Надлежни да ураде свој дио посла око вакцинације

- Државе чланице ЕУ ових дана усвојиле су смјернице које ће регулсати изглед и садржај потврда о вакцинацији. Потпуно свјесни да процес имунизације код нас још није ни почео, ово вријеме док још не почне, треба искористити да се наше потврде о вакцинацији усагласе са смјерницама ЕУ – истакао је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС-а.

Република Српска 30.01.2021 | 13:06
Надлежни да ураде свој дио посла око вакцинације

„Потврде су намијењене у медицинске сврхе и оне морају бити усклађене како би се могле користити у свим земљама чланицама. Циљ смјерница је осигурати операбилност потврда о вакцинацији, што значи  да је садржај потврда уједначен, те да успоставља минимални скуп који свака потврда мора имати“, појаснио је Станић.

Он је нагласио да надлежни хитно треба да ураде овај посао, како по ко зна који пут, посљедице не би сносили грађани кроз компромитацију безвизног резима и ограничавање путовања у земље ЕУ!

„Задатак је Министарства цивилних послова да оствари координацију, Министарства здравља и социјалне заштите РС, Федералног Министарства здравља и Уреда за Здравство Дистрикта Брчко да изврше усаглашавање будућих потврда о имунизацији са европским смјерницама како би избјегли проблеме у будућности!“, нагласио је Станић. 

Он је казао да је ЕУ дала могућност да потврде буду у физичком или дигиталном формату, те да морају осигуравати ригорозну заштиту личних података.

„Све земље чланице ЕУ су постигле сагласност око овог питања, као и кориштења у медицинске сврхе. Ми живимо непосредно уз ЕУ, бројни наши грађани путују и раде у земљама ЕУ. Такође ће ово усклађивање бити значајно и за праћење имунизације, компатибилност истраживања, праћење нус појава“, закључио је Станић. 

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xxx

30.01.2021 12:16

Ето док ти ниси рекао ми нисмо знали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.01.2021 22:38

Станицу, свуда у свијету опозиција је стала на страну народа и бори се против вакцинације неиспитаним вакцинама и то јос против измисљене пандемије и против цовид пасоса. Станицу, јел то ви то поруцујете народу да нисте на правој страни?

Name

мане

30.01.2021 14:23

немас ти појма дају се потврде која је вакцина

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

30.01.2021 15:23

КАКО ДА НАБАВЕ КАД НЕМА ПАРА. КРЕДИТЕ ИМ НЕДАЈУ А ПАРЕ ОПЉАЧКАНЕ. ОСТАЈЕ САМО ДА ПРОСЕ ОД ВУЧИЋА.

ОДГОВОРИТЕ