Gradnja HE "Dabar" poskupila za 300 miliona KM?!

Cijena izgradnje hidroelektrane „Dabar“ koju će realizovati kineske kompanije, ponovo je povećana i sada će iznositi preko 600 miliona KM. Za svega nekoliko godina, ovaj projekat za čiju izgradnju je probijeno već nekoliko rokova, poskupio je za više od 300 miliona maraka u odnosu na prvobitni plan.

Republika Srpska 24.01.2021 | 19:56
Gradnja HE "Dabar" poskupila za 300 miliona KM?!

Sa 352 miliona maraka, koliko je prvobitno trebala da košta izgradnja HE „Dabar“, cifra je trenutno dostigla 661 milion KM. Rukovodstvo preduzeća zbog toga je pripremilo izmjenu Investicione odluke o izgradnji hidroelektrane.

Konkretne razloge zbog kojih je došlo do izmjene odluke sada ne otkrivaju, ali su ranije potvrdili da je došlo do promašaja u procjeni, i da će sredstva za eksproprijaciju biti veća od planiranih.

Glavnim projektom definisana je procijenjena vrijednost od 488 miliona KM. Nakon sprovedenog postupka javne nabavke putem takmičarskog dijaloga i dobijanjem konačne ponude odabranog ponuđača, kao i studije ekonomske isplativosti koja je sastavni dio konačne ponude, vrijednost investicije iznosi 661.070.540 KM. 

Prvi čovjek Elektroprivrede RS Luka Petrović povećanje cijene izgradnje pravda time da nije bilo dovoljno vlastitih sredstava za realizaciju projekta i izgradnju svih neophodnih postrojenja, pa se moralo ići u podizanje kredita. Međutim, priznaje: 

- I to je moglo da ne bude 661 milion KM, ali kada se raspisao tender, onda se došlo do te ponudbene cijene, koja kad se sabere sa postojećim ugovorima i sa svim dodatnim radovima iznosiće ovoliko.

Ovo nije prvi put da se mijenja cijena izgradnje. 2016. godine je sa 352 miliona maraka povećana na 382 miliona, da bi 2019. godine, ponovo povećana na 488 miliona maraka. I tada su kao razlog bili navedeni uslovi eksproprijacije. Narodni poslanik Nebojša Vukanović smatra da je priča o problemima sa zemljištem samo paravan.

- Naravno da te pare nisu uzidane u tunel i HE „Dabar“, već su uzidane u tzv pobjede SNSD-a u Hercegovini, od 2012-2020. godine. Poznato je da je čitav hidroenergetski sistem najveći servis i bankomat vladajuće stranke i da oni iz njega izvlače koliko im je potrebno para. Pitanje je kada će se i da li će se uopšte završiti HE „Dabar“ i sigurno je da će njena cijena do kraja izgradnje ako bi se pustila biti preko milijardu maraka - kaže Nebojša Vukanović, poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prvobitno je planirano da izgradnja HE „Dabar“ bude završena 2016. godine. Nadležni sada tvrde da će biti završena do 2024. godine. Posao bi trebalo da obavi preduzeće “China Energy Gezhouba Group“ i to po sistemu ključ u ruke. Sada se sa kineskim predstavnicima očekuje još jedno potpisivanje ugovora o izgradnji, saopšteno je iz Vlade Srpske, jer su se, kako kažu, stekli svi uslovi da se projekat završi. 

(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Bl

24.01.2021 19:12

Valja izvlaciti narodne pare iz elektroprivrede i praviti stanove oko Delte...

ODGOVORITE
Name

Iskosa

24.01.2021 20:51

stanite malo ljudi, trenutna cifra je 600 miliona, izaći će na 700, to su ogromne pare, koliko će trebati decenija da se samo vrati investicija, s obizorm da gotova preduzeća propadaju znači da se ni sama investicija neće vratiti ko zna kada

Name

Borac

24.01.2021 21:50

Jos nije kasno da se narod probudi i kaze ovim lopovima,da je dosta vise. Da hocemo da zivimo kao normalan narod. A ne da nas kradu i raseljavaju.

Name

re

25.01.2021 10:46

Ni višegrdska hidroelektrana koja ima 315MW nije toliko koštala od ove hidroelektrane koja ima 159MW.

Name

Driugauvugla

24.01.2021 19:13

A sto ste vi cudni,pa od cega su Petrovic i Coric gradili privatne apartmane i vikendice ,od plate ,aha .Dace Bog jednog dana da se ispita porijeklo imovine ovih likova .

ODGOVORITE
Name

Lopovi

24.01.2021 21:07

A odakle bi Luka Petrović zvani Gvido za 3/4 godine stekao nekretnine vrijedne nekoliko miliona eura.Do prije par godina nije za goriva imao u raspaloj trenerci hodao, raspalu 128 zastavu vozao. On i njegovi poslušni diretktorčići iz Elektroprivrede koje je on postavio opljačkali su desetine miliona .Dovoljno je da istražni organi pročešljanju njega i njegov najuži krug oko njega pa da vidimo gdje su pare isparile.Malo im što lopatom kradu nego nema upravnog i nadzornog odbora gdje se nisu postavili.Da se samo to pročešlja ne bi bilo potrebe bolesnu djecu liječiti SMS porukama narednih par godina.To su ti veliki Srbi i velike patriote i od bolesne djece kradu i otimaju.Dovoljno je na prvu pogledati Gvidovu Hacijendu što je napravio u zadnje 2 godine.Od čega? Od plate ?Eskobar bi se postidio.Moji maniti Srbi ,pasite travu i srbujte nismo bolje ni zaslužili kad nas ovakve moralne nakaze vode

Name

@Lopovi

25.01.2021 11:31

Svaka čast za komentar.

Name

Roki

24.01.2021 19:28

IMA SE MOŽE SE

ODGOVORITE
Name

Ami

24.01.2021 19:35

Pa Vukane,donesite zakon da se ne mogu raditi aneksi ugovora,i dodavati te naduvane cifre.Ako skupstina ne usvoji,pa povedite narod na ulice da se vise rijesimo tog ljudskog sljama.Ali morate vi povesti narod,morate...

ODGOVORITE
Name

BL

24.01.2021 20:05

Sveopšta krađa se nastavlja.

ODGOVORITE
Name

FEDERALAC

24.01.2021 20:19

Na kraju ce Kinez naci nacina da tuzi rs zbog nepostovanje ugovora....zivi bili pa vidjeli

ODGOVORITE
Name

R

24.01.2021 20:31

Ološ gladna

ODGOVORITE
Name

ATLANTIDA

24.01.2021 20:35

Ovom ludilu nema kraja.Njima na vlasti je sve dozvoljeno,ama baš sve!I da prepravljaju cijene izgradnje objekata,kao što je centrala Dabar!Ima se osjećaj da od prvog dana izgradnje HE Dabar,sve fingirano,samo da se izvlače novac za izbore i klasičnu otimacinu!Nekada bi u komentarima na kraju napisali,Strašno!Ovo je sada normalno u zemlji čuda,otimacine pred cijelom javnosti,cijelim narodom i cijelom svijetom.Posle toga nacionalizam sa primjesama šovinizma od strane trojke koji dobivaju najviše glasova na izborima. Znači,može se zaključiti da narod je totalno raspamecen.Ali,to je stvarnost na ovim prostorima....otimacina,nacionalizam, šovinizam, bijeda,gubitak realnosti za sve....i ponovo će glasati,ponovo će svijet gledati kroz prste,sada ni dejtonski sporazum ne valja....kakva je ovo zemlja,bicemo jedina država kojoj ni vakcina neće biti potrebna,stvara se kolektivni imunitet krda,bez vakcine,bez organizovanog zdravstva....korona sama će ustuknuti,što je već evidentno....zemlja čuda....zemlja otimacine,nacionalizam,šovinizma,nerada,gdje su glavni kreatori trojka koja stalno nabacuje lopticu jedan drugom,a narod spava,neka ga neka spava,valjda to tako treba....

ODGOVORITE
Name

Eureka

24.01.2021 21:01

Pa nama je naj bolje da obustavimo izgradnju, što je propalo, propalo.

ODGOVORITE
Name

Serbo64

24.01.2021 21:06

Бесмислено је причати о вриједности инвестиције, вез информације о снази и капацитету.

ODGOVORITE
Name

GDJE IDU PARE

24.01.2021 21:54

COROKALO PRICA KAKO PARE VADI IZ TOG PROJEKTA I TIM PARAMA FINANSIRA SNSD U PRIJEDORU .

ODGOVORITE
Name

Mirkan

25.01.2021 05:55

Diži do milijarde,milioni više nisu zanimljivi,samo udri po sirotinji jer to je najbolji recept za ostanak na vlasti.

ODGOVORITE
Name

rembrant

25.01.2021 06:33

hahaha...ja sta mi dozvoljavamo boze dragi...celavo burletovo g...o zajedno sa burlom i dalje bjesomucno pljacka.odnose stotine miliona i nikom nista.ljudi podrzimo VUKANOVICA.covjek jedini ima srce da ovoj pogani stane u kraj.nema cekanja izbora bice kasno ovo je zavrsni cin pljacke i rasturanja rs.VUKANOVICjedino moze povesti narod da ovo srusi.od ostatka tzv opozicije nema nista.

ODGOVORITE
Name

Direkt

25.01.2021 09:26

Gospodo na vlasti, kakvi su to Kinezi, koji ne mogu da završe tunel u kratkom roku? Pa i vrapcima je jasno, da ovo ako se ne izgradi za godinu dana, ne vrijedi uopšte graditi, jer cijene zemljišta divljaju. Ako se bude gradilo nekoliko godina, cijena će da bude duplo veća, što se i dešava. Morate naći neke Kineze, koji će ovo "odraditi".za godinu dana. Sve preko toga je.spalionica para, u današnjim uslovima.

ODGOVORITE
Name

BORO PRIKAZA

25.01.2021 11:04

Sramota je toliko povećanje cijene koštanja elektrane pravdati sredstvima za eksproprijaciju.Svi mi koji živimo u dijelu Hercegovine gdje se radi taj projekat, znamo da je za pomenutu elektranu eksproprijacija vršena u dijelu Fatničkog polja, u Dabarskom polju u rejonu Vrijeka selo Bijeljani, kod Vodostana Kulušića kuće te u selu Biograd . Sve u svemu nije eksproprisano ni 200 hektara prostora što je u prosjeku plaćano od 3-7 km po metru kavadratnom i po maksimalnoj cijeni može izaći 14 miliona km. Ako se tu dodaju i nekolika stambena objekta u selu Bijeljani to sve maksimalno može izaći na dvadesetak miliona km.Sve ovo nije rađeno ove godine već se isplaćuju sredstva koliko mi je poznato iz kontakata sa ljudima već zadnjih 4-5 godina.Dakle pravdati ovoliko povećanje troškova iznosom koji navodim je besmisleno.Svi podaci o eksproprisanim površinama se mogu dobiti u katastrima opština Nevesinje, Bileća i Berkovići i pozivam sve vaše kolege novinare istraživače , pa i gospodina Vukanovića da se pozabave ovim slučajem, jer se očito radi o enormnoj krađi srestava, gdje bi sudske instance i istražne Agencije itekako mogle imati posla i raditi na prikupljanju konkretnih dokaza i procesuiranju teških kriminalnih dijela.

ODGOVORITE
Name

Tako se to

26.01.2021 08:58

Radi, mislim pomno osmisljeno"pljacka" u razvaljenoj drzavi.

ODGOVORITE