Вакцинацијом се настоји ставити под контролу пандемија

Прије годину дана цијели свијет је због ширења вируса корона био у трци за набавком заштитних маски, а данас су то вакцине. Вакцинацијом становништва настоји се ставити под контролу пандемија и то је једино свјетло на крају тунела, рекли су гости емисије “Изазови” БН ТВ.

Република Српска 29.01.2021 | 22:52
Вакцинацијом се настоји ставити под контролу пандемија

"Годину дана након проглашења пандемије вируса корона у свијет у постоји осам прихваћених и 19 неприхваћених вакцина. Технологија је узнапредовала и данас много раније долазимо до лијека, овога пута и вакцине", каже инфектолог у Болници “Свети Врачеви”Александра Радојчић.

Србија и Хрватска су почеле са вакцинацијом становништва, док је у БиХ још нема или се њихов долазак најављује за половину фебруара или почетак марта.

"Ковакс програм је направљен за сиромашне државе у које спада и БиХ", каже Желимир Јањић  из Фармацеутске коморе Републике Српске. 

Да би вакцина дошла на тржиште мора проћи бројна предклиничка и клиничка испитивања. Сами произвођачи током израде вакцине одређују старосне групе на којима су вршена испитивања.

За сада нема јавних података шта и колико која вакцина садржи, односно која је најбоља. Инфектолози се слажу у једном, а то је да нас све штите од вируса корона без обзира да ли је ријеч о Фајзеровој, руској или кинеској.

"Вакцине које су на тржишту нису испитиване на дјеци, а трудницама се не препоручују", каже инфектолог-гастроентеролог зворничке болнице Перо Пајкановић.

Код  свих лица који су прележали Ковид-19 створен је најјачи природни имунитет, док вјештачи имунитет вакцинацијом траје краће. По тој логици период заштите код природно стеченог имунитета, односно имунитета стеченог прележаном болешћу би требао дуже трајати, што ће показати накнадна серологија и код једних и код  других.

Трајна заштита не постоји и сви ће морати носити маске, јер су једнако инфективни по остале категорије становништва, закључили су учесници емисије “Изазови” БН ТВ.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Хахсха

29.01.2021 22:04

И кад се вакцинисес морас носити маску??? А ова стока похрлила да се вакцинисе са прицом да хоце да зиви нормално!!! Јел вам то нормално идиоти испраних мозгова, ЈЕЛ ВАМ ГОВОРИ ИСТА КАКВА ЈЕ ОВО ВИСЕ ЗАЈЕБАНЦИЈА!!! ЈЕБО ВАМ БОГ ГЕНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадивоје

29.01.2021 22:29

Пандемија је кад се разболи у исто вријеме 40% (сад 1%)људске популације а кад смртност буде преко 12%(сад 0,03%) толико о тој лази....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крко

29.01.2021 23:46

Очекивано, захуктава се и код нас диригована кампања. Није битно што нико не зна објаснити нуспојаве. Битно је да се одради задатак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.01.2021 00:53

Бице њима задатак... обице им се свима о главу. Они то сви знају, зато су и нервозни ... од Меркелове, па до ових насих Јадована политицких.

Name

РЕ

30.01.2021 05:50

Зашто се ми зовемо сиромашна БиХ са најбогатијим тајкунима и милионерима на Балкану , и што смо ми најкорумпиранија држава свијета за ових 15 година свакаквог хаос циркуса у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

30.01.2021 06:15

Каква контрола пандемије?! Ово је миленијумска планетарна пљацка! Једну ПФИСЕР-ову вакцину ЕУ плаца 400 еура! Јос је досла и обавјест да се опет мозес заразити иако си вакцинисан, те да се морас придрзавати свих прописа као и да ниси вакцинисан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кристијан

30.01.2021 13:28

Вакцина не знаци да се не мозес заразити...онај ко прими вакцину само це имати блазе симптоме заразе....свако ко прими вакцину се мозе и заразити вирусом и такодје га пренијети даље исто као и не вакцинисана особа...због тога и прице о вакцинационом пасосу су небулозе као и тврдње да це се вакцином обуздати пандемија...ста знаци вакцинациони пасос особи која је примила вакцину и након тога се заразила...вирус се преноси даље

Name

Хм

30.01.2021 08:26

"Технологија узнапредовала тако да данас брзе долазимо до вакцина". Да ли је то тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор

30.01.2021 08:36

Погресно,права је истина ставити цовјецанство под контролу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

30.01.2021 09:08

Ово је пројекат. Политика га води, а струка се нигдје не цује и не увазава. Несто сто није довољно испитано даје се људима. За ХИВ не могу направити вакцину јер мутира, а за Ц19 зацас направисе вакцину. Несто смрди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско

30.01.2021 09:49

Сви ови који промовису ваксинисање и сире панику треба да одговарају.Каква Пандемија?Ово је највеци безобразлук од распада Југе!Одје је хитно потребна смјена генерације на свим а посебно политицким нивоима...Боље да тај новац дат за вакцине потросе за бољи стандард људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црнигавран

30.01.2021 15:10

Даце бог и ономе ко нема у

ОДГОВОРИТЕ