БЕОГРАДСКИ КУРИР о Даки и његовим сусретима у Бањалуци

Миодраг Давидовић Дака, контроверзни црногорски моћник, поново је доспео у жижу јавности, и то због тајних састанака у Бањалуци и очигледне припреме терена за рушење власти у Србији.

Србија 27.01.2021 | 10:25
БЕОГРАДСКИ КУРИР о Даки и његовим сусретима у Бањалуци

Годинама важи за контроверзног бизнисмена, који је, захваљујући огромном богатству, стекао статус некога ко пресудно утиче на дешавања у Црној Гори. Сада је одлучио да активности додатно појача и у другим државама, укључујући и Србију.

Миодраг Давидовић Дака, контроверзни црногорски моћник, поново је доспео у жижу јавности, и то због тајних састанака у Бањалуци и очигледне припреме терена за рушење власти у Србији. У јавност су испливали детаљи са недавног сусрета Давидовића са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, у друштву владике будимљанско-никшићког Јоаникија.

Пустио пипке

Овај састанак одржан је у тајности због више него јасних интереса Давидовића и његових чврстих амбиција да одлучујуће утиче на политичка збивања не само у Црној Гори већ и у Србији, БиХ и другим земљама у окружењу. Такав утицај овог силног Никшићанина потиче из његових јаких веза у криминалним, обавештајним, црквеним, пословним и политичким структурама, а опсег његових активности на свим овим пољима превазилази регион, па је присутан у Русији, Уједињеним Арапским Емиратима, Белорусији, Ираку, Јужном Судану, Нигерији...

О свему томе, као и о његовом огромном утицају у СПЦ, сведоче оперативна сазнања у која је Курир имао увид.

Давидовић је, како се наводи у једном од тих извештаја, дуги низ година, још од бурних деведесетих година, укључен у различите нелегалне активности, почев од шверца цигарета, илегалне трговине нафтом и нафтним дериватима, куповине и продаје војног наоружања, па све до прања новца за свој рачун, али и за рачун црногорске мафије, са чијим појединим вођама се доводи у блиску везу.

Безбедносне службе сумњају да је један од многих извора Давидовићеве моћи пријатељство и пословни однос који годинама има с контроверзним бизнисменом Браниславом Браном Мићуновићем, такође Никшићанином.

Захваљујући несумњивој финансијској моћи, контроверзни Дака је дуги низ година практично господар многих политичких актера у Црној Гори. Оперативна сазнања описују Давидовића као човека који је пажљиво каналисао своје новчане донације и тако пресудно утицао на политичке догађаје, попут оног круцијалног у новијој историји Црне Горе - да Здравко Кривокапић постане црногорски премијер.

Не жали паре

Оперативни подаци несумњиво показују да је Давидовић сличан посао започео и у Србији, па је у рушење актуелне српске власти кренуо и финансирањем више овдашњих десничарских организација.

Тако је безбедносним службама познато да је Давидовић у претходном периоду директно утицао на активности које спроводи Бранислав Окука, председник ИО удружења Част отаџбине из Београда.

Такође, према расположивим сазнањима, Давидовић је крајем 2020. постао финансијер удружења грађана Српски народни фронт, а посредник у овоме био је рашчињени монах СПЦ Драган Богосављевић.

- Том приликом Богосављевић је констатовао да су у Црној Гори завршили посао и да остаје да се исти посао заврши у Србији - наводи се у једном од извештаја о Давидовићевим контактима.

Улазак у шпијунске воде Везе са Јовицом Станишићем

У обавештајне структуре Давидовић улази у ратном вихору деведесетих, када је био начелник Центра безбедности Никшић и када постаје близак са некадашњим начелником Службе државне безбедности Србије Јовицом Станишићем.

Током рата постаје и министар у влади тзв. САО Херцеговине, па је остало забележено да је још тада био довођен у везу с афером снабдевања оружјем Срба у Херцеговини. Овај део Давидовићеве биографије практично означава почетак његових каснијих пословних и политичких мешетарења у послератној БиХ.

Тајни састанци са политичарем и владикама Дака и Григорије врбују Додика  

Дака Давидовић је ових дана кренуо у праву офанзиву с циљем да разбукти опозиционо расположење према властима у Београду. Савезнике је потражио и у Републици Српској, па је пре неколико дана организовао тајни састанак са Милорадом Додиком, а састанку је присуствовао и владика Јоаникије.

Додик се јуче није јављао на позиве Курира, па је остало нејасно зашто је Давидовић тражио сусрет с њим и шта је била тема њиховог разговора.

Посебно индикативно је то што је недавно Додик, како је процурило у јавност, имао још један необичан тајни састанак с владиком диселдорфским и целе Немачке Григоријем, који све отвореније наступа против власти Србије, па чак и фигурира као могући председнички кандидат опозиције на наредним изборима.

По свему судећи, намера им је да Додика окрену против Вучића.

Давидовић је био у фокусу јавности децембра 2019. године, када је преживео покушај убиства снајпером. Све се догодило у познатом београдском хотелу, и то док је седео с Јоаникијем.

(Курир)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ДАЈТЕ ЉУДИ

27.01.2021 09:48

АМА ЉУДИ ДАЈТЕ ДА СЕ НЕШТО РАДИ. САМО ЗАВЈЕРЕ И КУРВАЊЛУК. ИМА ЛИ ИКО ДА НЕШТО РАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.01.2021 11:51

Ма лажу све, кретен.

Name

Ре

27.01.2021 13:02

Ко ти брани да радиш шта лупеташ овдје на порталу иди нешто паметно ради глупане???

Name

ВладимирБЛ

27.01.2021 14:18

Прошла 2 мјесеца у црној гори бри+ује да дака руши нову црногорску владу :Д Изгледа је занимљив за теорије завјере :Д

Name

РАСПУЦХИН

27.01.2021 09:51

А због чега "такозвана" САО Херцеговина? И шта сте нам ново открили? То да се сукобљавају две "удбашке" фракције и боре за власт над народом којег су исцједиле? Чик , погодите од када је "велики баја" припадник неке (а било би добро да наведете и које) службе и ко га је у исту "угурао". Можда би тада народу било мало јасније шта му се већ деценијама дешава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

27.01.2021 12:28

Тако.

Name

Небојса

28.01.2021 05:34

Радмановиц! УДБА-с, довео Доди(г)ка и Пејину унуку! Једна страна а ти погоди ко је на другој страни! Поз

Name

055

27.01.2021 10:05

Тацно је да го..на испливају на поврсину,јер им је мала специфицна тезина, коју одрзавају својим злодјелима против народа. На сву срецу стасавају а и вец постоје нове снаге,који це пустити воду из водокотлица и ове дјутуруме послати у неповрат,царство канализције одакле и потицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

27.01.2021 10:12

Ко је припремао напад на Вучића у Поточарима. Ко је припрамао отмицу пара и напад на аутопуту (полиција).

ОДГОВОРИТЕ
Name

дусан

27.01.2021 10:15

така нам је ДНК Српска историја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса 54

27.01.2021 10:18

Неце дудук он је постен

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

27.01.2021 10:28

Где се год ради о новцу баја је ту у игри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњезана

27.01.2021 10:35

За паметног је довољно видјети им фаце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина Новак

27.01.2021 10:54

Друштво мало али одабрано

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЦЕ

27.01.2021 11:09

МИЛЕ СВАГДЈЕ НОС ЗАБОСИ КАД ЈЕ У ПИТАЊУ ЛОВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

27.01.2021 11:41

Гдје год се појави неки криминалац миле се слика са њим. А ово са рушењем Вучића са милом није ништа немогуће за ради власти и лове миле ће склопити пакт са црним ђаволом очит примјер је Јасеновачка грађа као код нас би пропала а није се могао направити објекат да се код нас чува ,па сад о поништењу избора у Добоју и Сребреници које сцене хистеричне ради за мало власти и пара он би нас србе продао да нетрепне. Ови што то невиде су исти као он и на добрим примањима па га подржавају .

Name

Појава

27.01.2021 11:38

Вечерас на празник Светог Саве у Београду се отвара Савски трг са спомеником Стефану Немањи оснивачу српске средњевјековне државе. То ће бити грандиозно и Вучићев тајм шоу. Да ли ће се Додик појавити уз Вучића и говорити ону изпразну реченицу "Како су Срби из РС загледани у Србију"? . Оно што је сигурно да ће градоначелник Банкалуке Драшко Станиковић бити у Београду код градоначелника Београда у званичној посјети и поред посјете Храма Светог Саве он ће бити на церемонији отварања трга и споменика. Да ли то значи да је Драшко замјенио Додика код власти у Београду и лично код Вучића??!!.Чекамо одговор вечерас у 21 х. Вечерње Новости и Курир су писани медији који су у претходном периоду ударали по Додиковим опонентима у РС и ово сада нешто крупно наговјештава!!!!??!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

27.01.2021 12:05

Друштво бирано и препознатљиво, браћа по криминалу и неморалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

27.01.2021 12:16

Владика Григорије је највеће разочарење за православни српски народ. Својим хедонистичким (немонашким) начином живота је већ одавно познато да он ради за некога ко не жели Србији и српском народу добро. Српски народ му никада неће обростити што је одбио да се састане са г. Томиславом Николићем, када је у својству Предсједника Србије посјетио Херцеговину. Српски народ му никада неће заборавити када је позвао "сиједе главе" мислећи на генерала Ратка Младића и др. Радована Караџића да се предају хашком трибуналу. Позвао их је на хашку голготу, исто када је Јуда показао римљанима пољупцем на Исуса Христа. Он ће бити српски патријарх онда када камила прође кроз иглене уши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он је хостаплер

27.01.2021 14:05

Бог да му прости....

Name

Филип

27.01.2021 12:41

Који смо ми несретници да овакво зло од човјека као што је Додик бирамо 20 г. Имамо неки проблем у глави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имас ти

27.01.2021 17:15

Ако то и озбиљно мислис, на страну манипулација ко бира, како, ко помазе, коме то одговара итд,итд....

Name

Е

27.01.2021 12:59

Сјећам се добро овог случаја. Тада су медији сасвим другу причу причали. Рекли су да је покушан атентат на Даку на великог донатора СПЦ. Тад су га малтене у звијезде укивали. Такођер поједини медији су пренијели да је тад био присутан и Додик, па је то касније демантовано и речено да је иси непосредно тог случаја прије напустио тај хотел или да је мало касније стигао. Нисам баш сигуран да ли је био прије или је дошао касније. Није то давно било па се ја питам кад прије од толиког добротвора постаде велики мафијаш и противник СПЦ. Интересује ме шта је истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуно тразис

27.01.2021 14:07

Интересне групе су најоцитија, а даље се звизди....

Name

Тртмрт

27.01.2021 13:37

Криминалац ведри и облаци. Јадно и биједно. И СПЦ је пала ниско на залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крадМило

27.01.2021 16:12

Миле прави своје неке "спискове", а он завршио на сваком "списку" и "црној листи", код било кога, ко има, икакве памети. А на таквим "листама", друштво му праве, овакви као у тексту. Што значи, да је ЧАСТ, бити проглашен за "ИЗДАЈНИКА", од стране Милокрада и завршити, на његовом "списку за одстрел".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦГ

27.01.2021 22:45

Црна Гора има највише криминалаца по глави становника.

ОДГОВОРИТЕ