који салон не ради? Ко нема посла? Воље људи да се опусте у фризерају,то је овдје културолоска ствар,забава и терапија. Али мјере морамо СВИ постовати!!

Name

Лука

30.01.2021 22:18

Фризери су ми најмања брига ,радили су они по куцама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

31.01.2021 08:54

ДА ДА РАДЕ ПО КУЦАМА А НАС УБИСЕ НАТОВАРИЛИ ОБАВЕЗЕДРЗАВА НИСТА НЕ ДА ДА БАР НЕКЕ МЈЕРЕ ДОНЕСУ ОВОЛИКИ МАМЕТИ СЕ НЕМОГУ ИЗДРЗАТИ СВИ ОДКАЗУЈУ САЛОНЕ РАДЕ У СТАНОВИМА КУЦАМА А НАС МАЊИНУ КОЈИ СЕ БОРИМО СА ОВОЛИКИМ НАМЕТИМА УБИСЕ РАЗНЕ ИНСПЕКЦОЈЕ ПОЛА ОД НАМЕТА УКИНУТИ КОМУНАЛНУ ТАКСУ ХИГИЈЕНСКИ МИНИМУМ САНИТАТНУ КЊИЗИЦУ НА ГОДИНУ ДАНА СТА ЦЕ СВАКИ 6 МЈЕСЕЦИ ГЛУПОСТ И ЈОС ДОСТА НЕПОТРЕБНИ НАМЕТА ПОВЕЦАЛИ ДОПРИНОСЕ ТО МАЛИ ПРИВРЕДНИЦИ НЕЦЕ ИЗДРЗАТ ДРЗАВА НИКАКВЕ ПОВЛАСТИЦЕ НЕДА ОВО НЕМА НИГДЈЕ ГАЊАЈТЕ ОВЕ ПО СТАНОВИМА НЕ НАС КОЈИ ПУНИМО БУДЈЕТ СВИ ЦЕМО ЗАТВОРИТ И РАДИТ У СТАНУ ОСТАЦЕ МИ 1500 КМ А НЕ ДОК СВЕ ПОПЛАЦАМО ЈО ОДКУЦЕ ДОНЕСЕМ ДА СЕ ПОКРИЈЕМ СТРАСНО ДРЗАВА ХИТНО НЕСТО МОРА ПОДУЗЕТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

31.01.2021 12:38

Лажу.

ОДГОВОРИТЕ