По први пут урађена операција урођене фистуле код дјетета

У Болници “Свети Врачеви” у Бијељини данас је по први пут урађена операција урођене фистуле на врату код дјетета. Након операције одржано је едукативно предавање љекарима бијељинске болнице на тему “Урођене бронхијалне аномалије”.

Република Српска 27.01.2021 | 19:07
По први пут урађена операција урођене фистуле код дјетета

Операцију фистуле на врату дјетета старог девет година обавио је доцент доктор Радоје Симић, специјалиста дјечије пластичне хирургије. Доктор Симић је и директор “Иститута за здравствену заштиту мајке и дјетета” из Београда, једне од највећих дјечјих болница у региону, а и шире. 

“Ради се о безазленом отвору на кожи врата које дете има од рођења. Тај отвор се наставља каналом који од доњег дијела врата иде до крајника. Канал пролази поред важних крвних судова за главу, поред жиле куцавице, на којој опипавамо пулс и пролази поред важних нерава за доњи дио тијела, односно важних крвних судова за врат, срце, плућа и цријева”, објашњава доктор Симић.

Доктор Симић  даље каже да овакав хируршки захват од хирурга и читавог тима захтијева прецизно уклањање канала како не би дошло до даље инфекције и преласка у злоћудни тумор једног његовог дијела.

“На овај начин смо са два мала реза на врату дјетету олакшали живот. Дијете је ријешено проблема тако да се више не може десити ниједна компликација. Операција је протекла потпуно у реду, од колега анестезиолога и успављивања, тока анестезије, буђења, па до хирурушког дијела”, истиче он.

Операције фистуле изведена је уз асистенцију специјалисте дјечје хирургије бијељинске болнице доктора Микајла Лазића, који ће убудуће изводити овакве операције и специјализанта дјечје хирургије доктора Бранке Дакић.

“Ја сам једини специјалиста дјечје хирургије. Имамо врло перспекитвну докторку која је при крају специјализације. Очекујемо да се њеним повратком домен рада у области дјечје хирургије значајно прошири на овим просторима”, рекао је доктор Микајло Лазић, специјалиста дјечје хирургије у бијељинској Болници “Свети Врачеви”.

Професор Симић, након операције, одржао је стручно едукативно предавање на тему “Урођене бронхијалне аномалије” са циљем даљег преношења знања из области хирургије и педијатрије.

“Оно што је нама још важније је да смо са професором Симићем данас договорили дугорочну сарадњу. Ја знам да ће тако и бити, јер је улагање у знање инвестиција које се увијек исплати”, наглашава професор доктор Златко Максимовић, директор бијељинске Болнице “Свети Врачеви”.

Максимовић је поручио да је због тога циљ Болнице “Свети Врачеви” да у будућности што више улаже у знање.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Др

27.01.2021 18:17

Браво за доктора.А дјецаку брз опоравак ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

27.01.2021 19:55

Српска има добре,одличне докторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

27.01.2021 20:38

Ове операције се раде у насим болницама у РС-у, а Ви позивате струцњаке из окружења. Па није ни чудо што здравство пропада. Браво за нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.01.2021 21:07

Честитам Браво за све докторе

ОДГОВОРИТЕ