Vidi Srbiju: Porodične zimske čarolije

Putuj odgovorno! Vidi Srbiju!

Srbija 25.01.2021 | 13:07
Vidi Srbiju: Porodične zimske čarolije

Dogodovštine sa porodičnih putovanja ostaju kao dragocena sećanja vaših najmilijih i prepričavaju se godinama sa istim žarom. Pored nekoliko velikih skijaških centara, Srbija vam može ponuditi i manje, ali podjednako šarmantne destinacije za zimski odmor sa porodicom – Goč, Divčibare, Zlatar i Golija. Pored svega što zimski sportovi nude, uzivaćete u prirodnim lepotama, kulturno – istorijskim znamenitostima i u nadaleko poznatoj trpezi. 

Planina GOČ je locirana u centralnom delu Srbije. Opremljena je ski stazama pogodnim kako za početnike, tako i za iskusne skijaše. Goč nudi pregršt mogućnosti za rekreaciju, od noćnog skijanja do pešačkih staza i sportskih terena.

U blizini Goča nalazi se Vrnjačka Banja, jedna od najposećenijih srpskih banja sa brojnim hotelima, pansionima, vilama, restoranima i kafićima, sportskim terenima, bazenima, trim stazom i vrhunskim wellness centrima. Spoj Goča i Vrnjačke Banje biće pravi odmor za Vas.

Turistički centar DIVČIBARE na planini Maljen pravo je mesto za aktivan odmor i ljubitelje skijanja. Na Divčibarama postoje dve staze sa skijanje: „Crni vrh“ koja je namenjena veštijim skijašima i staza „Centar“ namenjena onima koji prave prve korake na snegu.  

U blizini Divčibara nalazi se Valjevo, grad bogate istorije, kulture i tradicije. Moderan grad sa očuvanim spomenicima kulture, zgradom Narodnog muzeja i Valjevske gimnazije, galerijama, pešačkim zonama, starim trgovačkim ulicama, brojnim spomenicima, uređenim kejom reke Kolubare.   
 
Planina ZLATAR smeštena u zapadnom delu Srbije, zbog kombinacije mediteranske i planinske klime, velikog broja sunčanih dana, kao i planinskog vazduha proglašena je vazdušnom banjom.

Posetioce Zlatara zimi očekuju uređene staze za alpsko skijanje opremljene žičarama i prilagođene svim skijašima.
Posebnu aktrakciju ove planine predstavlja kanjon reke Uvac gde živi naša najveća ptica, jedinstvena vrsta u ovom delu Evrope – beloglavi sup.

Park prirode GOLIJA je  planina poznata po pitomosti, bogatim i praktično netaknutim šumama zbog čega je i proglašena rezervatom biosfere pod zaštitom UNESCO-a. Golija je pogodna za skijanje, jer zime obiluju snegom, koji ume da se zadrži i do juna meseca, a staze su uvek dobro uređene.

Za posetioce koji vole da šetaju i održavaju kondiciju na raspolaganju je staza zdravlja, kao i jasno obeležena planinska staza.

Кada se umorite od skijanja, u samom mestu Ivanjica obiđite „staru čaršiju“ sa hidrocentralom, spomenik revoluciji, kameni most - najveći jednolučni most na Balkanu.

(Serbia.travel)