Borenović djelimično zadovoljan odlukom CIK-a, očekuje poštene izbore u Doboju

„Sutra će u Bijeljini biti održan sastanak opozicionih stranaka na kojem ćemo razgovarati o principima i platformi rada opozicije u narednom periodu i predstojećem ponavljanju izbora u Doboju. Jako je značajno da opozicione stranke razgovaraju i pokažu sabornost kada su u pitanju svi izazovi sa kojima se suočava Republika Srpska“, rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović na današnjoj konferenciji za medije. 

Republika Srpska 28.01.2021 | 16:05
Borenović djelimično zadovoljan odlukom CIK-a, očekuje poštene izbore u Doboju

Borenović kaže da aktuelna vlast ne da nema niti jedan odgovor na ključna pitanja, nego samo na već postojeće probleme niže nove, uz afere koje koje prave, nanoseći ogromnu  štetu Republici Srpskoj.
 
„Vladajuće koalicija, predvođena SNSD-om postala je balast za razvoj Republike Srpske, koju čekaju teški ekonomski, demografski, zdravstveni i politički izazovi sa kojima oni nisu spremni da se izbore. Zato je neophodno da se opozicione stranke sabiraju i dogovaraju, čemu će PDP dati svoj maksimalni doprinos da se okupljamo na bazi dobrog i kvalitetnog programa, principa rada i definisanja potpuno drugačijeg modela ponašanja i djelovanja od onog koji ima trenutna vlast“, rekao je Borenović. 

On kaže da na svaki izazov Republika Srpska mora dati snažan, mudar i ozbiljan odgovor, što podrazumijeva i ono o čemu se sve češće govori, a to su moguće ustavne prekompozicije:

„Što se nas tiče, bilo kakva promjena dejtonskih principa ne dolazi u obzir. Potpuno je jasno da ova vladajuća ekipa nema kapaciteta da se izbori sa ovim izazovima. Zato je važno da na budućim sastancima opozicije definišemo jasan i snažan odgovor na svako od ovih pitanja. To znači otvorena vrata za sve stranke, pokrete i pojedince koji su sami spremni na promjene, a na bazi političke platforme koja nas treba okupiti. Danas treba naći mjeru između pragmatizma i principijelnosti, ostati ali dosljedan politici i principima kojima se vodimo“, istakao je Borenović. 

On je rekao da će PDP u platformu opozicije unijeti ciljeve za koje se zalaže:

„Insistiraćemo na sveukupnoj obnovi Republike Srpske – ekonomskoj, demografskoj, ali i moralnoj, na razvoju snažnih institucije koje će dominirati nad uspostavljenim kultovima pojedinaca, efikasnom korištenju javnih resursa, transparentnosti rada institucija, novom Izbornom zakonu koji će omogućiti zakonite izbore kojima se ispoljava stvarna volja građana, a moguće manipulacije svedene na minimum, na Zakonu o političkim partijama koji predviđa drugačije uslove za osnivanje i registrovanje političkih stranaka koje na taj način više neće moći biti alat za izborne prevare.

Potreban je i novi Zakon o RTRS, javnom servisu čiji je osnivač Republika Srpska i koji plaćaju svi građani. Za slobodno i demokratsko društvo potrebni su i slobodni, profesionalni i nepristrasni mediji i tu treba jedan od predvodnika da bude upravo javni servis“, rekao je Borenović.

Istakao je i Zakon o nezastarijevanju krivičnih dijela počinjenih u procesu privatizacije, izmjene i dopune Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama kako bi se ograničilo zaduživanje, te zakonsko rješavanje pitanja nepotizma i porijekla imovine. 

Govoreći o ponovljenim izborima u Doboju, Borenović je rekao da je djelimično zadovoljan odlukom CIK BiH, jer smatra da su izbori trebali biti ponovljeni na svim biračkim mjestima: 

„Međutim, učinićemo sve da na ponovljenim izborima bude ispoljena stvarna volja građana, a ne mahinacije, prevare, krađe. Skandalozno je da je ovlašteni grafolog ustanovio preko 20% krivotvorenih potpisa na izvodima iz Centralnog biračkog spiska, kao i da je bilo zabranjeno posmatranje izbora opozicionim strankama. Pored ponavljanja, insistiraćemo da se utvrde odgovorni za krivično djelo izborne prevare i za to odgovaraju“, rekao je Borenović. 

Dodao je da nije zadovoljan što se ponavljaju izbori na nekoliko biračkih mjesta u Srebrenici, jer je taj slučaj neuporediv sa slučajem izbornih prevara u Doboju i da vjeruje u pobjedu kandidata kojeg su podržale stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj. 

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

...

28.01.2021 15:39

Samo slozno da makar dobijete sto vise odbornika . Posto SP i dalje u vlasti i netreba ocekivati da taj todorovic nesto dobije. Isti djokic nije za to ,da ne bi slucajno on izvisio sa vlasti. To je pontron jer on glasace samo koristi radi sebe.

ODGOVORITE
Name

Kiki

28.01.2021 19:03

Kakva opozicija, sram vas bilo, šta vi radite, šta hoćete kad nemate ni svog kandidata?!?

Name

ре

29.01.2021 06:35

Помози нам света Иконијо.

Name

Voxpopuli

28.01.2021 15:42

Bas me zanima da li mogu izbori biti fer i pošteni. Svi kradu i placaju za glasove i na kraju promjene stranu da bi namirili svoje uloženo i još da se obogate.

ODGOVORITE
Name

Valter

28.01.2021 15:54

U Doboju je CIK morao poništiti izbore na svim biračkim mjestima i raspisat NOVE. A ne ponavljat sa 89 lažnih političkih subjekata i kriminalizocanom GIK

ODGOVORITE
Name

Ma vidi

28.01.2021 16:07

I ovaj se nesto uzivio. Kao bitan je on.

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2021 16:55

Jok,ti si.

Name

Prc

28.01.2021 16:56

Naravno da je bitan njegova stranka,ima gradonacelnika naj veceg grada u Republici Srpskoj,kako god,zasluzio je postovanje,priznati je tesko,al to je realnost.

Name

Milica

29.01.2021 01:02

Jok eto nije, zamisli prije njega i njegovog vođenja stranke da pdp ima gradonačelnika BL. Svaka mu čast na svemu

Name

Jovan

28.01.2021 18:41

Bice zanimljivo pratiti da li ce Sanja Vulic osvojiti isti broj glasova kao u novembru

ODGOVORITE
Name

Darinka

28.01.2021 23:07

Sad ide na rekord od 113% hahahah