Lideri Alijanse će donijeti odluke o jačanju NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o pripremi samita Alijanse.

Svijet 27.01.2021 | 07:36
Lideri Alijanse će donijeti odluke o jačanju  NATO-a

"Bilo mi je zadovoljstvo da razgovaram s predsednikom SAD kome sam čestitao stupanje na dužnost. Otvara se novo poglavlje za našu transatlantsku alijansu. Radujem se što ću ga dočekati na samitu NATO-a i što ću blisko saradjivati s njim", naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je "naglasak Bajdena na obnovi Saveza" i istakao da je "NATO mesto gde se Evropljani i Amerikanci svakodnevno sastaju da bi se zajedno suočili sa izazovima sa kojima se nijedna zemlja ne može suočiti sama".

Naredni samit NATO-a biće u Briselu ove godine, a lideri Alijanse će doneti odluke da bi NATO bio još jači, dodao je Stoltenberg. Datum tog skupa zavisi od epidemiološke situacije u Evropi.

Stoltenberg je dodao da je s Bajdenom razgovarao o borbi protiv medjunarodnog terorizma, posebno u Avganistanu i Iraku, o odnosima s Rusijom i uticaju Kine na bezbednost.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, predložio je Bajdenu da za njega priredi poseban samit Evropske unije u Briselu, koji bi, kako su naveli diplomatski izvori, bio u isto vreme kad i samit NATO-a.

(Beta)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Krokus

27.01.2021 06:44

Alijansu treba ojacati protiv svih vidova Antidemokratije!

ODGOVORITE
Name

Direkt

27.01.2021 12:24

U korist NATO tiranije. :)))

Name

Ami

27.01.2021 07:01

Povucite svoju vojsku iz tudjih zemalja,suverenih,nezavisnih,i necete imati problema s terorizmom.Samim tim nemate potrebe raspravljati o drugim zemljama,vec gledajte u svoje dvoriste.Jer vasa demagogija poslije ove korone je da se svi kao jedinka okrenemo sebi,da nemamo prijatelja osim virtuelnih,da ne obilazimo bracu,sestre,roditelje...a ovamo kao drzava mozemo se petljati gdje god hocemo.Zar ne bi trebalo biti obrnuto,fasisti jedni...

ODGOVORITE
Name

Daleko bilo

27.01.2021 07:18

Daleka bila i alijansa i ove reponje.

ODGOVORITE
Name

grča crnka

27.01.2021 07:49

BiH mora po hitnom postupku biti primljena u NATO, nešto slično smo vidjeli kada je S. Makedonija pristupila tom savezu.

ODGOVORITE
Name

Direkt

27.01.2021 12:30

Od toga nema ništa, jer oni koji nas vode, nesposobni su za i mnogo manje izazove od izazova kakav je proces reformi ka članstvu u NATO savez. Jedno zlo za neko dobro.

Name

RE

27.01.2021 15:01

BiH ide u NATO, to je nezaustavljiv proces, dolazak Bajdena će dodatno ubrzati pristupanje. Pristupanje BiH u NATO znači trajan mir i strane investicije.

Name

BANJALUČANIN.. CZ..

27.01.2021 09:56

MOLIM SVE DOTIČNE KOJÍ MRZE,, NATO PAKT,, KAKVA JE RAZLIKA IZMEĎU NATO PAKTA I. VARŠAVSKOG PAKTA KOJÍ ZATÍM NE POSTOJI. ODGOVOR JE JEDNOSTAVAN TA DVA VOJNA BLOKA SU NAPRAVITA IZMEĎU TADAŠNJE DVĚ NAJMOČNIJE VOJNĚ SÍLE.. AMERIKE I RUSIJE...A ŠTA BI SE DESILO DA SE VARŠAVSKI PAKT NIJE RASPAO... NIŠTA... JEDINO SE NEBI MOGLI MI NAIVNĚ,, BUDALE,, SVAĎATI... A NAKRAJU ODUVJEK JE BILO BUDALA I RATA A TU PRIPADAMO I MI ZASRANIH BALKANSKI NÁROD.......

ODGOVORITE