Конкурс нема смисла: Политика у школским клупама

Закони који регулишу запошљавање у основним и средњим школама се мјењању с времена на вријеме. Међутим, суштина остаје иста. Све учесталије су промјене школског кадра, по страначкој линији кажу родитељи ученика.

Република Српска 25.01.2021 | 16:58
Конкурс нема смисла: Политика у школским клупама

Школски конкурси су обесмишљени. Многи примјери су показали да се директори, надлежни инспектори, ресорно Министарство – крију иза Закона, који је често злоупотребљен да би се легализовало запошљавање иза којег стоји партијски печат. Страначко запошљавање у Основној школи ''Бранко Радичевић'' у Бањалуци одавно је на снази, тврде родитељи који су због тога бојкотавали.

''Партијско запошљавање узело маха. Наша омладина без обзира на степен образовања не може да се запосли без да је припадник неке од политичких партија. На крају крајева имали смо признање  предсјдника државе да им џаба све ако нису припадници неке партије'' – каже за БН ТВ Милица Малешевић родитељ једног од ученика ОШ ''Бранко Радичевић'' у Бањалуци.

Школски конкурси су обесмишљени и то системски. Тврде и родитељи из Бијељине који су такође недавно бојкотвали због промјене учитељице у ОШ ''Свети Сава''. Кажу политика је ушла у школске клупе и то висе нико и не крије.

''Ми смо се нашем директору обратили. Он је нама рекао, знате шта нова учитељица је примљена, ви ту не можете ништа странка је одлучила своје. Како је он у том моменту знао ако је конкурс расписан 23.септембра, а бодовање је било 08.10. Како је он знао која ће учитељица да буде примљена ако тестирање није завршено''? – испричала је члан школског одбора ии представник родитеља ИИИ5 О.Ш. "Свети Сава" у Бијељини.

Родитељи прст кривице због честих ротација наставног кадра по политичкој основи упиру у ресорно министарство. Министарство скида одговорност са себе. Све пребацују на директоре.

''Школе су самостална правна лица која имају своје органе управљања и руковођења. Директор школе, у поступку пријема и распоређивања радника, дужан да поступа у складу са Законом о основном васпитању и образовању, а Министарство просвјете и културе, у поступку пријема и распоређивања радника, не може вршити утицај на школе'' – одговорили су уз Министарства просвјете и културе РС.

Корупција – најлакши пут до посла у школама. И то је јавна тајна кажу у УГ ''Рестарт Српске''. Предали су НС РС  петицију ''Конкурсом до посла''. Одбијена је.

''Ја не знам коју ријеч човјек може да употријеби да би на прави начин дефинисао стање. Нико не тражи квалитет И образовање тога кога запошљавања. Најважнија је партијска књижица политичке партије која држи до министарство, ресор, агенцију, шта год'' -  каже политиколог и члна УГ ''Рестарт Српска'' Велизар Антић.

У канцеларију Омбудсмена за људска права прошле године стигло је 30-ак жалби кандидата који сматрају да су оштећени на конкурсима за радон мјесто у Основним и Средњим школама.

''Највећи број жалби се односи на неправилности у конкурсној процедуре подносиоци жалби траже наш истражни поступак у смислу провјере бодовања осталих кандидата'' – рекао је за БН ТВ омбудсмен БИХ Љубинко Митровић.

Школе су одавно страначки „подијељене". Директори су углавном чланови странака које чине владајућу коалицију.

Док је раније школски одбор предлагао кандидата, а потом тражио сагласност од ресорног министарства, новим законским измјенама уређено је да име будућег директора предлаже само Министарство просвјете и културе РС, а Влада РС потврђује.

БН ТВ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Реалиста

25.01.2021 16:38

Влада увела у закон да она именује, да би имала на тај начин владајућа коалиција већи број гласова. Зато је највише дифоваца директора школа. Добро трче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

25.01.2021 17:23

Тако је на Сокоцу. Цовек лепо казе. Странка казала да платис 6000 км за посао.

Name

...м

25.01.2021 18:33

Не претјерујте! Једино у школству има неког реда, бодовања и правде.У осталим областима је 100 % политика!

Name

Прњавор

26.01.2021 06:11

Прво се директори постављају по странацкој линији, влада их поставља са јединим условом, а то је партијска књизица.

Name

Живио Брод

25.01.2021 16:47

Тако и господин Брано запошљава кога му нареди шеф и ко се њему свиђа. До те мјере се иде да се прије конкурса зна и прича за кога ће бити расписан. Учитељице се умислиле као да су стручне и поштено примљене, а ни граматику не знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

25.01.2021 17:33

А Бродац код Бн ниста? Кцерка ми је два пута конкурисала оба пута неко ускоци по политицкој линији цак и измисљеној социјалној ситуацији. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

25.01.2021 17:39

Замислите интервју професору српског на коме је испитује учитељица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викторија

25.01.2021 18:31

Мислим да нам недостаје истражицачко новинарство,имамо углавном полуистраживачко или само информативно. У овом прилогу се баве само једном димензијом теме,ви сте поставили право питање. Чему уопште интервју? Замислите двије особе које су завршиле озбиљне факултете нпр.једна са просјечном оцјеном 9,друга са 7,и неко ће на интервјуу да покаже нпр.како је компетентнија особа која је завршила факултет са седам у односу на ону која је завршила са 9,а њихово знање су вредновали професори универзитета,што значи да би нека школска комисија била у стању да доведе у питање оцјене које су добиле на универзитету. Но,проблем је када конкурише неко са неког факулета који нема никакав рејтинг,и неког са респектабилног универитета,јасно је да је негдје лакше добити десет него негдје седам. Ту треба направити селекцију,рангирати факултете,али ко то да уради, а интервју треба укинути као непотребан.

Name

Циркус Колорадо

25.01.2021 17:39

Политика и остало су у свему.У Основном суду у БЛ нема конкурса никако. Долази и курта и мурта. Сваки дан долазе неке нове фрајле. Примају их на одредјено вријеме, без конкурса и онда хватају прилику да предју на неодредјено. Све струке иду, токари, фризери, професори, психолози..нк... . Ојјјјххххааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд79101

25.01.2021 17:40

У Приједору расписују конкурс за приправника НА НЕОДРЕДЈЕНО????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

25.01.2021 18:54

А тек како се постављају ВД директори без потребних законских услова! Прелетацица, дугогодиња директорица сеоске сколе у распаду додје за директора средње Економске јер је претрцала код Бањца! Ко те пита за струку и науку!

Name

Павић

25.01.2021 20:29

Треба извршити контролу свих инвестиција по школама у Приједору у последњих 8 година, јер пуно се улагало у њихову санацију. Да се види да ли је све легално рађено.

Name

Петар

25.01.2021 18:24

Од госпође Наташе Радуловић, народног посланика, муж је био директор школе "Милош Црњански" на Петрићевцу прије него је камен темељац постављен, што је и она прослављала потрошњом огромних количина алкохола у предшколским установама. Ништа се није променило у задњих 15 година, и сад је примљено радно особље за рад у новом вртићу на Петрићевцу и ако још нема назнака да ће ускоро почети са радом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леа

25.01.2021 19:20

Сд се сјетили страначког запошљавања.Ја сам због тога отишла из РС. Нисам могла се запослити. Отишла у Шведску и послије 6 мјесеци добила посао. Признали ми Диплому. Сад радим и имам супер плату.То ми није успјело у бајној РС.Додикова мафија-кркани, полуписмени као и он.Упропастили су све.Од образовања па надаље. Образовање је стуб једног друштва. Али страначко запошљавање није актуелно само у образовању него и у другим струкама. Мслм да је вријеме да народ сруши Додика.Доста је било, њега и његових присталица. Ја сам се борила, тразила посао годинама и ништа.Требала сам да одем у другу земљу и да нађем посао. Туżно и жалосно. Њима не требају паметни, способни људи. Требају им неписмени кркани,они који су заврсили новоосноване приватне факултете и брзинске курсеве.Нека је са срећом младим људима који су остали у РС,Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Леа

25.01.2021 20:22

Леа душо, па ти си у најбољем случају полуписмена. Шта су ти дали да радиш у Шведској? Чуваш стадо ирваса?

Name

Луча

25.01.2021 22:23

Претпостављам да сте видјели шведску министарку рада, Yлва Јоханссон, како читам веома успјешна министарка,ових дана је на друштвеним мрежама и порталима била њена фотографија,враћа се метроом увече с посла,и у руци држи сендвич купљен на перону,за вечеру.Веома једноставна,скромна,и успјешна. Ако сте већ отишли у једну развијену европску земљу,пренесите нам неке позитивне утиске из Шведске,било би интересантно,али тешко се мијењају навике ,очигледно. Волим да прочитам када неко аргументовано брани свој став, кориштење некаквих погрдних ријечи и није некакав аргумент. Али много ми је драго да сте добили посао у Шведској :)

Name

БН Телевизија

25.01.2021 19:25

Ево једна јединица и снизено владање на лосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

25.01.2021 19:38

А како би другачије, узети оне са најбољим пројектом па њих запошљавају. Дјеца нам онда ни задаце неби радили

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

25.01.2021 19:41

Ко нам је министар, и ми смо добри. Директору само казу, долази ти та, долази ти тај и несме проговорити. Демократија 21.века

ОДГОВОРИТЕ
Name

има свега

25.01.2021 20:05

Поготово је неозбиљно када директор распарча пуну норму на више радника, а послије одласка радника у пензију. Тако намножи вишак радника за коју годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

25.01.2021 20:10

У Бања Луци је најгора скола Георги Стојков Раковски!Директор Мисљеновиц и сарадници раде цисти криминал.Али бојим се да овдје висе нема помоцим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има њих доста

25.01.2021 21:55

Погледајте на интернету текстове о Ранкици Пусиц, која је директор О.С. у Залузанима. Има бас занимљјвих текстова.

Name

Q

25.01.2021 21:57

Е па драга министрице просвјете запитај се колико бијесних родитеља имас испред себе!!!!Кренуце цисцење скола од политике, јер политици НИЈЕ МЈЕСТО У СКОЛИ! Има нас патриота јос!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

25.01.2021 22:07

Ајте ви мени реците можда нисам у току"шта овдје функционише шта није разбуцано"и зна ли неко гдје је крај свему овоме??

ОДГОВОРИТЕ