Nadležni da urade svoj dio posla oko vakcinacije

- Države članice EU ovih dana usvojile su smjernice koje će regulsati izgled i sadržaj potvrda o vakcinaciji. Potpuno svjesni da proces imunizacije kod nas još nije ni počeo, ovo vrijeme dok još ne počne, treba iskoristiti da se naše potvrde o vakcinaciji usaglase sa smjernicama EU – istakao je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a.

Republika Srpska 30.01.2021 | 13:06
Nadležni da urade svoj dio posla oko vakcinacije

„Potvrde su namijenjene u medicinske svrhe i one moraju biti usklađene kako bi se mogle koristiti u svim zemljama članicama. Cilj smjernica je osigurati operabilnost potvrda o vakcinaciji, što znači  da je sadržaj potvrda ujednačen, te da uspostavlja minimalni skup koji svaka potvrda mora imati“, pojasnio je Stanić.

On je naglasio da nadležni hitno treba da urade ovaj posao, kako po ko zna koji put, posljedice ne bi snosili građani kroz kompromitaciju bezviznog rezima i ograničavanje putovanja u zemlje EU!

„Zadatak je Ministarstva civilnih poslova da ostvari koordinaciju, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalnog Ministarstva zdravlja i Ureda za Zdravstvo Distrikta Brčko da izvrše usaglašavanje budućih potvrda o imunizaciji sa evropskim smjernicama kako bi izbjegli probleme u budućnosti!“, naglasio je Stanić. 

On je kazao da je EU dala mogućnost da potvrde budu u fizičkom ili digitalnom formatu, te da moraju osiguravati rigoroznu zaštitu ličnih podataka.

„Sve zemlje članice EU su postigle saglasnost oko ovog pitanja, kao i korištenja u medicinske svrhe. Mi živimo neposredno uz EU, brojni naši građani putuju i rade u zemljama EU. Takođe će ovo usklađivanje biti značajno i za praćenje imunizacije, kompatibilnost istraživanja, praćenje nus pojava“, zaključio je Stanić. 

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xxx

30.01.2021 12:16

Eto dok ti nisi rekao mi nismo znali

ODGOVORITE
Name

Doboj

30.01.2021 22:38

Stanicu, svuda u svijetu opozicija je stala na stranu naroda i bori se protiv vakcinacije neispitanim vakcinama i to jos protiv izmisljene pandemije i protiv covid pasosa. Stanicu, jel to vi to porucujete narodu da niste na pravoj strani?

Name

mane

30.01.2021 14:23

nemas ti pojma daju se potvrde koja je vakcina

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

30.01.2021 15:23

KAKO DA NABAVE KAD NEMA PARA. KREDITE IM NEDAJU A PARE OPLJAČKANE. OSTAJE SAMO DA PROSE OD VUČIĆA.

ODGOVORITE