Popusti za redovne platiše u tržišnom snabdijevanju

 - Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" ima najpovoljnije cijene tržišnog snabdijevanja u regionu, a još jedan dokaz brige o kupcima jeste i mogućnost popusta na cijenu energije za one koji redovno izmiruju obaveze, rekao je direktor direkcije za tržišno snabdijevanje ove firme Velibor Šipovac.

Republika Srpska 28.01.2021 | 11:00
Popusti za redovne platiše u tržišnom snabdijevanju

Šipovac je objasnio da su cijene tržišnog snabdijevanja u Federaciji BiH skuplje za oko 45 odsto, u Srbiji za 48 odsto, Crnoj Gori 54 odsto, a u Hrvatskoj za čak 80 odsto.

"Još jedan dokaz brige o kupcima jeste i naša poslovna politika snabdijevanja koja omogućava kupcima električne energije na tržišnom snabdijevanju popuste na cijenu energije ukoliko redovno izmiruju obaveze po računu za električnu energiju", rekao je Šipovac novinarima.

On je pojasnio da su kupci električne energije u BiH kvalifikovani kupci i imaju pravo da slobodno biraju snabdjevača, a snabdijevanje krajnjih kupaca električnom energijom može da obavlja elektroenergetski subjekt koji ima odgovarajuću dozvolu izdatu od Regulatorne komisije.

Šipovac je dodao da je trenutno 18 licenciranih snabdjevača u BiH, a u skladu sa regulativom za veoma kratko vrijeme uspostavljena je Direkcija za snabdijevanje u Matičnom preduzeću.

On je rekao da su od 1. septembra 2019. godine po tržišnim principima preuzeli snabdijevanje od distributivnih preduzeća, kupce na naponskim nivoima 110, 35 i 10 kilovata, kao i kupce na naponskom nivou od 0,4 kilovata sa godišnjom potrošnjom većom od 35.000 kilovat-časova po mjernom mjestu, iz prve, druge, treće, šeste i sedme tarifne grupe, te javne rasvjete.

"Potpisani su ugovori, ispostavljen prvi račun bez greške i već od tada postali smo jedna od najvažnijih karika preduzeća. Кupcima obezbjeđujemo pouzdano, kvalitetno i najpovoljnije snabdijevanje električnom energijom, čime pravdamo ulogu vodećeg snabdjevača električnom energijom u Republici Srpskoj", istakao je Šipovac.

On je podsjetio da je u 2020. godini učešće tržišnog snabdijevanja u ukupnoj potrošnji bilo 40 odsto /1,42 gigavat-časa/ za gotovo 4.000 kupaca na 5.300 mjernih mjesta.

Šipovac je naveo da su kupci kategorisani prema naponskim nivoima, a radi pravičnog odnosa kupci na visokom i srednjem naponu kategorisani su prema djelatnostima kojim se bave.

"Imamo 11 kategorija: industrijski potrošači više od pet gigavat-časova, zatim kategorije: trgovina i uslužne djelatnosti, javne ustanove, bolnice i vodovodi, poljoprivreda, saobraćaj i drugo. Na 0,4 kilovata naponskom nivou podjela je po tarifnim grupama", rekao je Šipovac.

On je dodao da su ugovori o snabdijevanju standardizovani, u skladu sa pozitivnim pravom.

"Na visokom i srednjem naponu oni su na određeno vrijeme, a na niskom naponu su neograničenog trajanja, s tim što se u skladu sa regulativom mogu isti korigovati u pojedinim segmentima", rekao je Šipovac.

Кada je riječ o računima za električnu energiju, Šipovac je naveo da se za svako mjerno mjesto izdaje poseban račun.

"Račun sadrži analitički prikaz naknade za isporučenu električnu energiju, što je i predmet ugovora kupca i snabdjevača, ali i ostalih naknada: prenosne ili distributivne mreže, naknade za obnovljive izvore, kao i zakonom propisane takse i poreze", kaže Šipovac.

Šipovac je dodao da se na zvaničnom sajtu preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" za kupce, kao i one koji to žele biti, nalaze sve informacije, obrasci i uputstva, kontakt podaci da bi jasno i transparentno bili o svemu informisani.

(Srna) 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Masa

28.01.2021 10:18

Ali su plate i penzije u okruzenju vece.

ODGOVORITE
Name

re

28.01.2021 11:43

Da, oni vide samo ono što njima odgovara. Pričaju o cijenama u okruženju i na Zapadu, ali plate i penzije ne spominju.

Name

Sale

28.01.2021 10:21

O kakvom popustu pričate? Vlasnik sam zanatske radnje i plaćam tkz.industrijsku struju.Ukoliko poštar zakasni sa računom,a platim ga u istom mjesecu,odmah zaračunavate kamatu.A da ne pričam da zimi kad mi je poslovanje otežano i umanjeno plaćam skuplji(zimsku) električnu energiju. Sramota!

ODGOVORITE
Name

Ami

28.01.2021 11:22

Tako je Sale,isto je i kod mene.I jos samo da mi je znati po kom osnovu.I redovan sam platisa,ali nikad marke jedne od drzave nisam dobio, nikakvog podsticaja,vec sve duplo ...

Name

re

28.01.2021 11:46

Ima li kakvog popusta za redovne platiše - građane? Kamatu obračunavate za dan zakašnjenja, ali nema pozitivne kamate za uplate unaprijed. Jednom neko reče "to softver radi", kao da je softver pravljen po uputama Marsovaca a ne menadžmenta Elektroprivrede.

Name

458

28.01.2021 10:33

Mile je politicki kameleon. Promjeni se preko noci, samo da bi opstao na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

28.01.2021 10:45

Naknada za obnovljive izvore energije ide direktno tajkunima koji imaju mini Hidroelektrane na našim rijekama koje su prirodno dobro i za koje naplaćuju i za isporuku i plus narod iz svog džepa!!Drugo imamo najjeftiniju struju,ali ne i standard tako da u odnosu na region u gorem smo položaju iako oni imaju skuplju po kw/h od nas tako da ova šuplja priča kad hoće da poskupe struju je da još dodatno sahrane i ovo malo života u RS-u!!Bože kako ovi Dodini manipulatori kupe školu od vožda,da zaslužujemo da nas sravni sa zemljom dobar i kvalitetan zemljotres!! Kako ih više nije sramota šuplje i prazne priče!!

ODGOVORITE
Name

Tako je

28.01.2021 16:28

Pljacka drustva....

Name

BL

28.01.2021 11:01

Ovo nije normalno..znaci podsticete ljude koji imaju para..jer jedino su oni redovne platise..a ovi sto nemaju..e njima jos povecajte

ODGOVORITE
Name

Mirko

28.01.2021 11:05

Nista nije transoarentno. Svi placamo razlicitu cijenu. Popust se ostvaruje preko stranke a zna se i koje. Na sajtu nema cijena nego se cijena "dogovara" obracunava razlicito za svakog privrednika.

ODGOVORITE
Name

POPUST ??????!!!!!

28.01.2021 11:42

Nije tačno da ima bilo kakvih popusta za redovne platiše. Godinama unazad električnu energiju plaćam odmah po primitku računa, a račune primam elektronskim putem (dakle nikada ne kasne) i nikada ni jedan fening popusta nisam dobio. Naprotiv primjetio sam kada se prelazi sa zimske na ljetnu tarifu i obrnuto uvijek mi je prikazana povećana potrošnja u mjesecu koji se računa po zimskoj tarifi (mart i oktobar) u odnosu na mjesec koji se računa po ljetnoj tarifi (april i septembar). Dakle pričate NEISTINE i uopšte niste korektni !!!

ODGOVORITE
Name

Mico

28.01.2021 11:56

O cemu prica ovaj, da nije pomijeso drzave

ODGOVORITE
Name

gergely

28.01.2021 11:57

A koji su to drugi snabdjevaci u RS osim vas,kako se zovu i kako mogu biti njihov potrosac umjesto vas,

ODGOVORITE
Name

Dvojka

28.01.2021 12:17

А da li su plate u Federaciji BiH kao u RS ili dvostruko veće. Zna li taj stručnjak kolike su plate u Hrvatskoj. Ne vrijeđajte nam inteligenciju, nismo slijepi pored očiju. U savremenom svijetu ljudi koji koriste el.energiju za grijanje imaju subvencije, a kod nas PDV za utrošenu el.energiju + PDV za obnovljive izvore el.energije. A vjetro elektrana i solarnih samo kod Đokića i Đurice. Pardon prodali i oni.

ODGOVORITE
Name

Draž

28.01.2021 15:49

Cemu služi ambasada tamo? Da li je izlobirano da Španija ulaze u BiH? Da li je izlobirano da BiH izvozi tamo? Da li je izlobiran nas bolji polozaj ka ostatku svijeta? Nije mi jasno

ODGOVORITE
Name

Lotosov cvijet

28.01.2021 17:18

Zašto nam ne objasnite zašto Elektrodistribucija Pale na racunima nemaju analiticku karticu..(koliko si duzan,koliko si uplatio, stanje pretplate i sl...)??? Vec par godina nista od toga ne iskazuju na racunima... Samo me zanima, na osnovu cega ljudima iskljucuju napajanje,ako nikad ne iskazuju dug... Kod nas sve moze!!!

ODGOVORITE
Name

Ers radnik

28.01.2021 21:43

Rasturaju elektroprivredu da sto prije ode u privatne tule. Odnosno vec je ona privatna sa drzavnim pijunima i poltronima. Zamotase je lijepo i upakovase a sindikat zamazao oci radnicima ni kolektovkog ni bilo sta samo otpremnine i noga trans

ODGOVORITE