Поскупљење струје директни удар на грађане Српске

- Најављено поскупљење струје из ЕРС-а је директни удар на грађане Републике Српске и то у времену пандемије вируса корона која је многе од њих оставила без посла. Поскупљење се оправдава повећаним трошковима највећег произвођача струје РиТЕ Угљевик, каже посланик ДНС-а у НСРС Александар Главаш.

Република Српска 30.01.2021 | 10:31
Поскупљење струје директни удар на грађане Српске

Он сматра да поскупљење струје неће допринијети стабилизацији катастрофалне финансијске ситуације Електропривреде РС, која и не помишља да штету санира уштедама, па ће на крају грађани платити расипнички и маћехински однос према овом предузећу. 

"И док ЕРС најављује увођење система јавног снадбијевања као дјелатности која се издваја из дистрибуције, што  би у преводу значило  да се уводи  конкуренција на тржишту, стиже нам ново поскупљење струје, што је потпуно супротно здравом разуму, јер конкуренција у нормалним државама присиљава фирме да формирају приступачне цијене, само код нас је обрнуто". казао је Главаш. 

Иако нас је директор ЕРС-а Лука Петровић још у септембру увјеравао да неће доћи до повећања цијене електричне енергије, каже Главаш, сада је јасно да су то била лажна предизборна обећања.

Он подсјећа да фирме у систему ЕРС у  међувремену биљеже рекордне губитке као што је у РиТЕ Угљевик.

"На челу овог предузећа је  ДЕМОС-ов кадар који до сада само успјешно ниже губитке, док је пословање овог предузећа катастрофално. Рекордни су минуси и у  дистрибутивним предузећима из система ЕРС гдје су остварени  губици од скоро 20 милиона евра. А неко мора да надокнади штету, а ко други него грађани  РС, како  су то и до сада навикли у Електроприовреди Републике Српске", казао је Главаш.

(БН) 

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Радован

30.01.2021 09:50

Шта је за секташе скупо па ови што доносе такву одлуку па баш њи брига за народом.Њихови дјепови су пуни пара баш народног новца све у љекове потрошили.Је... вам поријек..

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!!

30.01.2021 10:34

Тако је Радиване брате!!!

Name

Лауфер

30.01.2021 10:54

Треба давати плате полтронима који не долазе на посао а раде за секту, лијепе плакате, промовишу шефове, пале аута неистомишљеницима... Свако расипништво морају платити грађани. Докле ово трпити?

Name

Ре

30.01.2021 11:34

Какви ликови глуме памет у медијима, Бозе помози овом народу и уведи мјере реда и вриједности!

Name

ливе

30.01.2021 10:07

Да, и? Је ли то све од народног/их посланика? Ја знам да се то каже су народни посланици глас народа, али до кад ће више бити САМО ГЛАС? Знамо и ми да је скупа струја, да нас лажу прије избора, да је на тржишту монопол, али може ли се шта спријечити? Ако не може, немојте нам причати оно што знамо. у РС је већ 20 година идеалан спој власти и опозиције, једни краду други само причају, чисто да се нешто каже, а иза камера дијеле украдено. За 20 година опозиција ниједну крадју владајућих није спријечила, а сваку је испратила нападима на сједницама Народне скупштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда

30.01.2021 11:24

Ејјј .народе јадни самси себи изабрао олос и багру на власт сад трпи и сути..па на следецим изборима дебелои казнимо али народ је подкупљив и трпезив па сад нека колута оцима.

Name

Симо

30.01.2021 10:10

Јбг мајсторе, народ мора да схвати да не мозе електропривреда јефтиније продавати него сто набавља. Исто ко да пекар коме треба 80 фенинга да направи хљеб исти на крају продаје за 50 фенинга. Зато се и гомилају губици, сто народ мора схватити да струја не мозе бити социјална категорија вец трзисна као инсве остало. Знам да цу покупити милион минуса, али реалност је таква. Али у сустини, свако це моци да бира...ако надјес јефтиније ти купи. хттпс://ец.еуропа.еу/еуростат/статистицс-еxплаинед/индеx.пхп/Елецтрицитy_прице_статистицс#Елецтрицитy_прицес_фор_хоусехолд_цонсумерс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Симо

30.01.2021 10:36

Симо, изнио си много лажи. Не бих више ни ријечи.

Name

Ре Симо

30.01.2021 10:36

Мозе се без поскупљења струје. Само треба отпустити 30% радника то јест ухљеба из црвене секте који су висак , а не раде ниста само слузе за гласацку масинерију. Нису требали исплацивати енормне цифре за раднике који су наводно прогласени технолоским виском. Прво су те раднике то јест ухљебе непотребно нагомилали па их онда наградили са исплацујуци им 30000- 50000 км. Да то није радила и јос ради владајуца секта могло се ици и на појефтињење струје. Али засто то радити, ко ни се онда бахатио и разбациваодрзавним ресурсима и парама. Вања

Name

Ре Симо

30.01.2021 10:38

Симо, откуд новац за оне силне отпремнине радницима који добровољно напусте овај гигант.

Name

момо

30.01.2021 10:41

јес јес не пада киса сваки дан да има доста воде да се прави струја а народ оце сваки дан да пали свјетло и гледа филмове треба неко ту струју да направи од угља и воде а то није дзаба а свакако је нас миле реко да це поскупити за једну пиву па није народ толка бједа да нема за пиву

Name

Истина

30.01.2021 10:44

Истина само тржишна вриједност за све, у тим случајевима одласе популисти.

Name

@Симо

30.01.2021 10:52

То што пишеш је све исправно али само под условом кад би имали слободно тржиште гдје различите приватне и државне фирме под фер условима конкуришу. Немам ништа против ни да све буде под државном контролом. Али онда сваки грађанин мора да има увид о трошковима, инвестицијама, запошљавању.

Name

Ре

30.01.2021 11:07

Има смисла то сто си написао али зар не би онда свугдје требала поскупити струја ако је набавка скупља.Мени ово висе лици на крпљење рупа које су произведене неодговорним вођењем предузећа.Пуни су ухљеба,сударају се по канцеларијама.и још несто је занимљиво,када се врати цијена те набавке,рацуни це остати исти они се неце умањити.

Name

ост

30.01.2021 11:27

Па ко каже да продаје јефтиније него што производи и ко каже да су због тога у минусу? То каже Лука Петровић, а ти њему вјеруј. Знам ја о чему ти причаш, разумијем, али не вриједи теби читати и слати ЕУ директиве и регулативе кад је ово БиХ. Постоји само ЕРС и нико други (значајан, да може покрити одредјени дио потрошње) не може изаћи на тржиште да продаје енергију, јер власт доноси законе, тј. услове који то онемогућавају иако на папиру је дозвољено. А то ради да би могли овако да се играју са цијеном. У врло мало држава цијена струје зависи од само једног производјача, дакле да се један производјач уздигне и дигне цијену у цијелој држави (или ентитету) и то су труле државе. И ниси у праву када кажеш да су трошкови производње већи од продајне цијене. По тој логици би и ТЕ Гацко требала дићи цијену, а не ради то, јер није проблем у цијени горива које користе, него је ТЕ Угљевик доградила тај нови погон, па отишли у минус и то је разлог повећања цијене. Дакле, за толико десетина година колико раде, нису наводно скупили средстава да дограде тај погон од редовног пословања, него мора народ сада да им доградјује. Дакле, ниси у праву, ТЕ Гацко ти је чист примјер. И још једна ствар, никад производна цијена струје не може (не би требала) бити приближна производној цијени у ЕУ (дакле, директиве из ЕУ не пију воду), јер прво у БиХ се користи доста неквалитетније/јефтиније гориво (угаљ), радна снага у БиХ је неколико пута јефтинија и има још низ фактора. А управо отворено тржиште и конкуренција је оно што се у БиХ избјегава, јер овако немају ограничавајуће факторе за раст цијене. У ЕУ народ има могућност да бира којег добављача електричне енергије ће да узме, па кад истекне уговор може опет да мијења, тако да и добављачи морају да воде рачуна. Добављачи су врло често и производјачи.

Name

РЕ Симо

30.01.2021 11:32

Цланову управе Електро-Бијељине су нелегално давали отпремнину електро стуци електрицарима и инзењерима. Наиме по одлуци Електропривреде ,дефицитарни кадрови електро струке нису могли добити отпремнину осим ако су болесни од неке тезе болести. Прво је тразен налаз инвалидске комисије ,али посто вецина оних који су тразили отпремнину нису могли да прибаве папире од инвалидске комисије онда се прибјегло одлуци да сваки љекар мозе дати углавном фалсификовани налаз да је неко болестан од нецега. Наравно они који нису снсд или сп су морали дати 5000-6000 км мита овој двојици да га " пусте " да узме отпремнину. Рецимо примјер је Зељко Дјрициц дипл. ел .инз који је на тај нацин добио оптремнину.Младен Вуловиц, Небојас Дјуриц и тд. Тако да су ова двојица остетитли Ел БН за бар 1 000 000 км. Надам се да це неко подњети кривицну пријаву за ову пљацку вијеке .....

Name

@ост

30.01.2021 12:02

У праву си Њемацка има 23 дистрибутера па бирај који ти је најповољнији.Сваки од њих добро размисли о повецању цијене јер зна да це изгубити купце,купац оде конкуренцији.

Name

Ре симо

30.01.2021 14:07

Ста је са партијским запосљавањима? Па онда велике отпремнине. Није народ крив сто су у Угљевику лопови купили скарт филтер,па га ми морамо сада отплацивати. Сто не питас колико су покрали из електро привреде Луку питај од цијег је новца купио станове по Бг и за хацијенде и базене.

Name

Кк

30.01.2021 10:17

О цему овај прица да је у власти објеруцке би подрзао иницијативу, паметнији је кад цути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ствар навике

30.01.2021 10:17

Свако узима колико му треба...и тако данима, мјесецима, годинама. Има ли игдје правде за градјане у овој "дрзави"? Саљите бре вец једном те неспособне да копају канале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

30.01.2021 10:21

Браво Главас! Лопови покрали и сад народ да намирује. Неце моци. Нека Лука прода хацијенду, апартмане, итд.и врати покрадено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

30.01.2021 13:47

Хоће,хоће и продаће. Исто онако како су сви продали прије њега и исто као што ће и сви други да то распродају после њега како би нама било боље. Не лупај глупости,људино драга.

Name

То

30.01.2021 10:28

То браћо само идрите. Само поскупљује. Само харајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тооо

30.01.2021 10:47

САМО УДРИ ПО БИЈЕДИ ЈЕЛ ВАМ ЈЕ ТО БЈЕДА ОМОГУЦИЛА. ДАБОГДА ВАС ЦРВИ РАСТОЦИЛИ.

Name

ИЗБОРИ ПРОСЛИ

30.01.2021 10:39

ТРЕБА САД НАДОКНАДИТИ ПОТРОСЕНО ПРИЈЕ ИЗБОРА. ПЛАТИТЕ СИРОТИЊО СВЕ НОВОЗАПОСЛЕНЕ ПО НАЛОГУ ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будућност

30.01.2021 10:44

Само поскупљујте. Резултат ће бити још 50 000 младих и средњовјечних који ће убрзо напустити Републику Српску, а онда ћете наплаћивати од курте. Да ли сте претходних година икада пословали у плусу или сте губитке акумулирали годинама. Само напријед, убрзо ће вам крај ако не и прије 2022.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр_Бели

30.01.2021 10:52

Бас ми је драго сто је овај професионални сједац у клупи скренуо пазњу на ову битну тему, сигуран сам да це уцинити све сто је у његовој моци да настави скретати пазњу на исту тему све до судњег дана. Ако му се за то плати, наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

30.01.2021 11:11

Рацуни су већи вец пар мјесеци.За исто потресених сати плацам скупљи рацун.Како је то поскупљење прошло без ових прица???? А сада и на то још поскупљење.Знаци главна сврха је ове власти да ми сви одемо из ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

30.01.2021 11:16

Колики мораш бити кретен ,да мислиш, да неко од ових токмака размишља о грађанима. Њих грађани интересују као лањски снег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

30.01.2021 11:40

Повецајте цијену струје ратним профитерима сто су се накрали док је биједа ратовала и гинула, лако је сељака и постеног одерат и онда пред изборе прицат како се добро зиви,опорезујте и зрак сто се удисе ето вам и ту пара неспособњаковици,нељуди ,како се Бога не бојите самооо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРУЈА

30.01.2021 11:41

Ћелави магарац И свита око њега је унишила и укопала ЕРС...Како се само бога не бојите срам вас било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиот

30.01.2021 11:48

Сваким даном зивот све скупљи и скупљи а плате радника у висини топлог оброка политицара и запослених у појединим фирмама! Па докле висе!? У ЕП као Богови,недодирљиви.....имају добре плате,дјабну струју а народ ко сиса,нека народ плаца ухљебе отпремнине,приватне електране.... Постоји ли каква добра вила па да сви користимо соларну енергију е онда ови из ЕП могу да иду у ПМ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективан

30.01.2021 12:17

Како ја видим, ово је све отисло додјавола...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

30.01.2021 12:36

Реално било је за оцекиват.Има ли смо најефтинију цијену струје у региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хор

30.01.2021 15:27

А имате паре за отпремнине неспособним кадровима? Имате за аута и возање а немате за стубове. Како цете надокнадити људима стету нанесену нестанком струје сваки дан? Сто не отпустите конобаре, фризере, пољоприведнике , возаце и остале и бице пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцкy

31.01.2021 06:38

Ти губици у вези ТЕ Угљевик би могли бити у вези Битцоина и Етхереума јер сам чуо да се они тајно рударе у тој ТЕ. И сад треба да ту огромну потеошњу ел. енергије плаћамо ми грађани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

31.01.2021 07:54

Нека они уведу минималац 1000КМ па нек поскупљују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мо

03.02.2021 21:29

На улицу!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ