Odobrena vakcina AstraZeneka protiv virusa korone

Evropska agencija za lijekove (EMA) dala je zeleno svjetlo za korišćenje vakcine kompanije AstraZeneka na prostoru Evropske unije za starije od 18 godina. Na osnovu ove preporuke Evropska komisija može da odobri upotrebu vakcine AstraZeneke.

Republika Srpska 29.01.2021 | 17:17
Odobrena vakcina AstraZeneka protiv virusa korone

U međuvremenu je iz te farmaceutske kuće stigla ponuda Uniji o povećanoj isporuci doza za osam miliona.

Nakon što je britansko-švedska kompanija AstraZeneka prošle nedjelje objavila da neće moći da isporuči količinu doza na koju se obvezala potpisanim ugovorom sa EK, proteklih dana se vodi intenzivni razgovori za rješenje nastalog problema.

EK insistira na tome da proizvodjač vakcina mora da ispuni svoje obaveze, dok iz kompanije poručuju da im je prioritet isporuka doza u Veliku Britaniju sa kojom su ugovor potpisali tri mjeseca ranije.

Prema jednom funkcioneru EU, na koga se poziva Rojters, AstraZeneka je ponudila da će povećati isporuku za osam miliona doza, ali je i to i dalje nedovoljno i daleko od onoga što je kompanija dogovorila sa Komisijom.

AstraZeneka je prošle nedjelje objavila da zbog problema u proizvodnji neće moći da isporuči 80 miliona doza EU koliko je predvidjeno za prvi kartal, nego samo 31 milion.

Odobrena i mjera kontrole izvoza

EU je danas odobrila i šemu kontrole izvoza vakcina protiv korona virusa.

– Platili smo ovim kompanijama da povećaju proizvodnju i sada očekujemo da isporuče obećano. Današnja mjera usvojena je krajnje hitno. Cilj nam je da nam odmah pruži potpunu transparentnost. A ako je potrebno, pružiće nam i alat za osiguranje isporuke vakcina – rekao je novinarima potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Stanisavljevic

29.01.2021 18:39

Samo se bodite klovnovi

ODGOVORITE
Name

Trazi se

29.01.2021 20:30

Odobrenje vakcina Srebrne maline na EU trzistu.

ODGOVORITE