Градња ХЕ "Дабар" поскупила за 300 милиона КМ?!

Цијена изградње хидроелектране „Дабар“ коју ће реализовати кинеске компаније, поново је повећана и сада ће износити преко 600 милиона КМ. За свега неколико година, овај пројекат за чију изградњу је пробијено већ неколико рокова, поскупио је за више од 300 милиона марака у односу на првобитни план.

Република Српска 24.01.2021 | 19:56
Градња ХЕ "Дабар" поскупила за 300 милиона КМ?!

Са 352 милиона марака, колико је првобитно требала да кошта изградња ХЕ „Дабар“, цифра је тренутно достигла 661 милион КМ. Руководство предузећа због тога је припремило измјену Инвестиционе одлуке о изградњи хидроелектране.

Конкретне разлоге због којих је дошло до измјене одлуке сада не откривају, али су раније потврдили да је дошло до промашаја у процјени, и да ће средства за експропријацију бити већа од планираних.

Главним пројектом дефинисана је процијењена вриједност од 488 милиона КМ. Након спроведеног поступка јавне набавке путем такмичарског дијалога и добијањем коначне понуде одабраног понуђача, као и студије економске исплативости која је саставни дио коначне понуде, вриједност инвестиције износи 661.070.540 КМ. 

Први човјек Електропривреде РС Лука Петровић повећање цијене изградње правда тиме да није било довољно властитих средстава за реализацију пројекта и изградњу свих неопходних постројења, па се морало ићи у подизање кредита. Међутим, признаје: 

- И то је могло да не буде 661 милион КМ, али када се расписао тендер, онда се дошло до те понудбене цијене, која кад се сабере са постојећим уговорима и са свим додатним радовима износиће оволико.

Ово није први пут да се мијења цијена изградње. 2016. године је са 352 милиона марака повећана на 382 милиона, да би 2019. године, поново повећана на 488 милиона марака. И тада су као разлог били наведени услови експропријације. Народни посланик Небојша Вукановић сматра да је прича о проблемима са земљиштем само параван.

- Наравно да те паре нису узидане у тунел и ХЕ „Дабар“, већ су узидане у тзв побједе СНСД-а у Херцеговини, од 2012-2020. године. Познато је да је читав хидроенергетски систем највећи сервис и банкомат владајуће странке и да они из њега извлаче колико им је потребно пара. Питање је када ће се и да ли ће се уопште завршити ХЕ „Дабар“ и сигурно је да ће њена цијена до краја изградње ако би се пустила бити преко милијарду марака - каже Небојша Вукановић, посланик у Клубу СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Првобитно је планирано да изградња ХЕ „Дабар“ буде завршена 2016. године. Надлежни сада тврде да ће бити завршена до 2024. године. Посао би требало да обави предузеће “Цхина Енергy Гезхоуба Гроуп“ и то по систему кључ у руке. Сада се са кинеским представницима очекује још једно потписивање уговора о изградњи, саопштено је из Владе Српске, јер су се, како кажу, стекли сви услови да се пројекат заврши. 

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Бл

24.01.2021 19:12

Ваља извлацити народне паре из електропривреде и правити станове око Делте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искоса

24.01.2021 20:51

станите мало људи, тренутна цифра је 600 милиона, изаћи ће на 700, то су огромне паре, колико ће требати деценија да се само врати инвестиција, с обизорм да готова предузећа пропадају значи да се ни сама инвестиција неће вратити ко зна када

Name

Борац

24.01.2021 21:50

Јос није касно да се народ пробуди и казе овим лоповима,да је доста висе. Да хоцемо да зивимо као нормалан народ. А не да нас краду и расељавају.

Name

ре

25.01.2021 10:46

Ни вишегрдска хидроелектрана која има 315МW није толико коштала од ове хидроелектране која има 159МW.

Name

Дриугаувугла

24.01.2021 19:13

А сто сте ви цудни,па од цега су Петровиц и Цориц градили приватне апартмане и викендице ,од плате ,аха .Даце Бог једног дана да се испита поријекло имовине ових ликова .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

24.01.2021 21:07

А одакле би Лука Петровић звани Гвидо за 3/4 године стекао некретнине вриједне неколико милиона еура.До прије пар година није за горива имао у распалој тренерци ходао, распалу 128 заставу возао. Он и његови послушни диреткторчићи из Електропривреде које је он поставио опљачкали су десетине милиона .Довољно је да истражни органи прочешљању њега и његов најужи круг око њега па да видимо гдје су паре испариле.Мало им што лопатом краду него нема управног и надзорног одбора гдје се нису поставили.Да се само то прочешља не би било потребе болесну дјецу лијечити СМС порукама наредних пар година.То су ти велики Срби и велике патриоте и од болесне дјеце краду и отимају.Довољно је на прву погледати Гвидову Хацијенду што је направио у задње 2 године.Од чега? Од плате ?Ескобар би се постидио.Моји манити Срби ,пасите траву и србујте нисмо боље ни заслужили кад нас овакве моралне наказе воде

Name

@Лопови

25.01.2021 11:31

Свака част за коментар.

Name

Роки

24.01.2021 19:28

ИМА СЕ МОЖЕ СЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ами

24.01.2021 19:35

Па Вукане,донесите закон да се не могу радити анекси уговора,и додавати те надуване цифре.Ако скупстина не усвоји,па поведите народ на улице да се висе ријесимо тог људског сљама.Али морате ви повести народ,морате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.01.2021 20:05

Свеопшта крађа се наставља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕДЕРАЛАЦ

24.01.2021 20:19

На крају це Кинез наци нацина да тузи рс због непостовање уговора....зиви били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

24.01.2021 20:31

Олош гладна

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

24.01.2021 20:35

Овом лудилу нема краја.Њима на власти је све дозвољено,ама баш све!И да преправљају цијене изградње објеката,као што је централа Дабар!Има се осјећај да од првог дана изградње ХЕ Дабар,све фингирано,само да се извлаче новац за изборе и класичну отимацину!Некада би у коментарима на крају написали,Страшно!Ово је сада нормално у земљи чуда,отимацине пред цијелом јавности,цијелим народом и цијелом свијетом.После тога национализам са примјесама шовинизма од стране тројке који добивају највише гласова на изборима. Значи,може се закључити да народ је тотално распамецен.Али,то је стварност на овим просторима....отимацина,национализам, шовинизам, биједа,губитак реалности за све....и поново ће гласати,поново ће свијет гледати кроз прсте,сада ни дејтонски споразум не ваља....каква је ово земља,бицемо једина држава којој ни вакцина неће бити потребна,ствара се колективни имунитет крда,без вакцине,без организованог здравства....корона сама ће устукнути,што је већ евидентно....земља чуда....земља отимацине,национализам,шовинизма,нерада,гдје су главни креатори тројка која стално набацује лоптицу један другом,а народ спава,нека га нека спава,ваљда то тако треба....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еурека

24.01.2021 21:01

Па нама је нај боље да обуставимо изградњу, што је пропало, пропало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сербо64

24.01.2021 21:06

Бесмислено је причати о вриједности инвестиције, вез информације о снази и капацитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГДЈЕ ИДУ ПАРЕ

24.01.2021 21:54

ЦОРОКАЛО ПРИЦА КАКО ПАРЕ ВАДИ ИЗ ТОГ ПРОЈЕКТА И ТИМ ПАРАМА ФИНАНСИРА СНСД У ПРИЈЕДОРУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

25.01.2021 05:55

Дижи до милијарде,милиони више нису занимљиви,само удри по сиротињи јер то је најбољи рецепт за останак на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рембрант

25.01.2021 06:33

хахаха...ја ста ми дозвољавамо бозе драги...целаво бурлетово г...о заједно са бурлом и даље бјесомуцно пљацка.односе стотине милиона и ником ниста.људи подрзимо ВУКАНОВИЦА.цовјек једини има срце да овој погани стане у крај.нема цекања избора бице касно ово је заврсни цин пљацке и растурања рс.ВУКАНОВИЦједино мозе повести народ да ово сруси.од остатка тзв опозиције нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

25.01.2021 09:26

Господо на власти, какви су то Кинези, који не могу да заврше тунел у кратком року? Па и врапцима је јасно, да ово ако се не изгради за годину дана, не вриједи уопште градити, јер цијене земљишта дивљају. Ако се буде градило неколико година, цијена ће да буде дупло већа, што се и дешава. Морате наћи неке Кинезе, који ће ово "одрадити".за годину дана. Све преко тога је.спалионица пара, у данашњим условима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРО ПРИКАЗА

25.01.2021 11:04

Срамота је толико повећање цијене коштања електране правдати средствима за експропријацију.Сви ми који живимо у дијелу Херцеговине гдје се ради тај пројекат, знамо да је за поменуту електрану експропријација вршена у дијелу Фатничког поља, у Дабарском пољу у рејону Вријека село Бијељани, код Водостана Кулушића куће те у селу Биоград . Све у свему није експроприсано ни 200 хектара простора што је у просјеку плаћано од 3-7 км по метру кавадратном и по максималној цијени може изаћи 14 милиона км. Ако се ту додају и неколика стамбена објекта у селу Бијељани то све максимално може изаћи на двадесетак милиона км.Све ово није рађено ове године већ се исплаћују средства колико ми је познато из контаката са људима већ задњих 4-5 година.Дакле правдати оволико повећање трошкова износом који наводим је бесмислено.Сви подаци о експроприсаним површинама се могу добити у катастрима општина Невесиње, Билећа и Берковићи и позивам све ваше колеге новинаре истраживаче , па и господина Вукановића да се позабаве овим случајем, јер се очито ради о енормној крађи срестава, гдје би судске инстанце и истражне Агенције итекако могле имати посла и радити на прикупљању конкретних доказа и процесуирању тешких криминалних дијела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако се то

26.01.2021 08:58

Ради, мислим помно осмисљено"пљацка" у разваљеној дрзави.

ОДГОВОРИТЕ