Тешко говорити о датуму када ће стићи вакцине у Српску

- Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је данас да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље неповољна, те да је тренутно тешко говорити о датуму када би вакцине требале да стигну у Републику Српску и БиХ путем ЕУ механизма.

Република Српска 27.01.2021 | 14:19
Тешко говорити о датуму када ће стићи вакцине у Српску

Зељковић је рекао да од Министарства цивилних послова у Савјету министара очекује информацију која вакцина и када ће стићи, те напоменуо да проблем представља, као и у цијелом свијету, испорука која је већ уговорена и плаћена.

"У овом сегменту не можемо тврдити који је то датум када је ријеч о набавци преко ЕУ, али и ни кроз Ковакс механизам. Очекујемо да руска вакцина стигне крајем фебруара, кроз директну набавку коју врши Република Српска", рекао је Зељковић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да Институт "улази у процес едукације здравствених радника за вакцинацију, како би се спремно дочекао долазак вакцина".

Зељковић је напоменуо да су у БиХ стигли и фрижидери, по један за Републику Српску и Федерацију БиХ, који могу да подрже температурни режим од минус 90 до минус 60 степени, што има велики значај за чување вакцине произвођача "Фајзер".

"Институт је већ расписао позив за набавку комбинованих фрижидера и замрзивача за температурни режим од минус 25 до минус 10 и од два до осам степени", рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, епидемиолошка ситуација у Српској је и даље неповољна, те је забрињавајуће развијање средње тешке и тешке клиничке слике код особа које су позитивне на вирус корона, јер овакву клиничку слику развија и одређен број млађих.

"Свједоци смо и случаја у Хрватској прије неколико дана, гдје је преминуло дијете од 11 година, и то је најтежи аларм који треба свима да нам се укључи када је ријеч о ширењу вируса корона", рекао је Зељковић.

Зељковић је истакао значај да се у борби против вируса корона грађани придржавају епидемиолошких мјера, те да се мјере комбинују са вакцинама, када почне вакцинација.

(Срна) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Урош

27.01.2021 13:45

Битно је да сте ви дали наш новац најбоље би било да их никад не испоруче.Подијелите измедју себе као и досад.Мало Додику лабри Мркоњичком Проинтеру фукари Стевандићу Шпирићу и не мојте заборавити Чавића издајника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

27.01.2021 16:29

Ко овим зељковицима јос вјерује? Видели смо око тендера,како се краде. Мали уфуран а никакве ми користи од њега немамо. Стетоцина.

Name

Ухх

27.01.2021 16:30

Овај зељковиц је обицна лазовцина.

Name

Што касније

28.01.2021 07:48

Ти боље, а најбоље - никако!

Name

Страниx

27.01.2021 13:45

Па дебилцино успавана неки дан си изјавио да вакцине стизу крајем јануара и поцетком фебруара,да је то вец све договорено са добављацем,јесте ли иста у стању урадити осим муљати ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кеш

27.01.2021 14:26

Је легао, могли су размјенити и без вакцина, али су се плашили шта ће рећи јавност, а и за ради рекламе да су нечему значајни. Глупости. Док су мешетари размјењивали паре међу собом и нису дирали око себе било је уредније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

27.01.2021 15:04

Нека никада не стигне ако су отишле паре, нека се сачува народ да се не трује

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

27.01.2021 15:50

Стићи ће, кад "просјак" Миле, обиђе регион. Што тамо "претекне".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

27.01.2021 18:13

Да не буде као са респираторима. Милиони уплаћени као аванс, а ареспиратора ни на видику. Ни на хпризонту се не наслућују. Нико више те респираторе и не спомиње. Ујео вук магаре. Као и топлико пута до сада под овим РС небом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ами

27.01.2021 21:21

Цуј процес едукације здравствених радника за вакцину.Ста,да се ова вакцина строго не даје са три прста десне руке,а клип се истисце искљуциво са малим прстом лијеве руке.О матер вам неспособну,па ни вакцине не знате дати,те и ту морате радити едукацију.Али битно је да је расписан тендер за фризидере,мислим да би требало и за сијалице у фризидеру,јер не могу обицне,морају имати тацно одредјену јацину и специјално мјесто унутра,и по могуцности слати мајсторе на едукацију за мијењање специјалних сијалица,итд....Ооооо,бем ли вам висе све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рада

28.01.2021 09:43

стићи ће кад нестане корона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

28.01.2021 10:06

Стацевам вакцине нека додик узме те паре засебе и своју породицу само незнам додиксе много фалио какомује српска много стабилна а сад просјаци од вуцица акоје луд некму даде

ОДГОВОРИТЕ