Попусти за редовне платише у тржишном снабдијевању

 - Предузеће "Електропривреда Републике Српске" има најповољније цијене тржишног снабдијевања у региону, а још један доказ бриге о купцима јесте и могућност попуста на цијену енергије за оне који редовно измирују обавезе, рекао је директор дирекције за тржишно снабдијевање ове фирме Велибор Шиповац.

Република Српска 28.01.2021 | 11:00
Попусти за редовне платише у тржишном снабдијевању

Шиповац је објаснио да су цијене тржишног снабдијевања у Федерацији БиХ скупље за око 45 одсто, у Србији за 48 одсто, Црној Гори 54 одсто, а у Хрватској за чак 80 одсто.

"Још један доказ бриге о купцима јесте и наша пословна политика снабдијевања која омогућава купцима електричне енергије на тржишном снабдијевању попусте на цијену енергије уколико редовно измирују обавезе по рачуну за електричну енергију", рекао је Шиповац новинарима.

Он је појаснио да су купци електричне енергије у БиХ квалификовани купци и имају право да слободно бирају снабдјевача, а снабдијевање крајњих купаца електричном енергијом може да обавља електроенергетски субјект који има одговарајућу дозволу издату од Регулаторне комисије.

Шиповац је додао да је тренутно 18 лиценцираних снабдјевача у БиХ, а у складу са регулативом за веома кратко вријеме успостављена је Дирекција за снабдијевање у Матичном предузећу.

Он је рекао да су од 1. септембра 2019. године по тржишним принципима преузели снабдијевање од дистрибутивних предузећа, купце на напонским нивоима 110, 35 и 10 киловата, као и купце на напонском нивоу од 0,4 киловата са годишњом потрошњом већом од 35.000 киловат-часова по мјерном мјесту, из прве, друге, треће, шесте и седме тарифне групе, те јавне расвјете.

"Потписани су уговори, испостављен први рачун без грешке и већ од тада постали смо једна од најважнијих карика предузећа. Купцима обезбјеђујемо поуздано, квалитетно и најповољније снабдијевање електричном енергијом, чиме правдамо улогу водећег снабдјевача електричном енергијом у Републици Српској", истакао је Шиповац.

Он је подсјетио да је у 2020. години учешће тржишног снабдијевања у укупној потрошњи било 40 одсто /1,42 гигават-часа/ за готово 4.000 купаца на 5.300 мјерних мјеста.

Шиповац је навео да су купци категорисани према напонским нивоима, а ради правичног односа купци на високом и средњем напону категорисани су према дјелатностима којим се баве.

"Имамо 11 категорија: индустријски потрошачи више од пет гигават-часова, затим категорије: трговина и услужне дјелатности, јавне установе, болнице и водоводи, пољопривреда, саобраћај и друго. На 0,4 киловата напонском нивоу подјела је по тарифним групама", рекао је Шиповац.

Он је додао да су уговори о снабдијевању стандардизовани, у складу са позитивним правом.

"На високом и средњем напону они су на одређено вријеме, а на ниском напону су неограниченог трајања, с тим што се у складу са регулативом могу исти кориговати у појединим сегментима", рекао је Шиповац.

Када је ријеч о рачунима за електричну енергију, Шиповац је навео да се за свако мјерно мјесто издаје посебан рачун.

"Рачун садржи аналитички приказ накнаде за испоручену електричну енергију, што је и предмет уговора купца и снабдјевача, али и осталих накнада: преносне или дистрибутивне мреже, накнаде за обновљиве изворе, као и законом прописане таксе и порезе", каже Шиповац.

Шиповац је додао да се на званичном сајту предузећа "Електропривреда Републике Српске" за купце, као и оне који то желе бити, налазе све информације, обрасци и упутства, контакт подаци да би јасно и транспарентно били о свему информисани.

(Срна) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Маса

28.01.2021 10:18

Али су плате и пензије у окрузењу веце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.01.2021 11:43

Да, они виде само оно што њима одговара. Причају о цијенама у окружењу и на Западу, али плате и пензије не спомињу.

Name

Сале

28.01.2021 10:21

О каквом попусту причате? Власник сам занатске радње и плаћам ткз.индустријску струју.Уколико поштар закасни са рачуном,а платим га у истом мјесецу,одмах зарачунавате камату.А да не причам да зими кад ми је пословање отежано и умањено плаћам скупљи(зимску) електричну енергију. Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ами

28.01.2021 11:22

Тако је Сале,исто је и код мене.И јос само да ми је знати по ком основу.И редован сам платиса,али никад марке једне од дрзаве нисам добио, никаквог подстицаја,вец све дупло ...

Name

ре

28.01.2021 11:46

Има ли каквог попуста за редовне платише - грађане? Камату обрачунавате за дан закашњења, али нема позитивне камате за уплате унапријед. Једном неко рече "то софтвер ради", као да је софтвер прављен по упутама Марсоваца а не менаџмента Електропривреде.

Name

458

28.01.2021 10:33

Миле је политицки камелеон. Промјени се преко ноци, само да би опстао на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

28.01.2021 10:45

Накнада за обновљиве изворе енергије иде директно тајкунима који имају мини Хидроелектране на нашим ријекама које су природно добро и за које наплаћују и за испоруку и плус народ из свог џепа!!Друго имамо најјефтинију струју,али не и стандард тако да у односу на регион у горем смо положају иако они имају скупљу по кw/х од нас тако да ова шупља прича кад хоће да поскупе струју је да још додатно сахране и ово мало живота у РС-у!!Боже како ови Додини манипулатори купе школу од вожда,да заслужујемо да нас сравни са земљом добар и квалитетан земљотрес!! Како их више није срамота шупље и празне приче!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

28.01.2021 16:28

Пљацка друства....

Name

БЛ

28.01.2021 11:01

Ово није нормално..знаци подстицете људе који имају пара..јер једино су они редовне платисе..а ови сто немају..е њима јос повецајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

28.01.2021 11:05

Ниста није трансоарентно. Сви плацамо разлициту цијену. Попуст се остварује преко странке а зна се и које. На сајту нема цијена него се цијена "договара" обрацунава разлицито за сваког привредника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОПУСТ ??????!!!!!

28.01.2021 11:42

Није тачно да има било каквих попуста за редовне платише. Годинама уназад електричну енергију плаћам одмах по примитку рачуна, а рачуне примам електронским путем (дакле никада не касне) и никада ни један фенинг попуста нисам добио. Напротив примјетио сам када се прелази са зимске на љетну тарифу и обрнуто увијек ми је приказана повећана потрошња у мјесецу који се рачуна по зимској тарифи (март и октобар) у односу на мјесец који се рачуна по љетној тарифи (април и септембар). Дакле причате НЕИСТИНЕ и уопште нисте коректни !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

28.01.2021 11:56

О цему прица овај, да није помијесо дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

28.01.2021 11:57

А који су то други снабдјеваци у РС осим вас,како се зову и како могу бити њихов потросац умјесто вас,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Двојка

28.01.2021 12:17

А да ли су плате у Федерацији БиХ као у РС или двоструко веће. Зна ли тај стручњак колике су плате у Хрватској. Не вријеђајте нам интелигенцију, нисмо слијепи поред очију. У савременом свијету људи који користе ел.енергију за гријање имају субвенције, а код нас ПДВ за утрошену ел.енергију + ПДВ за обновљиве изворе ел.енергије. А вјетро електрана и соларних само код Ђокића и Ђурице. Пардон продали и они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драж

28.01.2021 15:49

Цему служи амбасада тамо? Да ли је излобирано да Шпанија улазе у БиХ? Да ли је излобирано да БиХ извози тамо? Да ли је излобиран нас бољи полозај ка остатку свијета? Није ми јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лотосов цвијет

28.01.2021 17:18

Зашто нам не објасните зашто Електродистрибуција Пале на рацунима немају аналитицку картицу..(колико си дузан,колико си уплатио, стање претплате и сл...)??? Вец пар година ниста од тога не исказују на рацунима... Само ме занима, на основу цега људима искљуцују напајање,ако никад не исказују дуг... Код нас све мозе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ерс радник

28.01.2021 21:43

Растурају електропривреду да сто прије оде у приватне туле. Односно вец је она приватна са дрзавним пијунима и полтронима. Замотасе је лијепо и упаковасе а синдикат замазао оци радницима ни колектовког ни било ста само отпремнине и нога транс

ОДГОВОРИТЕ