Rekordan broj radnika u Srpskoj na bolovanju

Zbog epidemije virusa korona, porastao je i broj radnika koji su morali uzeti bolovanje u prošloj godini. Tako je u 2019. godini bolovanje uzelo 16.300 radnika, dok je taj broj u prvih 11 mjeseci 2020. godine porastao na 18. 876, što je za oko 2 i po hiljade više, potvrdili su nam u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Republika Srpska 29.01.2021 | 16:43
Rekordan broj radnika u Srpskoj na bolovanju

Rekordan broj otvorenih bolovanja bio je u novembru prošle godine kada 35 hiljada i 683 radnika nije moglo da radi iz zdravstvenih razloga, a čak 13.754 radnika su bila u izolaciji zbog virusa Korona.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS kažu da je broj radnika na bolovanju zbog epidemije virusa korona i veći, s obzirom na to da su mnogi otišli u izolaciju bez ikakvih dokumenata.

 „Mi smo pokušavali da iznađemo neko rješenje sa Vladom RS, jer je to zaista bio ogroman teret za poslodavce, ali evo epidemiološka situacija se ipak popravila pa je samim tim i manje bolovanja", kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Direktor fabrike obuće Bema kaže da je od pojave virusa Korona do danas iz njihove firme dato oko 170 hiljada maraka za bolovanja.

 „Kod nas je trenutno 7 radnika u izolaciji. Ne testiraju se, porodični doktor samo kaže izolacija, a zdravi pravi ljudi sjede u kući. Mi smo pisali protestno pismo direktoru, nama jeftiniji izađe da mi platimo testiranje", poručuje Marinko Umičević, direktor fabrike obuće "Bema".

 Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS pojašnjavaju da jedno bolovanje ne znači jedan radnik, s obzirom na to da ima i slučajeva gdje u toku godine jedan radnik ode više puta na bolovanje. Troškove bolovanja do 30 dana snosi poslodavac.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ima

29.01.2021 17:40

I otkaza.

ODGOVORITE
Name

Slobodni banjalucanin

29.01.2021 21:56

Sto su poslodavci trpili kad su nam skinuli sa plate 30% i to od onog jadnog minimalca a koverte nismo ni dobili.

ODGOVORITE
Name

Doboj

30.01.2021 01:10

Poslodavci duvaju u istu tikvu sa drzavom. Cute svo vrijeme. Znaju i oni kao i mi da je korona projekat, ali su cutali. E sad im neko rekao da nesto trebaju reci. Muka mi je od njih. A kad dodju u drzavnu firmu manji su od makova zrna, vidi da ga sluzbenik pravi budalom on nece da napravi prijavu. Nece drzavi da se zamjeri, ali svom radniku hoce. Ma nisu oni vlasnici tih firmi, jer da jesu borili bi se za svoj kapital.