Види Србију: Породичне зимске чаролије

Путуј одговорно! Види Србију!

Србија 25.01.2021 | 13:07
Види Србију: Породичне зимске чаролије

Догодовштине са породичних путовања остају као драгоцена сећања ваших најмилијих и препричавају се годинама са истим жаром. Поред неколико великих скијашких центара, Србија вам може понудити и мање, али подједнако шармантне дестинације за зимски одмор са породицом – Гоч, Дивчибаре, Златар и Голија. Поред свега што зимски спортови нуде, узиваћете у природним лепотама, културно – историјским знаменитостима и у надалеко познатој трпези. 

Планина ГОЧ је лоцирана у централном делу Србије. Опремљена је ски стазама погодним како за почетнике, тако и за искусне скијаше. Гоч нуди прегршт могућности за рекреацију, од ноћног скијања до пешачких стаза и спортских терена.

У близини Гоча налази се Врњачка Бања, једна од најпосећенијих српских бања са бројним хотелима, пансионима, вилама, ресторанима и кафићима, спортским теренима, базенима, трим стазом и врхунским wеллнесс центрима. Спој Гоча и Врњачке Бање биће прави одмор за Вас.

Туристички центар ДИВЧИБАРЕ на планини Маљен право је место за активан одмор и љубитеље скијања. На Дивчибарама постоје две стазе са скијање: „Црни врх“ која је намењена вештијим скијашима и стаза „Центар“ намењена онима који праве прве кораке на снегу.  

У близини Дивчибара налази се Ваљево, град богате историје, културе и традиције. Модеран град са очуваним споменицима културе, зградом Народног музеја и Ваљевске гимназије, галеријама, пешачким зонама, старим трговачким улицама, бројним споменицима, уређеним кејом реке Колубаре.   
 
Планина ЗЛАТАР смештена у западном делу Србије, због комбинације медитеранске и планинске климе, великог броја сунчаних дана, као и планинског ваздуха проглашена је ваздушном бањом.

Посетиоце Златара зими очекују уређене стазе за алпско скијање опремљене жичарама и прилагођене свим скијашима.
Посебну актракцију ове планине представља кањон реке Увац где живи наша највећа птица, јединствена врста у овом делу Европе – белоглави суп.

Парк природе ГОЛИЈА је  планина позната по питомости, богатим и практично нетакнутим шумама због чега је и проглашена резерватом биосфере под заштитом УНЕСЦО-а. Голија је погодна за скијање, јер зиме обилују снегом, који уме да се задржи и до јуна месеца, а стазе су увек добро уређене.

За посетиоце који воле да шетају и одржавају кондицију на располагању је стаза здравља, као и јасно обележена планинска стаза.

Када се уморите од скијања, у самом месту Ивањица обиђите „стару чаршију“ са хидроцентралом, споменик револуцији, камени мост - највећи једнолучни мост на Балкану.

(Сербиа.травел)