Vakcinacijom se nastoji staviti pod kontrolu pandemija

Prije godinu dana cijeli svijet je zbog širenja virusa korona bio u trci za nabavkom zaštitnih maski, a danas su to vakcine. Vakcinacijom stanovništva nastoji se staviti pod kontrolu pandemija i to je jedino svjetlo na kraju tunela, rekli su gosti emisije “Izazovi” BN TV.

Republika Srpska 29.01.2021 | 22:52
Vakcinacijom se nastoji staviti pod kontrolu pandemija

"Godinu dana nakon proglašenja pandemije virusa korona u svijet u postoji osam prihvaćenih i 19 neprihvaćenih vakcina. Tehnologija je uznapredovala i danas mnogo ranije dolazimo do lijeka, ovoga puta i vakcine", kaže infektolog u Bolnici “Sveti Vračevi”Aleksandra Radojčić.

Srbija i Hrvatska su počele sa vakcinacijom stanovništva, dok je u BiH još nema ili se njihov dolazak najavljuje za polovinu februara ili početak marta.

"Kovaks program je napravljen za siromašne države u koje spada i BiH", kaže Želimir Janjić  iz Farmaceutske komore Republike Srpske. 

Da bi vakcina došla na tržište mora proći brojna predklinička i klinička ispitivanja. Sami proizvođači tokom izrade vakcine određuju starosne grupe na kojima su vršena ispitivanja.

Za sada nema javnih podataka šta i koliko koja vakcina sadrži, odnosno koja je najbolja. Infektolozi se slažu u jednom, a to je da nas sve štite od virusa korona bez obzira da li je riječ o Fajzerovoj, ruskoj ili kineskoj.

"Vakcine koje su na tržištu nisu ispitivane na djeci, a trudnicama se ne preporučuju", kaže infektolog-gastroenterolog zvorničke bolnice Pero Pajkanović.

Kod  svih lica koji su preležali Kovid-19 stvoren je najjači prirodni imunitet, dok vještači imunitet vakcinacijom traje kraće. Po toj logici period zaštite kod prirodno stečenog imuniteta, odnosno imuniteta stečenog preležanom bolešću bi trebao duže trajati, što će pokazati naknadna serologija i kod jednih i kod  drugih.

Trajna zaštita ne postoji i svi će morati nositi maske, jer su jednako infektivni po ostale kategorije stanovništva, zaključili su učesnici emisije “Izazovi” BN TV.

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Hahsha

29.01.2021 22:04

I kad se vakcinises moras nositi masku??? A ova stoka pohrlila da se vakcinise sa pricom da hoce da zivi normalno!!! Jel vam to normalno idioti ispranih mozgova, JEL VAM GOVORI ISTA KAKVA JE OVO VISE ZAJEBANCIJA!!! JEBO VAM BOG GENE!

ODGOVORITE
Name

Tadivoje

29.01.2021 22:29

Pandemija je kad se razboli u isto vrijeme 40% (sad 1%)ljudske populacije a kad smrtnost bude preko 12%(sad 0,03%) toliko o toj lazi....

ODGOVORITE
Name

Крко

29.01.2021 23:46

Очекивано, захуктава се и код нас диригована кампања. Није битно што нико не зна објаснити нуспојаве. Битно је да се одради задатак.

ODGOVORITE
Name

Doboj

30.01.2021 00:53

Bice njima zadatak... obice im se svima o glavu. Oni to svi znaju, zato su i nervozni ... od Merkelove, pa do ovih nasih Jadovana politickih.

Name

RE

30.01.2021 05:50

Zašto se mi zovemo siromašna BiH sa najbogatijim tajkunima i milionerima na Balkanu , i što smo mi najkorumpiranija država svijeta za ovih 15 godina svakakvog haos cirkusa u njoj.

ODGOVORITE
Name

Dzoni

30.01.2021 06:15

Kakva kontrola pandemije?! Ovo je milenijumska planetarna pljacka! Jednu PFISER-ovu vakcinu EU placa 400 eura! Jos je dosla i obavjest da se opet mozes zaraziti iako si vakcinisan, te da se moras pridrzavati svih propisa kao i da nisi vakcinisan.

ODGOVORITE
Name

Kristijan

30.01.2021 13:28

Vakcina ne znaci da se ne mozes zaraziti...onaj ko primi vakcinu samo ce imati blaze simptome zaraze....svako ko primi vakcinu se moze i zaraziti virusom i takodje ga prenijeti dalje isto kao i ne vakcinisana osoba...zbog toga i price o vakcinacionom pasosu su nebuloze kao i tvrdnje da ce se vakcinom obuzdati pandemija...sta znaci vakcinacioni pasos osobi koja je primila vakcinu i nakon toga se zarazila...virus se prenosi dalje

Name

Hm

30.01.2021 08:26

"Tehnologija uznapredovala tako da danas brze dolazimo do vakcina". Da li je to tako?

ODGOVORITE
Name

Todor

30.01.2021 08:36

Pogresno,prava je istina staviti covjecanstvo pod kontrolu.

ODGOVORITE
Name

Xx

30.01.2021 09:08

Ovo je projekat. Politika ga vodi, a struka se nigdje ne cuje i ne uvazava. Nesto sto nije dovoljno ispitano daje se ljudima. Za HIV ne mogu napraviti vakcinu jer mutira, a za C19 zacas napravise vakcinu. Nesto smrdi!

ODGOVORITE
Name

Dusko

30.01.2021 09:49

Svi ovi koji promovisu vaksinisanje i sire paniku treba da odgovaraju.Kakva Pandemija?Ovo je najveci bezobrazluk od raspada Juge!Odje je hitno potrebna smjena generacije na svim a posebno politickim nivoima...Bolje da taj novac dat za vakcine potrose za bolji standard ljudi.

ODGOVORITE
Name

crnigavran

30.01.2021 15:10

Dace bog i onome ko nema u

ODGOVORITE