Рекордан број радника у Српској на боловању

Због епидемије вируса корона, порастао је и број радника који су морали узети боловање у прошлој години. Тако је у 2019. години боловање узело 16.300 радника, док је тај број у првих 11 мјесеци 2020. године порастао на 18. 876, што је за око 2 и по хиљаде више, потврдили су нам у Фонду здравственог осигурања РС.

Република Српска 29.01.2021 | 16:43
Рекордан број радника у Српској на боловању

Рекордан број отворених боловања био је у новембру прошле године када 35 хиљада и 683 радника није могло да ради из здравствених разлога, а чак 13.754 радника су била у изолацији због вируса Корона.

Из Уније удружења послодаваца РС кажу да је број радника на боловању због епидемије вируса корона и већи, с обзиром на то да су многи отишли у изолацију без икаквих докумената.

 „Ми смо покушавали да изнађемо неко рјешење са Владом РС, јер је то заиста био огроман терет за послодавце, али ево епидемиолошка ситуација се ипак поправила па је самим тим и мање боловања", каже Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Директор фабрике обуће Бема каже да је од појаве вируса Корона до данас из њихове фирме дато око 170 хиљада марака за боловања.

 „Код нас је тренутно 7 радника у изолацији. Не тестирају се, породични доктор само каже изолација, а здрави прави људи сједе у кући. Ми смо писали протестно писмо директору, нама јефтинији изађе да ми платимо тестирање", поручује Маринко Умичевић, директор фабрике обуће "Бема".

 Из Фонда здравственог осигурања РС појашњавају да једно боловање не значи један радник, с обзиром на то да има и случајева гдје у току године један радник оде више пута на боловање. Трошкове боловања до 30 дана сноси послодавац.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Има

29.01.2021 17:40

И отказа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободни бањалуцанин

29.01.2021 21:56

Сто су послодавци трпили кад су нам скинули са плате 30% и то од оног јадног минималца а коверте нисмо ни добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.01.2021 01:10

Послодавци дувају у исту тикву са дрзавом. Цуте сво вријеме. Знају и они као и ми да је корона пројекат, али су цутали. Е сад им неко рекао да несто требају реци. Мука ми је од њих. А кад додју у дрзавну фирму мањи су од макова зрна, види да га слузбеник прави будалом он неце да направи пријаву. Неце дрзави да се замјери, али свом раднику хоце. Ма нису они власници тих фирми, јер да јесу борили би се за свој капитал.