Зависна предузећа у Електропривреди мијењају прошлост

– Електропривреда Републике Српске показала је сав бесмисао када је ријеч о пословним плановима у јавним предузећима. Наиме, зависна предузећа у склопу овог холдинга умјесто да увелико раде и испуњавају пословне планове за ову годину, праве ребалансе за претходну која је истекла.

Република Српска 30.01.2021 | 12:09
Зависна предузећа у Електропривреди мијењају прошлост

Само дан након што су ревизори упозорили како је планирање доведено до апсурда, за 15. фебруар је заказана сједница скупштине акционара „Електродистрибуције“ Пале на којој ће се дискутовати о приједлогу ребаланса за План пословања за 2020. годину.

Смјернице за овакво понашање им је дала Електропривреда РС, која је и сама промашила своје планове, па сада тражи да се сва зависна предузећа ускладе са њеним.

Сагласност су добили од Владе Републике Српске која им је одобрење за измјену плана за прошлу годину дала 30. децембра, односно само дан прије њеног истека. То недвосмислено показује како власт подржава и подстиче неодговорно понашање у јавним предузећима.

Када је у питању ребаланс „Електродистрибуције“ Пале“ у њему се ретроактивно „предвиђа“ како ће у прошлој години у односу на првобитни план доћи до пада прихода од 3,15 одсто и раста расхода од 3,5 одсто те пословног минуса од близу три милиона марака.

„Планирани губитак за 2020. годину резултат је исплаћених стимулативних отпремнина и накнада за економско-социјално збрињавање радника, као и лоша хидролошка ситуација у 2020. години која је довела до смањења поизводње електричне енергије“, правдају се у овом предузећу.

Подсјећамо, Главна служба за ревизију јавног сектора РС је упозорила како су јавна предузећа у Републици Српској у потпуности су обесмислила и обезвриједила пословно планирање и извјештавање и од тога направила својеврсни апсурд.

Они су имали прилику да се увјере како су планови у државним фирмама само пука формалност без икакве тежине и значаја.

“Годишњи извјештаји о пословању јавних предузећа доносе се када је процес израде плана пословања за наредну годину отпочео, завршен, усвојен или када је започета његова примјена. Као такав, нема тежину и значај за процес пословног планирања. Ребаланси, као реакција управе на одступања реализације од плана пословања усвајају су крајем децембра планске године а неријетко и у наредној пословној години”, само је дио парадокса који су уочили ревизори и описали у свом извјештају „Планирање и извјештавање у јавним предузећима“.

Кецман: Не видим сврху

Ни директор брокерске куће „Адвантис брокер“ економиста Бранко Кецман не види сврху оног што раде јавна предузећа.

„Овдје не постоји пословна логика. Нема смисла причати о прошлости, осим ако циљ није да се донесу закључци за будућност. Радити ребаланс плана  за годину која је истекла је чисто испуњење форме јер се више ништа не може промијенити“, каже Кецман.

Додаје како се у озбиљним фирмама пословни планови за наредну, завршавају у септембру мјесецу текуће године.

Значи, успјешна предузећа ће у септембру 2021. године имати готов план за 2022. годину“, каже Кецман.

Он сматра како су јавна предузећа у земљи успостављена на погрешним принципима.

„У нормалном систему постоје надзорни органи који надзиру и усмјеравају рад менаџмента и о томе извјештавају власника. Власник је заинтересован да предузеће послује што је могуће боље и самим тим има већу дивиденду а не да запошљава што више људи. Ту је почетак цијелог проблема“, закључио је Кецман.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

мико

30.01.2021 11:19

Цланову управе Електро-Бијељине,Васо Арсеновиц и Недељко Цориц су нелегално давали отпремнину електро стуци електрицарима и инзењерима. Наиме по одлуци Електропривреде ,дефицитарни кадрови електро струке нису могли добити отпремнину осим ако су болесни од неке тезе болести. Прво је тразен налаз инвалидске комисије ,али посто вецина оних који су тразили отпремнину нису могли да прибаве папире од инвалидске комисије онда се прибјегло одлуци да сваки љекар мозе дати углавном фалсификовани налаз да је неко болестан од нецега. Наравно они који нису снсд или сп су морали дати 5000-6000 км мита овој двојици да га " пусте " да узме отпремнину. Рецимо примјер је Зељко Дјрициц дипл. ел .инз који је на тај нацин добио оптремнину.Младен Вуловиц, Небојас Дјуриц и тд. Тако да су ова двојица остетитли Ел БН за бар 1 000 000 км. Надам се да це неко подњети кривицну пријаву за ову пљацку вијеке .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавка

30.01.2021 12:11

Лопови сектаски банда црвена...

Name

Марко

30.01.2021 12:58

Јел то као Медић медеx Шипово краде струју без вашег знања, КРАДЕ НА ВЕЛИКО И ТАЛИ СЕ СА ЉУДИМА ИЗ ЕЛЕКТРОКРАЈИНЕ! ТО ЈЕ ИСТИНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису

30.01.2021 13:07

Једини, нека се пријаве и остали, а има их и зна се ко су! Ко и колико, сваком од њих, проценат отпремнине, дао! Све се зна, ал неце прицати они који су узели, наравно, него радници, који нису могли, ни имали "право"! А тек, систематизација! ЗА КРИВИЦНИХ, СТО, НЕ ДЕСЕТ! Остацете на улици, људи, ста јос цекате??? Као и они из водовода! Пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

30.01.2021 14:15

Лопов до лопова,нико неконтролисе стимулативне отпремнине коме се дају и који нерадници остају да раде а радници напоље

Name

Ања

30.01.2021 16:40

Лијепо, сад це и Електропривреда РС да иде Србији, за вилу на Дедињу или 2 спрата неке зграде у БГ на води.

ОДГОВОРИТЕ