Бореновић дјелимично задовољан одлуком ЦИК-а, очекује поштене изборе у Добоју

„Сутра ће у Бијељини бити одржан састанак опозиционих странака на којем ћемо разговарати о принципима и платформи рада опозиције у наредном периоду и предстојећем понављању избора у Добоју. Јако је значајно да опозиционе странке разговарају и покажу саборност када су у питању сви изазови са којима се суочава Република Српска“, рекао је предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић на данашњој конференцији за медије. 

Република Српска 28.01.2021 | 16:05
Бореновић дјелимично задовољан одлуком ЦИК-а, очекује поштене изборе у Добоју

Бореновић каже да актуелна власт не да нема нити један одговор на кључна питања, него само на већ постојеће проблеме ниже нове, уз афере које које праве, наносећи огромну  штету Републици Српској.
 
„Владајуће коалиција, предвођена СНСД-ом постала је баласт за развој Републике Српске, коју чекају тешки економски, демографски, здравствени и политички изазови са којима они нису спремни да се изборе. Зато је неопходно да се опозиционе странке сабирају и договарају, чему ће ПДП дати свој максимални допринос да се окупљамо на бази доброг и квалитетног програма, принципа рада и дефинисања потпуно другачијег модела понашања и дјеловања од оног који има тренутна власт“, рекао је Бореновић. 

Он каже да на сваки изазов Република Српска мора дати снажан, мудар и озбиљан одговор, што подразумијева и оно о чему се све чешће говори, а то су могуће уставне прекомпозиције:

„Што се нас тиче, било каква промјена дејтонских принципа не долази у обзир. Потпуно је јасно да ова владајућа екипа нема капацитета да се избори са овим изазовима. Зато је важно да на будућим састанцима опозиције дефинишемо јасан и снажан одговор на свако од ових питања. То значи отворена врата за све странке, покрете и појединце који су сами спремни на промјене, а на бази политичке платформе која нас треба окупити. Данас треба наћи мјеру између прагматизма и принципијелности, остати али досљедан политици и принципима којима се водимо“, истакао је Бореновић. 

Он је рекао да ће ПДП у платформу опозиције унијети циљеве за које се залаже:

„Инсистираћемо на свеукупној обнови Републике Српске – економској, демографској, али и моралној, на развоју снажних институције које ће доминирати над успостављеним култовима појединаца, ефикасном кориштењу јавних ресурса, транспарентности рада институција, новом Изборном закону који ће омогућити законите изборе којима се испољава стварна воља грађана, а могуће манипулације сведене на минимум, на Закону о политичким партијама који предвиђа другачије услове за оснивање и регистровање политичких странака које на тај начин више неће моћи бити алат за изборне преваре.

Потребан је и нови Закон о РТРС, јавном сервису чији је оснивач Република Српска и који плаћају сви грађани. За слободно и демократско друштво потребни су и слободни, професионални и непристрасни медији и ту треба један од предводника да буде управо јавни сервис“, рекао је Бореновић.

Истакао је и Закон о незастаријевању кривичних дијела почињених у процесу приватизације, измјене и допуне Закона о задуживању, дугу и гаранцијама како би се ограничило задуживање, те законско рјешавање питања непотизма и поријекла имовине. 

Говорећи о поновљеним изборима у Добоју, Бореновић је рекао да је дјелимично задовољан одлуком ЦИК БиХ, јер сматра да су избори требали бити поновљени на свим бирачким мјестима: 

„Међутим, учинићемо све да на поновљеним изборима буде испољена стварна воља грађана, а не махинације, преваре, крађе. Скандалозно је да је овлаштени графолог установио преко 20% кривотворених потписа на изводима из Централног бирачког списка, као и да је било забрањено посматрање избора опозиционим странкама. Поред понављања, инсистираћемо да се утврде одговорни за кривично дјело изборне преваре и за то одговарају“, рекао је Бореновић. 

Додао је да није задовољан што се понављају избори на неколико бирачких мјеста у Сребреници, јер је тај случај неупоредив са случајем изборних превара у Добоју и да вјерује у побједу кандидата којег су подржале странке са сједиштем у Републици Српској. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

...

28.01.2021 15:39

Само слозно да макар добијете сто висе одборника . Посто СП и даље у власти и нетреба оцекивати да тај тодоровиц несто добије. Исти дјокиц није за то ,да не би слуцајно он извисио са власти. То је понтрон јер он гласаце само користи ради себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

28.01.2021 19:03

Каква опозиција, срам вас било, шта ви радите, шта хоћете кад немате ни свог кандидата?!?

Name

ре

29.01.2021 06:35

Помози нам света Иконијо.

Name

Воxпопули

28.01.2021 15:42

Бас ме занима да ли могу избори бити фер и поштени. Сви краду и плацају за гласове и на крају промјене страну да би намирили своје уложено и још да се обогате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

28.01.2021 15:54

У Добоју је ЦИК морао поништити изборе на свим бирачким мјестима и расписат НОВЕ. А не понављат са 89 лажних политичких субјеката и криминализоцаном ГИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма види

28.01.2021 16:07

И овај се несто узивио. Као битан је он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2021 16:55

Јок,ти си.

Name

Прц

28.01.2021 16:56

Наравно да је битан његова странка,има градонацелника нај вецег града у Републици Српској,како год,заслузио је постовање,признати је теско,ал то је реалност.

Name

Милица

29.01.2021 01:02

Јок ето није, замисли прије њега и његовог вођења странке да пдп има градоначелника БЛ. Свака му част на свему

Name

Јован

28.01.2021 18:41

Бице занимљиво пратити да ли це Сања Вулиц освојити исти број гласова као у новембру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даринка

28.01.2021 23:07

Сад иде на рекорд од 113% хахахах