Објављена мапа запослености на западном Балкану

Савјет за регионалну сарадњу /РЦЦ/ припремио је у оквиру регионалног пројекта "Платформа за запошљавање и социјална питања" прву Мапу запослености на западном Балкану, чији је циљ унапређење могућности запошљавања и услова рада за жене и мушкарце у региону.

Свијет 29.01.2021 | 19:16
Објављена мапа запослености на западном Балкану

Мапа на онлајн платформи показује да је на почетку кризе, у марту прошле године, пријављено око 1,22 милиона незапослених лица и да је до новембра тај број износио скоро 1,4 милиона.

Генерални секретар РЦЦ-а Мајлинда Брегу навела је да ове бројке не обухватају губитке у броју радних часова и платама, нити потпуно одражавају промјене у неформалном сектору и нивоима активности које су веома важне за све економије Западног Балкана.

"Јасно је да су радна мјеста тешко погођена и да је ковид појачао структуралне изазове тржишта рада на Западном Балкану. Чак и кад би се ове посљедице данас поништиле и вратило стање прије ковида, опет бисмо били у неповољном положају са запошљавањем у неформалном сектору које се према процјенама креће на нивоу од 18 до чак 30 одсто у економијама региона", изјавила је Брегу.

Пандемија вируса корона несразмјерно је утицала на здравље одређених група грађана и дошло је до застоја економских активности у многим секторима.

Најновији подаци показују да је у регији од марта 2020. дошло до повећања броја пријављених незапослених лица за око 14 одсто, док је међу младима та стопа повећана за око 27 одсто.

Брегу је упозорила да се у економијама Западног Балкана због старења и исељавања и даље смањује број радно способног становништва. Неке од негативних посљедица исељавања и "одлива" квалификоване радне снаге су смањење људског капитала, недостатак радне снаге, смањен капацитет за иновације и усвајање напреднијих технологија, промјене на тржишту рада, фискалне посљедице, величина тржишта, смањен економски раст и продуктивност, повећани трошкови јавних услуга и губитак улагања у стварање људског капитала.

"Заједничко регионално тржиште, које је развио РЦЦ заједно са својим партнерима у регији и ЕУ, може бити добар инструмент. Једна од могућих користи је да оно може довести до додатног раста БДП-а у регији за 6,7 одсто. У стварности, то значи већи број бољих радних мјеста за наше људе", истакла је она.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Добој

30.01.2021 01:00

Не серите, знате ви добро у цему је проблем са западним балканом. Кад њемацка задовољи своје трзисте рада онда цемо ми моци да поцнемо да зивимо. Наси политицари нису наси вец њихови тј.америцки играци. И то је крај прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

30.01.2021 09:17

Па што гласамо за такве политичаре?!

Name

Ре Добој

30.01.2021 12:22

Управо је тако другар, наши политичари су само њихове слуге и раде за тудје интересе...