Teško govoriti o datumu kada će stići vakcine u Srpsku

- Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je danas da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje nepovoljna, te da je trenutno teško govoriti o datumu kada bi vakcine trebale da stignu u Republiku Srpsku i BiH putem EU mehanizma.

Republika Srpska 27.01.2021 | 14:19
Teško govoriti o datumu kada će stići vakcine u Srpsku

Zeljković je rekao da od Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara očekuje informaciju koja vakcina i kada će stići, te napomenuo da problem predstavlja, kao i u cijelom svijetu, isporuka koja je već ugovorena i plaćena.

"U ovom segmentu ne možemo tvrditi koji je to datum kada je riječ o nabavci preko EU, ali i ni kroz Кovaks mehanizam. Očekujemo da ruska vakcina stigne krajem februara, kroz direktnu nabavku koju vrši Republika Srpska", rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da Institut "ulazi u proces edukacije zdravstvenih radnika za vakcinaciju, kako bi se spremno dočekao dolazak vakcina".

Zeljković je napomenuo da su u BiH stigli i frižideri, po jedan za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, koji mogu da podrže temperaturni režim od minus 90 do minus 60 stepeni, što ima veliki značaj za čuvanje vakcine proizvođača "Fajzer".

"Institut je već raspisao poziv za nabavku kombinovanih frižidera i zamrzivača za temperaturni režim od minus 25 do minus 10 i od dva do osam stepeni", rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija u Srpskoj je i dalje nepovoljna, te je zabrinjavajuće razvijanje srednje teške i teške kliničke slike kod osoba koje su pozitivne na virus korona, jer ovakvu kliničku sliku razvija i određen broj mlađih.

"Svjedoci smo i slučaja u Hrvatskoj prije nekoliko dana, gdje je preminulo dijete od 11 godina, i to je najteži alarm koji treba svima da nam se uključi kada je riječ o širenju virusa korona", rekao je Zeljković.

Zeljković je istakao značaj da se u borbi protiv virusa korona građani pridržavaju epidemioloških mjera, te da se mjere kombinuju sa vakcinama, kada počne vakcinacija.

(Srna) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Uroš

27.01.2021 13:45

Bitno je da ste vi dali naš novac najbolje bi bilo da ih nikad ne isporuče.Podijelite izmedju sebe kao i dosad.Malo Dodiku labri Mrkonjičkom Prointeru fukari Stevandiću Špiriću i ne mojte zaboraviti Čavića izdajnika.

ODGOVORITE
Name

Borac

27.01.2021 16:29

Ko ovim zeljkovicima jos vjeruje? Videli smo oko tendera,kako se krade. Mali ufuran a nikakve mi koristi od njega nemamo. Stetocina.

Name

Uhh

27.01.2021 16:30

Ovaj zeljkovic je obicna lazovcina.

Name

Što kasnije

28.01.2021 07:48

Ti bolje, a najbolje - nikako!

Name

Stranix

27.01.2021 13:45

Pa debilcino uspavana neki dan si izjavio da vakcine stizu krajem januara i pocetkom februara,da je to vec sve dogovoreno sa dobavljacem,jeste li ista u stanju uraditi osim muljati ?

ODGOVORITE
Name

Кеш

27.01.2021 14:26

Је легао, могли су размјенити и без вакцина, али су се плашили шта ће рећи јавност, а и за ради рекламе да су нечему значајни. Глупости. Док су мешетари размјењивали паре међу собом и нису дирали око себе било је уредније.

ODGOVORITE
Name

XL

27.01.2021 15:04

Neka nikada ne stigne ako su otišle pare, neka se sačuva narod da se ne truje

ODGOVORITE
Name

!

27.01.2021 15:50

Stići će, kad "prosjak" Mile, obiđe region. Što tamo "pretekne".

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

27.01.2021 18:13

Da ne bude kao sa respiratorima. Milioni uplaćeni kao avans, a arespiratora ni na vidiku. Ni na hprizontu se ne naslućuju. Niko više te respiratore i ne spominje. Ujeo vuk magare. Kao i topliko puta do sada pod ovim RS nebom.

ODGOVORITE
Name

Ami

27.01.2021 21:21

Cuj proces edukacije zdravstvenih radnika za vakcinu.Sta,da se ova vakcina strogo ne daje sa tri prsta desne ruke,a klip se istisce iskljucivo sa malim prstom lijeve ruke.O mater vam nesposobnu,pa ni vakcine ne znate dati,te i tu morate raditi edukaciju.Ali bitno je da je raspisan tender za frizidere,mislim da bi trebalo i za sijalice u frizideru,jer ne mogu obicne,moraju imati tacno odredjenu jacinu i specijalno mjesto unutra,i po mogucnosti slati majstore na edukaciju za mijenjanje specijalnih sijalica,itd....Ooooo,bem li vam vise sve.

ODGOVORITE
Name

rada

28.01.2021 09:43

stići će kad nestane korona

ODGOVORITE
Name

Boban

28.01.2021 10:06

Stacevam vakcine neka dodik uzme te pare zasebe i svoju porodicu samo neznam dodikse mnogo falio kakomuje srpska mnogo stabilna a sad prosjaci od vucica akoje lud nekmu dade

ODGOVORITE