Лидери Алијансе ће донијети одлуке о јачању НАТО-а

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је разговарао са председником САД Џозефом Бајденом о припреми самита Алијансе.

Свијет 27.01.2021 | 07:36
Лидери Алијансе ће донијети одлуке о јачању  НАТО-а

"Било ми је задовољство да разговарам с председником САД коме сам честитао ступање на дужност. Отвара се ново поглавље за нашу трансатлантску алијансу. Радујем се што ћу га дочекати на самиту НАТО-а и што ћу блиско сарадјивати с њим", навео је Столтенберг на Твитеру.

Генерални секретар НАТО-а поздравио је "нагласак Бајдена на обнови Савеза" и истакао да је "НАТО место где се Европљани и Американци свакодневно састају да би се заједно суочили са изазовима са којима се ниједна земља не може суочити сама".

Наредни самит НАТО-а биће у Бриселу ове године, а лидери Алијансе ће донети одлуке да би НАТО био још јачи, додао је Столтенберг. Датум тог скупа зависи од епидемиолошке ситуације у Европи.

Столтенберг је додао да је с Бајденом разговарао о борби против медјународног тероризма, посебно у Авганистану и Ираку, о односима с Русијом и утицају Кине на безбедност.

Председник Европског савета, Шарл Мишел, предложио је Бајдену да за њега приреди посебан самит Европске уније у Бриселу, који би, како су навели дипломатски извори, био у исто време кад и самит НАТО-а.

(Бета)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Крокус

27.01.2021 06:44

Алијансу треба ојацати против свих видова Антидемократије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.01.2021 12:24

У корист НАТО тираније. :)))

Name

Ами

27.01.2021 07:01

Повуците своју војску из тудјих земаља,суверених,независних,и нецете имати проблема с тероризмом.Самим тим немате потребе расправљати о другим земљама,вец гледајте у своје двористе.Јер васа демагогија послије ове короне је да се сви као јединка окренемо себи,да немамо пријатеља осим виртуелних,да не обилазимо брацу,сестре,родитеље...а овамо као дрзава моземо се петљати гдје год хоцемо.Зар не би требало бити обрнуто,фасисти једни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далеко било

27.01.2021 07:18

Далека била и алијанса и ове репоње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грча црнка

27.01.2021 07:49

БиХ мора по хитном поступку бити примљена у НАТО, нешто слично смо видјели када је С. Македонија приступила том савезу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.01.2021 12:30

Од тога нема ништа, јер они који нас воде, неспособни су за и много мање изазове од изазова какав је процес реформи ка чланству у НАТО савез. Једно зло за неко добро.

Name

РЕ

27.01.2021 15:01

БиХ иде у НАТО, то је незаустављив процес, долазак Бајдена ће додатно убрзати приступање. Приступање БиХ у НАТО значи трајан мир и стране инвестиције.

Name

БАЊАЛУЧАНИН.. ЦЗ..

27.01.2021 09:56

МОЛИМ СВЕ ДОТИЧНЕ КОЈÍ МРЗЕ,, НАТО ПАКТ,, КАКВА ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕĎУ НАТО ПАКТА И. ВАРШАВСКОГ ПАКТА КОЈÍ ЗАТÍМ НЕ ПОСТОЈИ. ОДГОВОР ЈЕ ЈЕДНОСТАВАН ТА ДВА ВОЈНА БЛОКА СУ НАПРАВИТА ИЗМЕĎУ ТАДАШЊЕ ДВĚ НАЈМОЧНИЈЕ ВОЈНĚ СÍЛЕ.. АМЕРИКЕ И РУСИЈЕ...А ШТА БИ СЕ ДЕСИЛО ДА СЕ ВАРШАВСКИ ПАКТ НИЈЕ РАСПАО... НИШТА... ЈЕДИНО СЕ НЕБИ МОГЛИ МИ НАИВНĚ,, БУДАЛЕ,, СВАĎАТИ... А НАКРАЈУ ОДУВЈЕК ЈЕ БИЛО БУДАЛА И РАТА А ТУ ПРИПАДАМО И МИ ЗАСРАНИХ БАЛКАНСКИ НÁРОД.......

ОДГОВОРИТЕ