BEOGRADSKI KURIR o Daki i njegovim susretima u Banjaluci

Miodrag Davidović Daka, kontroverzni crnogorski moćnik, ponovo je dospeo u žižu javnosti, i to zbog tajnih sastanaka u Banjaluci i očigledne pripreme terena za rušenje vlasti u Srbiji.

Srbija 27.01.2021 | 10:25
BEOGRADSKI KURIR o Daki i njegovim susretima u Banjaluci

Godinama važi za kontroverznog biznismena, koji je, zahvaljujući ogromnom bogatstvu, stekao status nekoga ko presudno utiče na dešavanja u Crnoj Gori. Sada je odlučio da aktivnosti dodatno pojača i u drugim državama, uključujući i Srbiju.

Miodrag Davidović Daka, kontroverzni crnogorski moćnik, ponovo je dospeo u žižu javnosti, i to zbog tajnih sastanaka u Banjaluci i očigledne pripreme terena za rušenje vlasti u Srbiji. U javnost su isplivali detalji sa nedavnog susreta Davidovića sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, u društvu vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Pustio pipke

Ovaj sastanak održan je u tajnosti zbog više nego jasnih interesa Davidovića i njegovih čvrstih ambicija da odlučujuće utiče na politička zbivanja ne samo u Crnoj Gori već i u Srbiji, BiH i drugim zemljama u okruženju. Takav uticaj ovog silnog Nikšićanina potiče iz njegovih jakih veza u kriminalnim, obaveštajnim, crkvenim, poslovnim i političkim strukturama, a opseg njegovih aktivnosti na svim ovim poljima prevazilazi region, pa je prisutan u Rusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Belorusiji, Iraku, Južnom Sudanu, Nigeriji...

O svemu tome, kao i o njegovom ogromnom uticaju u SPC, svedoče operativna saznanja u koja je Kurir imao uvid.

Davidović je, kako se navodi u jednom od tih izveštaja, dugi niz godina, još od burnih devedesetih godina, uključen u različite nelegalne aktivnosti, počev od šverca cigareta, ilegalne trgovine naftom i naftnim derivatima, kupovine i prodaje vojnog naoružanja, pa sve do pranja novca za svoj račun, ali i za račun crnogorske mafije, sa čijim pojedinim vođama se dovodi u blisku vezu.

Bezbednosne službe sumnjaju da je jedan od mnogih izvora Davidovićeve moći prijateljstvo i poslovni odnos koji godinama ima s kontroverznim biznismenom Branislavom Branom Mićunovićem, takođe Nikšićaninom.

Zahvaljujući nesumnjivoj finansijskoj moći, kontroverzni Daka je dugi niz godina praktično gospodar mnogih političkih aktera u Crnoj Gori. Operativna saznanja opisuju Davidovića kao čoveka koji je pažljivo kanalisao svoje novčane donacije i tako presudno uticao na političke događaje, poput onog krucijalnog u novijoj istoriji Crne Gore - da Zdravko Krivokapić postane crnogorski premijer.

Ne žali pare

Operativni podaci nesumnjivo pokazuju da je Davidović sličan posao započeo i u Srbiji, pa je u rušenje aktuelne srpske vlasti krenuo i finansiranjem više ovdašnjih desničarskih organizacija.

Tako je bezbednosnim službama poznato da je Davidović u prethodnom periodu direktno uticao na aktivnosti koje sprovodi Branislav Okuka, predsednik IO udruženja Čast otadžbine iz Beograda.

Takođe, prema raspoloživim saznanjima, Davidović je krajem 2020. postao finansijer udruženja građana Srpski narodni front, a posrednik u ovome bio je raščinjeni monah SPC Dragan Bogosavljević.

- Tom prilikom Bogosavljević je konstatovao da su u Crnoj Gori završili posao i da ostaje da se isti posao završi u Srbiji - navodi se u jednom od izveštaja o Davidovićevim kontaktima.

Ulazak u špijunske vode Veze sa Jovicom Stanišićem

U obaveštajne strukture Davidović ulazi u ratnom vihoru devedesetih, kada je bio načelnik Centra bezbednosti Nikšić i kada postaje blizak sa nekadašnjim načelnikom Službe državne bezbednosti Srbije Jovicom Stanišićem.

Tokom rata postaje i ministar u vladi tzv. SAO Hercegovine, pa je ostalo zabeleženo da je još tada bio dovođen u vezu s aferom snabdevanja oružjem Srba u Hercegovini. Ovaj deo Davidovićeve biografije praktično označava početak njegovih kasnijih poslovnih i političkih mešetarenja u posleratnoj BiH.

Tajni sastanci sa političarem i vladikama Daka i Grigorije vrbuju Dodika  

Daka Davidović je ovih dana krenuo u pravu ofanzivu s ciljem da razbukti opoziciono raspoloženje prema vlastima u Beogradu. Saveznike je potražio i u Republici Srpskoj, pa je pre nekoliko dana organizovao tajni sastanak sa Miloradom Dodikom, a sastanku je prisustvovao i vladika Joanikije.

Dodik se juče nije javljao na pozive Kurira, pa je ostalo nejasno zašto je Davidović tražio susret s njim i šta je bila tema njihovog razgovora.

Posebno indikativno je to što je nedavno Dodik, kako je procurilo u javnost, imao još jedan neobičan tajni sastanak s vladikom diseldorfskim i cele Nemačke Grigorijem, koji sve otvorenije nastupa protiv vlasti Srbije, pa čak i figurira kao mogući predsednički kandidat opozicije na narednim izborima.

Po svemu sudeći, namera im je da Dodika okrenu protiv Vučića.

Davidović je bio u fokusu javnosti decembra 2019. godine, kada je preživeo pokušaj ubistva snajperom. Sve se dogodilo u poznatom beogradskom hotelu, i to dok je sedeo s Joanikijem.

(Kurir)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

DAJTE LJUDI

27.01.2021 09:48

AMA LJUDI DAJTE DA SE NEŠTO RADI. SAMO ZAVJERE I KURVANJLUK. IMA LI IKO DA NEŠTO RADI.

ODGOVORITE
Name

Re

27.01.2021 11:51

Ma lažu sve, kreten.

Name

Re

27.01.2021 13:02

Ko ti brani da radiš šta lupetaš ovdje na portalu idi nešto pametno radi glupane???

Name

VladimirBL

27.01.2021 14:18

Prošla 2 mjeseca u crnoj gori bri+uje da daka ruši novu crnogorsku vladu :D Izgleda je zanimljiv za teorije zavjere :D

Name

RASPUCHIN

27.01.2021 09:51

А због чега "такозвана" САО Херцеговина? И шта сте нам ново открили? То да се сукобљавају две "удбашке" фракције и боре за власт над народом којег су исцједиле? Чик , погодите од када је "велики баја" припадник неке (а било би добро да наведете и које) службе и ко га је у исту "угурао". Можда би тада народу било мало јасније шта му се већ деценијама дешава?

ODGOVORITE
Name

Bas

27.01.2021 12:28

Tako.

Name

Nebojsa

28.01.2021 05:34

Radmanovic! UDBA-s, doveo Dodi(g)ka i Pejinu unuku! Jedna strana a ti pogodi ko je na drugoj strani! Poz

Name

055

27.01.2021 10:05

Tacno je da go..na isplivaju na povrsinu,jer im je mala specificna tezina, koju odrzavaju svojim zlodjelima protiv naroda. Na svu srecu stasavaju a i vec postoje nove snage,koji ce pustiti vodu iz vodokotlica i ove djuturume poslati u nepovrat,carstvo kanalizcije odakle i poticu!

ODGOVORITE
Name

PRIJEDORČANIN

27.01.2021 10:12

Ko je pripremao napad na Vučića u Potočarima. Ko je pripramao otmicu para i napad na autoputu (policija).

ODGOVORITE
Name

dusan

27.01.2021 10:15

taka nam je DNK Srpska istorija

ODGOVORITE
Name

Sasa 54

27.01.2021 10:18

Nece duduk on je posten

ODGOVORITE
Name

hercegovac

27.01.2021 10:28

Gde se god radi o novcu baja je tu u igri.

ODGOVORITE
Name

Snjezana

27.01.2021 10:35

Za pametnog je dovoljno vidjeti im face!

ODGOVORITE
Name

Starina Novak

27.01.2021 10:54

Društvo malo ali odabrano

ODGOVORITE
Name

OCE

27.01.2021 11:09

MILE SVAGDJE NOS ZABOSI KAD JE U PITANJU LOVA

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

27.01.2021 11:41

Gdje god se pojavi neki kriminalac mile se slika sa njim. A ovo sa rušenjem Vučića sa milom nije ništa nemoguće za radi vlasti i love mile će sklopiti pakt sa crnim đavolom očit primjer je Jasenovačka građa kao kod nas bi propala a nije se mogao napraviti objekat da se kod nas čuva ,pa sad o poništenju izbora u Doboju i Srebrenici koje scene histerične radi za malo vlasti i para on bi nas srbe prodao da netrepne. Ovi što to nevide su isti kao on i na dobrim primanjima pa ga podržavaju .

Name

Pojava

27.01.2021 11:38

Večeras na praznik Svetog Save u Beogradu se otvara Savski trg sa spomenikom Stefanu Nemanji osnivaču srpske srednjevjekovne države. To će biti grandiozno i Vučićev tajm šou. Da li će se Dodik pojaviti uz Vučića i govoriti onu izpraznu rečenicu "Kako su Srbi iz RS zagledani u Srbiju"? . Ono što je sigurno da će gradonačelnik Bankaluke Draško Staniković biti u Beogradu kod gradonačelnika Beograda u zvaničnoj posjeti i pored posjete Hrama Svetog Save on će biti na ceremoniji otvaranja trga i spomenika. Da li to znači da je Draško zamjenio Dodika kod vlasti u Beogradu i lično kod Vučića??!!.Čekamo odgovor večeras u 21 h. Večernje Novosti i Kurir su pisani mediji koji su u prethodnom periodu udarali po Dodikovim oponentima u RS i ovo sada nešto krupno nagovještava!!!!??!

ODGOVORITE
Name

Petar

27.01.2021 12:05

Društvo birano i prepoznatljivo, braća po kriminalu i nemoralu.

ODGOVORITE
Name

Василије

27.01.2021 12:16

Владика Григорије је највеће разочарење за православни српски народ. Својим хедонистичким (немонашким) начином живота је већ одавно познато да он ради за некога ко не жели Србији и српском народу добро. Српски народ му никада неће обростити што је одбио да се састане са г. Томиславом Николићем, када је у својству Предсједника Србије посјетио Херцеговину. Српски народ му никада неће заборавити када је позвао "сиједе главе" мислећи на генерала Ратка Младића и др. Радована Караџића да се предају хашком трибуналу. Позвао их је на хашку голготу, исто када је Јуда показао римљанима пољупцем на Исуса Христа. Он ће бити српски патријарх онда када камила прође кроз иглене уши.

ODGOVORITE
Name

On je hostapler

27.01.2021 14:05

Bog da mu prosti....

Name

Filip

27.01.2021 12:41

Koji smo mi nesretnici da ovakvo zlo od čovjeka kao što je Dodik biramo 20 g. Imamo neki problem u glavi!

ODGOVORITE
Name

Imas ti

27.01.2021 17:15

Ako to i ozbiljno mislis, na stranu manipulacija ko bira, kako, ko pomaze, kome to odgovara itd,itd....

Name

Е

27.01.2021 12:59

Сјећам се добро овог случаја. Тада су медији сасвим другу причу причали. Рекли су да је покушан атентат на Даку на великог донатора СПЦ. Тад су га малтене у звијезде укивали. Такођер поједини медији су пренијели да је тад био присутан и Додик, па је то касније демантовано и речено да је иси непосредно тог случаја прије напустио тај хотел или да је мало касније стигао. Нисам баш сигуран да ли је био прије или је дошао касније. Није то давно било па се ја питам кад прије од толиког добротвора постаде велики мафијаш и противник СПЦ. Интересује ме шта је истина.

ODGOVORITE
Name

Puno trazis

27.01.2021 14:07

Interesne grupe su najocitija, a dalje se zvizdi....

Name

Trtmrt

27.01.2021 13:37

Kriminalac vedri i oblaci. Jadno i bijedno. I SPC je pala nisko na zalost.

ODGOVORITE
Name

kradMilo

27.01.2021 16:12

Mile pravi svoje neke "spiskove", a on završio na svakom "spisku" i "crnoj listi", kod bilo koga, ko ima, ikakve pameti. A na takvim "listama", društvo mu prave, ovakvi kao u tekstu. Što znači, da je ČAST, biti proglašen za "IZDAJNIKA", od strane Milokrada i završiti, na njegovom "spisku za odstrel".

ODGOVORITE
Name

CG

27.01.2021 22:45

Crna Gora ima najviše kriminalaca po glavi stanovnika.

ODGOVORITE