Одобрена вакцина АстраЗенека против вируса короне

Европска агенција за лијекове (ЕМА) дала је зелено свјетло за коришћење вакцине компаније АстраЗенека на простору Европске уније за старије од 18 година. На основу ове препоруке Европска комисија може да одобри употребу вакцине АстраЗенеке.

Република Српска 29.01.2021 | 17:17
Одобрена вакцина АстраЗенека против вируса короне

У међувремену је из те фармацеутске куће стигла понуда Унији о повећаној испоруци доза за осам милиона.

Након што је британско-шведска компанија АстраЗенека прошле недјеље објавила да неће моћи да испоручи количину доза на коју се обвезала потписаним уговором са ЕК, протеклих дана се води интензивни разговори за рјешење насталог проблема.

ЕК инсистира на томе да производјач вакцина мора да испуни своје обавезе, док из компаније поручују да им је приоритет испорука доза у Велику Британију са којом су уговор потписали три мјесеца раније.

Према једном функционеру ЕУ, на кога се позива Ројтерс, АстраЗенека је понудила да ће повећати испоруку за осам милиона доза, али је и то и даље недовољно и далеко од онога што је компанија договорила са Комисијом.

АстраЗенека је прошле недјеље објавила да због проблема у производњи неће моћи да испоручи 80 милиона доза ЕУ колико је предвидјено за први картал, него само 31 милион.

Одобрена и мјера контроле извоза

ЕУ је данас одобрила и шему контроле извоза вакцина против корона вируса.

– Платили смо овим компанијама да повећају производњу и сада очекујемо да испоруче обећано. Данашња мјера усвојена је крајње хитно. Циљ нам је да нам одмах пружи потпуну транспарентност. А ако је потребно, пружиће нам и алат за осигурање испоруке вакцина – рекао је новинарима потпредсједник Европске комисије Валдис Домбровскис.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Станисављевиц

29.01.2021 18:39

Само се бодите кловнови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трази се

29.01.2021 20:30

Одобрење вакцина Сребрне малине на ЕУ трзисту.

ОДГОВОРИТЕ