Po prvi put urađena operacija urođene fistule kod djeteta

U Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini danas je po prvi put urađena operacija urođene fistule na vratu kod djeteta. Nakon operacije održano je edukativno predavanje ljekarima bijeljinske bolnice na temu “Urođene bronhijalne anomalije”.

Republika Srpska 27.01.2021 | 19:07
Po prvi put urađena operacija urođene fistule kod djeteta

Operaciju fistule na vratu djeteta starog devet godina obavio je docent doktor Radoje Simić, specijalista dječije plastične hirurgije. Doktor Simić je i direktor “Istituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta” iz Beograda, jedne od najvećih dječjih bolnica u regionu, a i šire. 

“Radi se o bezazlenom otvoru na koži vrata koje dete ima od rođenja. Taj otvor se nastavlja kanalom koji od donjeg dijela vrata ide do krajnika. Kanal prolazi pored važnih krvnih sudova za glavu, pored žile kucavice, na kojoj opipavamo puls i prolazi pored važnih nerava za donji dio tijela, odnosno važnih krvnih sudova za vrat, srce, pluća i crijeva”, objašnjava doktor Simić.

Doktor Simić  dalje kaže da ovakav hirurški zahvat od hirurga i čitavog tima zahtijeva precizno uklanjanje kanala kako ne bi došlo do dalje infekcije i prelaska u zloćudni tumor jednog njegovog dijela.

“Na ovaj način smo sa dva mala reza na vratu djetetu olakšali život. Dijete je riješeno problema tako da se više ne može desiti nijedna komplikacija. Operacija je protekla potpuno u redu, od kolega anesteziologa i uspavljivanja, toka anestezije, buđenja, pa do hiruruškog dijela”, ističe on.

Operacije fistule izvedena je uz asistenciju specijaliste dječje hirurgije bijeljinske bolnice doktora Mikajla Lazića, koji će ubuduće izvoditi ovakve operacije i specijalizanta dječje hirurgije doktora Branke Dakić.

“Ja sam jedini specijalista dječje hirurgije. Imamo vrlo perspekitvnu doktorku koja je pri kraju specijalizacije. Očekujemo da se njenim povratkom domen rada u oblasti dječje hirurgije značajno proširi na ovim prostorima”, rekao je doktor Mikajlo Lazić, specijalista dječje hirurgije u bijeljinskoj Bolnici “Sveti Vračevi”.

Profesor Simić, nakon operacije, održao je stručno edukativno predavanje na temu “Urođene bronhijalne anomalije” sa ciljem daljeg prenošenja znanja iz oblasti hirurgije i pedijatrije.

“Ono što je nama još važnije je da smo sa profesorom Simićem danas dogovorili dugoročnu saradnju. Ja znam da će tako i biti, jer je ulaganje u znanje investicija koje se uvijek isplati”, naglašava profesor doktor Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske Bolnice “Sveti Vračevi”.

Maksimović je poručio da je zbog toga cilj Bolnice “Sveti Vračevi” da u budućnosti što više ulaže u znanje.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dr

27.01.2021 18:17

Bravo za doktora.A djecaku brz oporavak ???

ODGOVORITE
Name

oo7

27.01.2021 19:55

Srpska ima dobre,odlične doktore.

ODGOVORITE
Name

xxx

27.01.2021 20:38

Ove operacije se rade u nasim bolnicama u RS-u, a Vi pozivate strucnjake iz okruženja. Pa nije ni čudo što zdravstvo propada. Bravo za nas

ODGOVORITE
Name

Mirko

27.01.2021 21:07

Čestitam Bravo za sve doktore

ODGOVORITE