Zavisna preduzeća u Elektroprivredi mijenjaju prošlost

– Elektroprivreda Republike Srpske pokazala je sav besmisao kada je riječ o poslovnim planovima u javnim preduzećima. Naime, zavisna preduzeća u sklopu ovog holdinga umjesto da uveliko rade i ispunjavaju poslovne planove za ovu godinu, prave rebalanse za prethodnu koja je istekla.

Republika Srpska 30.01.2021 | 12:09
Zavisna preduzeća u Elektroprivredi mijenjaju prošlost

Samo dan nakon što su revizori upozorili kako je planiranje dovedeno do apsurda, za 15. februar je zakazana sjednica skupštine akcionara „Elektrodistribucije“ Pale na kojoj će se diskutovati o prijedlogu rebalansa za Plan poslovanja za 2020. godinu.

Smjernice za ovakvo ponašanje im je dala Elektroprivreda RS, koja je i sama promašila svoje planove, pa sada traži da se sva zavisna preduzeća usklade sa njenim.

Saglasnost su dobili od Vlade Republike Srpske koja im je odobrenje za izmjenu plana za prošlu godinu dala 30. decembra, odnosno samo dan prije njenog isteka. To nedvosmisleno pokazuje kako vlast podržava i podstiče neodgovorno ponašanje u javnim preduzećima.

Kada je u pitanju rebalans „Elektrodistribucije“ Pale“ u njemu se retroaktivno „predviđa“ kako će u prošloj godini u odnosu na prvobitni plan doći do pada prihoda od 3,15 odsto i rasta rashoda od 3,5 odsto te poslovnog minusa od blizu tri miliona maraka.

„Planirani gubitak za 2020. godinu rezultat je isplaćenih stimulativnih otpremnina i naknada za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika, kao i loša hidrološka situacija u 2020. godini koja je dovela do smanjenja poizvodnje električne energije“, pravdaju se u ovom preduzeću.

Podsjećamo, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je upozorila kako su javna preduzeća u Republici Srpskoj u potpunosti su obesmislila i obezvrijedila poslovno planiranje i izvještavanje i od toga napravila svojevrsni apsurd.

Oni su imali priliku da se uvjere kako su planovi u državnim firmama samo puka formalnost bez ikakve težine i značaja.

“Godišnji izvještaji o poslovanju javnih preduzeća donose se kada je proces izrade plana poslovanja za narednu godinu otpočeo, završen, usvojen ili kada je započeta njegova primjena. Kao takav, nema težinu i značaj za proces poslovnog planiranja. Rebalansi, kao reakcija uprave na odstupanja realizacije od plana poslovanja usvajaju su krajem decembra planske godine a nerijetko i u narednoj poslovnoj godini”, samo je dio paradoksa koji su uočili revizori i opisali u svom izvještaju „Planiranje i izvještavanje u javnim preduzećima“.

Kecman: Ne vidim svrhu

Ni direktor brokerske kuće „Advantis broker“ ekonomista Branko Kecman ne vidi svrhu onog što rade javna preduzeća.

„Ovdje ne postoji poslovna logika. Nema smisla pričati o prošlosti, osim ako cilj nije da se donesu zaključci za budućnost. Raditi rebalans plana  za godinu koja je istekla je čisto ispunjenje forme jer se više ništa ne može promijeniti“, kaže Kecman.

Dodaje kako se u ozbiljnim firmama poslovni planovi za narednu, završavaju u septembru mjesecu tekuće godine.

Znači, uspješna preduzeća će u septembru 2021. godine imati gotov plan za 2022. godinu“, kaže Kecman.

On smatra kako su javna preduzeća u zemlji uspostavljena na pogrešnim principima.

„U normalnom sistemu postoje nadzorni organi koji nadziru i usmjeravaju rad menadžmenta i o tome izvještavaju vlasnika. Vlasnik je zainteresovan da preduzeće posluje što je moguće bolje i samim tim ima veću dividendu a ne da zapošljava što više ljudi. Tu je početak cijelog problema“, zaključio je Kecman.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

miko

30.01.2021 11:19

Clanovu uprave Elektro-Bijeljine,Vaso Arsenovic i Nedeljko Coric su nelegalno davali otpremninu elektro stuci elektricarima i inzenjerima. Naime po odluci Elektroprivrede ,deficitarni kadrovi elektro struke nisu mogli dobiti otpremninu osim ako su bolesni od neke teze bolesti. Prvo je trazen nalaz invalidske komisije ,ali posto vecina onih koji su trazili otpremninu nisu mogli da pribave papire od invalidske komisije onda se pribjeglo odluci da svaki ljekar moze dati uglavnom falsifikovani nalaz da je neko bolestan od necega. Naravno oni koji nisu snsd ili sp su morali dati 5000-6000 km mita ovoj dvojici da ga " puste " da uzme otpremninu. Recimo primjer je Zeljko Djricic dipl. el .inz koji je na taj nacin dobio optremninu.Mladen Vulovic, Nebojas Djuric i td. Tako da su ova dvojica ostetitli El BN za bar 1 000 000 km. Nadam se da ce neko podnjeti krivicnu prijavu za ovu pljacku vijeke .....

ODGOVORITE
Name

Posavka

30.01.2021 12:11

Lopovi sektaski banda crvena...

Name

Marko

30.01.2021 12:58

Jel to kao Medić medex Šipovo krade struju bez vašeg znanja, KRADE NA VELIKO I TALI SE SA LJUDIMA IZ ELEKTROKRAJINE! TO JE ISTINA!

ODGOVORITE
Name

Nisu

30.01.2021 13:07

Jedini, neka se prijave i ostali, a ima ih i zna se ko su! Ko i koliko, svakom od njih, procenat otpremnine, dao! Sve se zna, al nece pricati oni koji su uzeli, naravno, nego radnici, koji nisu mogli, ni imali "pravo"! A tek, sistematizacija! ZA KRIVICNIH, STO, NE DESET! Ostacete na ulici, ljudi, sta jos cekate??? Kao i oni iz vodovoda! Propast!

ODGOVORITE
Name

Rade

30.01.2021 14:15

Lopov do lopova,niko nekontrolise stimulativne otpremnine kome se daju i koji neradnici ostaju da rade a radnici napolje

Name

Anja

30.01.2021 16:40

Lijepo, sad ce i Elektroprivreda RS da ide Srbiji, za vilu na Dedinju ili 2 sprata neke zgrade u BG na vodi.

ODGOVORITE