Poskupljenje struje direktni udar na građane Srpske

- Najavljeno poskupljenje struje iz ERS-a je direktni udar na građane Republike Srpske i to u vremenu pandemije virusa korona koja je mnoge od njih ostavila bez posla. Poskupljenje se opravdava povećanim troškovima najvećeg proizvođača struje RiTE Ugljevik, kaže poslanik DNS-a u NSRS Aleksandar Glavaš.

Republika Srpska 30.01.2021 | 10:31
Poskupljenje struje direktni udar na građane Srpske

On smatra da poskupljenje struje neće doprinijeti stabilizaciji katastrofalne finansijske situacije Elektroprivrede RS, koja i ne pomišlja da štetu sanira uštedama, pa će na kraju građani platiti rasipnički i maćehinski odnos prema ovom preduzeću. 

"I dok ERS najavljuje uvođenje sistema javnog snadbijevanja kao djelatnosti koja se izdvaja iz distribucije, što  bi u prevodu značilo  da se uvodi  konkurencija na tržištu, stiže nam novo poskupljenje struje, što je potpuno suprotno zdravom razumu, jer konkurencija u normalnim državama prisiljava firme da formiraju pristupačne cijene, samo kod nas je obrnuto". kazao je Glavaš. 

Iako nas je direktor ERS-a Luka Petrović još u septembru uvjeravao da neće doći do povećanja cijene električne energije, kaže Glavaš, sada je jasno da su to bila lažna predizborna obećanja.

On podsjeća da firme u sistemu ERS u  međuvremenu bilježe rekordne gubitke kao što je u RiTE Ugljevik.

"Na čelu ovog preduzeća je  DEMOS-ov kadar koji do sada samo uspješno niže gubitke, dok je poslovanje ovog preduzeća katastrofalno. Rekordni su minusi i u  distributivnim preduzećima iz sistema ERS gdje su ostvareni  gubici od skoro 20 miliona evra. A neko mora da nadoknadi štetu, a ko drugi nego građani  RS, kako  su to i do sada navikli u Elektropriovredi Republike Srpske", kazao je Glavaš.

(BN) 

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Radovan

30.01.2021 09:50

Šta je za sektaše skupo pa ovi što donose takvu odluku pa baš nji briga za narodom.Njihovi djepovi su puni para baš narodnog novca sve u ljekove potrošili.Je... vam porijek..

ODGOVORITE
Name

!!!!

30.01.2021 10:34

Tako je Radivane brate!!!

Name

Laufer

30.01.2021 10:54

Treba davati plate poltronima koji ne dolaze na posao a rade za sektu, lijepe plakate, promovišu šefove, pale auta neistomišljenicima... Svako rasipništvo moraju platiti građani. Dokle ovo trpiti?

Name

Re

30.01.2021 11:34

Kakvi likovi glume pamet u medijima, Boze pomozi ovom narodu i uvedi mjere reda i vrijednosti!

Name

live

30.01.2021 10:07

Da, i? Je li to sve od narodnog/ih poslanika? Ja znam da se to kaže su narodni poslanici glas naroda, ali do kad će više biti SAMO GLAS? Znamo i mi da je skupa struja, da nas lažu prije izbora, da je na tržištu monopol, ali može li se šta spriječiti? Ako ne može, nemojte nam pričati ono što znamo. u RS je već 20 godina idealan spoj vlasti i opozicije, jedni kradu drugi samo pričaju, čisto da se nešto kaže, a iza kamera dijele ukradeno. Za 20 godina opozicija nijednu kradju vladajućih nije spriječila, a svaku je ispratila napadima na sjednicama Narodne skupštine.

ODGOVORITE
Name

Nepravda

30.01.2021 11:24

Ejjj .narode jadni samsi sebi izabrao olos i bagru na vlast sad trpi i suti..pa na sledecim izborima debeloi kaznimo ali narod je podkupljiv i trpeziv pa sad neka koluta ocima.

Name

Simo

30.01.2021 10:10

Jbg majstore, narod mora da shvati da ne moze elektroprivreda jeftinije prodavati nego sto nabavlja. Isto ko da pekar kome treba 80 feninga da napravi hljeb isti na kraju prodaje za 50 feninga. Zato se i gomilaju gubici, sto narod mora shvatiti da struja ne moze biti socijalna kategorija vec trzisna kao insve ostalo. Znam da cu pokupiti milion minusa, ali realnost je takva. Ali u sustini, svako ce moci da bira...ako nadjes jeftinije ti kupi. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics#Electricity_prices_for_household_consumers

ODGOVORITE
Name

Re Simo

30.01.2021 10:36

Simo, iznio si mnogo laži. Ne bih više ni riječi.

Name

Re Simo

30.01.2021 10:36

Moze se bez poskupljenja struje. Samo treba otpustiti 30% radnika to jest uhljeba iz crvene sekte koji su visak , a ne rade nista samo sluze za glasacku masineriju. Nisu trebali isplacivati enormne cifre za radnike koji su navodno proglaseni tehnoloskim viskom. Prvo su te radnike to jest uhljebe nepotrebno nagomilali pa ih onda nagradili sa isplacujuci im 30000- 50000 km. Da to nije radila i jos radi vladajuca sekta moglo se ici i na pojeftinjenje struje. Ali zasto to raditi, ko ni se onda bahatio i razbacivaodrzavnim resursima i parama. Vanja

Name

Re Simo

30.01.2021 10:38

Simo, otkud novac za one silne otpremnine radnicima koji dobrovoljno napuste ovaj gigant.

Name

momo

30.01.2021 10:41

jes jes ne pada kisa svaki dan da ima dosta vode da se pravi struja a narod oce svaki dan da pali svjetlo i gleda filmove treba neko tu struju da napravi od uglja i vode a to nije dzaba a svakako je nas mile reko da ce poskupiti za jednu pivu pa nije narod tolka bjeda da nema za pivu

Name

Istina

30.01.2021 10:44

Istina samo tržišna vrijednost za sve, u tim slučajevima odlase populisti.

Name

@Simo

30.01.2021 10:52

To što pišeš je sve ispravno ali samo pod uslovom kad bi imali slobodno tržište gdje različite privatne i državne firme pod fer uslovima konkurišu. Nemam ništa protiv ni da sve bude pod državnom kontrolom. Ali onda svaki građanin mora da ima uvid o troškovima, investicijama, zapošljavanju.

Name

Re

30.01.2021 11:07

Ima smisla to sto si napisao ali zar ne bi onda svugdje trebala poskupiti struja ako je nabavka skuplja.Meni ovo vise lici na krpljenje rupa koje su proizvedene neodgovornim vođenjem preduzeća.Puni su uhljeba,sudaraju se po kancelarijama.i još nesto je zanimljivo,kada se vrati cijena te nabavke,racuni ce ostati isti oni se nece umanjiti.

Name

ost

30.01.2021 11:27

Pa ko kaže da prodaje jeftinije nego što proizvodi i ko kaže da su zbog toga u minusu? To kaže Luka Petrović, a ti njemu vjeruj. Znam ja o čemu ti pričaš, razumijem, ali ne vrijedi tebi čitati i slati EU direktive i regulative kad je ovo BiH. Postoji samo ERS i niko drugi (značajan, da može pokriti odredjeni dio potrošnje) ne može izaći na tržište da prodaje energiju, jer vlast donosi zakone, tj. uslove koji to onemogućavaju iako na papiru je dozvoljeno. A to radi da bi mogli ovako da se igraju sa cijenom. U vrlo malo država cijena struje zavisi od samo jednog proizvodjača, dakle da se jedan proizvodjač uzdigne i digne cijenu u cijeloj državi (ili entitetu) i to su trule države. I nisi u pravu kada kažeš da su troškovi proizvodnje veći od prodajne cijene. Po toj logici bi i TE Gacko trebala dići cijenu, a ne radi to, jer nije problem u cijeni goriva koje koriste, nego je TE Ugljevik dogradila taj novi pogon, pa otišli u minus i to je razlog povećanja cijene. Dakle, za toliko desetina godina koliko rade, nisu navodno skupili sredstava da dograde taj pogon od redovnog poslovanja, nego mora narod sada da im dogradjuje. Dakle, nisi u pravu, TE Gacko ti je čist primjer. I još jedna stvar, nikad proizvodna cijena struje ne može (ne bi trebala) biti približna proizvodnoj cijeni u EU (dakle, direktive iz EU ne piju vodu), jer prvo u BiH se koristi dosta nekvalitetnije/jeftinije gorivo (ugalj), radna snaga u BiH je nekoliko puta jeftinija i ima još niz faktora. A upravo otvoreno tržište i konkurencija je ono što se u BiH izbjegava, jer ovako nemaju ograničavajuće faktore za rast cijene. U EU narod ima mogućnost da bira kojeg dobavljača električne energije će da uzme, pa kad istekne ugovor može opet da mijenja, tako da i dobavljači moraju da vode računa. Dobavljači su vrlo često i proizvodjači.

Name

RE Simo

30.01.2021 11:32

Clanovu uprave Elektro-Bijeljine su nelegalno davali otpremninu elektro stuci elektricarima i inzenjerima. Naime po odluci Elektroprivrede ,deficitarni kadrovi elektro struke nisu mogli dobiti otpremninu osim ako su bolesni od neke teze bolesti. Prvo je trazen nalaz invalidske komisije ,ali posto vecina onih koji su trazili otpremninu nisu mogli da pribave papire od invalidske komisije onda se pribjeglo odluci da svaki ljekar moze dati uglavnom falsifikovani nalaz da je neko bolestan od necega. Naravno oni koji nisu snsd ili sp su morali dati 5000-6000 km mita ovoj dvojici da ga " puste " da uzme otpremninu. Recimo primjer je Zeljko Djricic dipl. el .inz koji je na taj nacin dobio optremninu.Mladen Vulovic, Nebojas Djuric i td. Tako da su ova dvojica ostetitli El BN za bar 1 000 000 km. Nadam se da ce neko podnjeti krivicnu prijavu za ovu pljacku vijeke .....

Name

@ost

30.01.2021 12:02

U pravu si Njemacka ima 23 distributera pa biraj koji ti je najpovoljniji.Svaki od njih dobro razmisli o povecanju cijene jer zna da ce izgubiti kupce,kupac ode konkurenciji.

Name

Re simo

30.01.2021 14:07

Sta je sa partijskim zaposljavanjima? Pa onda velike otpremnine. Nije narod kriv sto su u Ugljeviku lopovi kupili skart filter,pa ga mi moramo sada otplacivati. Sto ne pitas koliko su pokrali iz elektro privrede Luku pitaj od cijeg je novca kupio stanove po Bg i za hacijende i bazene.

Name

Kk

30.01.2021 10:17

O cemu ovaj prica da je u vlasti objerucke bi podrzao inicijativu, pametniji je kad cuti.

ODGOVORITE
Name

Stvar navike

30.01.2021 10:17

Svako uzima koliko mu treba...i tako danima, mjesecima, godinama. Ima li igdje pravde za gradjane u ovoj "drzavi"? Saljite bre vec jednom te nesposobne da kopaju kanale!

ODGOVORITE
Name

Xx

30.01.2021 10:21

Bravo Glavas! Lopovi pokrali i sad narod da namiruje. Nece moci. Neka Luka proda hacijendu, apartmane, itd.i vrati pokradeno.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

30.01.2021 13:47

Hoće,hoće i prodaće. Isto onako kako su svi prodali prije njega i isto kao što će i svi drugi da to rasprodaju posle njega kako bi nama bilo bolje. Ne lupaj gluposti,ljudino draga.

Name

To

30.01.2021 10:28

To braćo samo idrite. Samo poskupljuje. Samo harajte

ODGOVORITE
Name

Tooo

30.01.2021 10:47

SAMO UDRI PO BIJEDI JEL VAM JE TO BJEDA OMOGUCILA. DABOGDA VAS CRVI RASTOCILI.

Name

IZBORI PROSLI

30.01.2021 10:39

TREBA SAD NADOKNADITI POTROSENO PRIJE IZBORA. PLATITE SIROTINJO SVE NOVOZAPOSLENE PO NALOGU VLASTI.

ODGOVORITE
Name

Budućnost

30.01.2021 10:44

Samo poskupljujte. Rezultat će biti još 50 000 mladih i srednjovječnih koji će ubrzo napustiti Republiku Srpsku, a onda ćete naplaćivati od kurte. Da li ste prethodnih godina ikada poslovali u plusu ili ste gubitke akumulirali godinama. Samo naprijed, ubrzo će vam kraj ako ne i prije 2022.

ODGOVORITE
Name

Mr_Beli

30.01.2021 10:52

Bas mi je drago sto je ovaj profesionalni sjedac u klupi skrenuo paznju na ovu bitnu temu, siguran sam da ce uciniti sve sto je u njegovoj moci da nastavi skretati paznju na istu temu sve do sudnjeg dana. Ako mu se za to plati, naravno.

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

30.01.2021 11:11

Racuni su veći vec par mjeseci.Za isto potresenih sati placam skuplji racun.Kako je to poskupljenje prošlo bez ovih prica???? A sada i na to još poskupljenje.Znaci glavna svrha je ove vlasti da mi svi odemo iz ove zemlje.

ODGOVORITE
Name

He He

30.01.2021 11:16

Koliki moraš biti kreten ,da misliš, da neko od ovih tokmaka razmišlja o građanima. Njih građani interesuju kao lanjski sneg.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

30.01.2021 11:40

Povecajte cijenu struje ratnim profiterima sto su se nakrali dok je bijeda ratovala i ginula, lako je seljaka i postenog oderat i onda pred izbore pricat kako se dobro zivi,oporezujte i zrak sto se udise eto vam i tu para nesposobnjakovici,neljudi ,kako se Boga ne bojite samooo..

ODGOVORITE
Name

STRUJA

30.01.2021 11:41

Ćelavi magarac I svita oko njega je unišila i ukopala ERS...Kako se samo boga ne bojite sram vas bilo...

ODGOVORITE
Name

Idiot

30.01.2021 11:48

Svakim danom zivot sve skuplji i skuplji a plate radnika u visini toplog obroka politicara i zaposlenih u pojedinim firmama! Pa dokle vise!? U EP kao Bogovi,nedodirljivi.....imaju dobre plate,djabnu struju a narod ko sisa,neka narod placa uhljebe otpremnine,privatne elektrane.... Postoji li kakva dobra vila pa da svi koristimo solarnu energiju e onda ovi iz EP mogu da idu u PM!!!!!

ODGOVORITE
Name

Objektivan

30.01.2021 12:17

Kako ja vidim, ovo je sve otislo dodjavola...

ODGOVORITE
Name

Miki

30.01.2021 12:36

Realno bilo je za ocekivat.Ima li smo najeftiniju cijenu struje u regionu.

ODGOVORITE
Name

Hor

30.01.2021 15:27

A imate pare za otpremnine nesposobnim kadrovima? Imate za auta i vozanje a nemate za stubove. Kako cete nadoknaditi ljudima stetu nanesenu nestankom struje svaki dan? Sto ne otpustite konobare, frizere, poljoprivednike , vozace i ostale i bice para.

ODGOVORITE
Name

Lucky

31.01.2021 06:38

Ti gubici u vezi TE Ugljevik bi mogli biti u vezi Bitcoina i Ethereuma jer sam čuo da se oni tajno rudare u toj TE. I sad treba da tu ogromnu poteošnju el. energije plaćamo mi građani.

ODGOVORITE
Name

Realista

31.01.2021 07:54

Neka oni uvedu minimalac 1000KM pa nek poskupljuju.

ODGOVORITE
Name

mo

03.02.2021 21:29

Na ulicu!!!!!!

ODGOVORITE